• Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου
  • 19:51

Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Όχι άλλο σανό

Μαθαίνω ότι η κυβέρνηση συζητά μια σειρά από μέτρα ανακούφισης συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, αμέσως μετά τον Αύγουστο.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Ήδη ομάδα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος καλλιεργεί ελπίδες και προσδοκίες για τη «μεταμνημονιακή» περίοδο και βουλευτές επαναφέρουν τη συζήτηση, για την αποφυγή της μείωσης των συντάξεων, που μόλις προχθές ψήφισαν στη Βουλή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που «πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες» στους πολίτες , γι’ αυτό ας δούμε πως έχουν τα πράγματα μετά το πρόσθετο μνημόνιο που ψήφισαν με πάθος σύσσωμοι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει αυτό το μνημόνιο που επεκτείνει μέτρα και σκληρή εποπτεία έως το 2022, μέσα στους επόμενους 18 μήνες, εκατομμύρια Έλληνες θα γίνουν λίγο η περισσότερο πιο φτωχοί.

Αφού:

-Σε 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχων μειώνεται η κύρια σύνταξη και σε 200 000 οι επικουρικές και το ΕΚΑΣ.

- Περίπου 120.000 χάνουν οικογενειακά επιδόματα.

-Κοντά στο 1,4 εκατομμύρια ελεύθερων επαγγελματιών θα δουν να αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους.

- Και σε όλους θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας από τη μείωση του αφορολόγητου.

Εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο είναι εκείνοι, για τους οποίους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι νοιάζονται περισσότερο. Είναι οι συνταξιούχοι που θα υποστούν πέντε μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους.

-Κατάργηση προσωπικής διαφοράς (νόμος Κατρούγκαλου)

- Εξαφάνιση ΕΚΑΣ

- Κατάργηση της διαφοράς στις επικουρικές

-Μείωση του αφορολόγητου (νόμος Τσακαλώτου)

-Πάγωμα συντάξεων για πέντε χρόνια.

Απώλειες θα έχουν και οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ .

Αυτή η κυβέρνηση πέρα από τα υπερπλεονάσματα που δημιούργησε σε βάρος της τσέπης των πολιτών, έχει και πλεόνασμα θράσους για να ψηφίζει τη μία μέρα περικοπές και την άλλη να υπόσχεται ελαφρύνσεις.

Κυρίως όμως φαίνεται πως διαθέτει μεγάλο πλεόνασμα από σανό.

Send this to a friend