Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Όταν «ξυπνήσαμε» με το instagram του Giannis!

Το πρωί της Πέμπτης η φίλαθλη Ελλάδα… ξύπνησε με το κείμενο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο instagram που ήταν γροθιά στο στομάχι. Ένα status 149 λέξεων που… ταξίδεψε με την δύναμη των social media σε όλη τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και δίχως αμφιβολία είναι το πρώτο θέμα της ημέρας στην εγχώρια επικαιρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μιχάλης Τσαμπάς

Το πρωί της Πέμπτης η φίλαθλη Ελλάδα… ξύπνησε με το κείμενο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο instagram που ήταν γροθιά στο στομάχι. Ένα status 149 λέξεων που… ταξίδεψε με την δύναμη των social media σε όλη τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και δίχως αμφιβολία είναι το πρώτο θέμα της ημέρας στην εγχώρια επικαιρότητα.

Όχι μόνο την αθλητική. Είναι ένα θέμα πολύ πιο «δυνατό» από το άνοιγμα των λογαριασμών του Σημίτη, από την κόντρα Τσίπρα- Μητσοτάκη, από την... μεταγραφή Τατσόπουλου στην Νέα Δημοκρατία.

Ο ρατσισμός στον αθλητισμό δεν είναι κάτι... φρέσκο. Όσοι ασχολούμαστε χρόνια με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ή γενικά όσοι... παροικούν την αθλητική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά ότι ο ρατσισμός (έστω και σε... ήπια μορφή αν και αδόκιμος ο όρος) υφίσταται στα γήπεδα. Ποιος ξεχνάει τις κραυγές από τις εξέδρες διάφορων ανεγκέφαλων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας όταν ακουμπούσαν την μπάλα «έγχρωμοι» αθλητές;

Πόση βλακεία άραγε κουβαλούσαν μαζί τους; Διάφορα τέτοια περιστατικά, δεκάδες, έχουν καταγραφεί στο πέρασμα των χρόνων. Καταγγελίες της στιγμής, παροδικές και... η ζωή συνεχίζεται. Ποτέ η κεφαλή του αθλητισμού ή γενικότερα η πολιτεία δεν είδε με σοβαρότητα καμία από αυτές. Άπαντες, ομάδες, παράγοντες, Υπουργοί, Γραμματείς και... Φαρισαίοι καταδίκαζαν το γεγονός και προχωρούσαμε παρακάτω μέχρι να συναντήσουμε το επόμενο. Μπορεί το επόμενο να ήταν το... φρέσκο. Αυτό που ένας οπαδός με... τηλεαξία αποκάλεσε «πίθηκο» τον Θανάση Αντετοκούνμπο.

Δεν αποκλείεται κι αυτή την φορά να ήταν ελάχιστοι αυτοί που θα είχαν ασχοληθεί με το γεγονός, αφού και η μήνυση που έγινε κάποια στιγμή θα έφτανε σε δικάσιμο. Ως εκεί καθώς το θέμα ως συνήθως θα είχε ξεχαστεί. Όμως αυτή την φορά βγήκε μπροστά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προκειμένου να υπερασπιστεί τον αδερφό του.

Ένα από τα 4-5 πιο... καυτά ονόματα που κυκλοφορούν στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ είναι ο Giannis με εκατομμύρια κόσμο που τον «ακολουθεί» στα social media οπότε αμέσως γίνεται κατανοητό πόσο έκταση θα πάρει το θέμα. Ίσως χρειαζόταν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ίσως ήταν αναγκαίο μια ρατσιστική συμπεριφορά να βρει... τοίχο. Με την Αμερική και κυρίως τον οργανισμό που λέγεται ΝΒΑ να είναι απόλυτα ευαισθητοποιημένος σε τέτοια ζητήματα είναι βέβαιο ότι το... νερό μπήκε στο αυλάκι και θα ταξιδέψει αρκετά. Ίσως ήρθε η ώρα να κάνουμε όλοι μας την αυτοκριτική και να αντιμετωπίσουμε με την ίδια σοβαρότητα και στην «δική μας γειτονιά» τόσο σοβαρά ζητήματα!

Αντί επιλόγου δύο ακόμη πραγματάκια:

1) Την ώρα που έγραψε το status o Aντετοκούνμπο, λόγω διαφορά ώρας στις ΗΠΑ... κοιμούνται. Όταν ξυπνήσουν και το πάρουν χαμπάρι, τότε θα καταλάβετε το μέγεθος του Giannis και εκτός παρκέ.

2) Ωραίο το επικοινωνιακό τρικάκι του Πρωθυπουργού με την φανέλα του Αντετοκούνμπο. Μόνο που το... θέμα έσκασε την περασμένη Παρασκευή. Άργησαν κάπως να τον ειδοποιήσουν οι image maker του. Όλα στο... κυνήγι της ψήφου.

Send this to a friend