Αθήνα

21 oC

ψιχάλες μικρής έντασης

Άλλο Μέι, άλλο Τσίπρας

Κι ούτε μια συγγνώμη. Μια συγγνώμη από την κυβέρνηση, από τον πρωθυπουργό, από την περιφερειάρχη, από τους δημάρχους, μια συγγνώμη από την ηγεσία της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, δεν ακούστηκε.

Κι ούτε μια συγγνώμη. Μια συγγνώμη από την κυβέρνηση, από τον πρωθυπουργό, από την περιφερειάρχη, από τους δημάρχους, μια συγγνώμη από την ηγεσία της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, δεν ακούστηκε.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Ένα κράτος, όμως που δεν σκύβει το κεφάλι, στην εκατόμβη των νεκρών, που επικαλείται ακόμα δικαιολογίες πως «φταίνε τα αυθαίρετα» για να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων,  που δεν έχει μετάσχει σε μια επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα, που δεν αναγνωρίζει τα λάθη του, είναι ένα κράτος, απάνθρωπο και δολοφόνος και εξ αμελείας.

Στις δημοκρατίες, ακόμα και σ' αυτές της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, οι υπεύθυνοι πολιτικοί, δεν περιμένουν την κρίση της Δικαιοσύνης, αλλά αναλαμβάνουν τις πολιτικές ευθύνες τους και παραιτούνται, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για καταστροφές ιστορικών διαστάσεων.

Τι έγινε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι μετά την τραγωδία;  Αρχικά προσπάθησαν, παρόντος του πρωθυπουργού σε μια φαιδρή συνεδρίαση του συντονιστικού της Πυροσβεστικής να κρύψουν τους νεκρούς και έπειτα να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Μας είπαν πως δεν έκαναν κανένα λάθος, πως φταίνε τα αυθαίρετα, πως υπήρξε εμπρησμός με πολλές εστίες και πως ήταν αδύνατη η εκκένωση στο Μάτι, λόγω της ταχύτητας της πυρκαγιάς.

Το ένα ψέμα πάνω στο άλλο. Ήρθαν οι εισαγγελείς και μας είπαν πως κατέρρευσε ο κρατικός μηχανισμός και δεν παρέσχε καμία βοήθεια στους πολίτες που κάηκαν ζωντανοί . Και παρά το πόρισμα καταπέλτη, η κυβέρνηση ψελλίζει ακόμα δικαιολογίες αντί να παραδεχτεί τις ευθύνες της.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Το καλοκαίρι του 2017 ξέσπασε πυρκαγιά σ' έναν ουρανοξύστη στο Λονδίνο. Έχασαν τη ζωή τους 58 άτομα . Η πρωθυπουργός κα Τερέζα Μέι δέχτηκε στο γραφείο της επιζώντες της καταστροφής και δημόσια βγήκε και ζήτησε συγνώμη. «Ήταν μια αποτυχία του κράτους, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, να βοηθήσει τους πολίτες τότε που το χρειάζονταν περισσότερο. Ως πρωθυπουργός απολογούμαι για αυτήν την αποτυχία»

Οι πολίτες στο Μάτι δεν είχαν ούτε τη βοήθεια του κράτους όταν την χρειάστηκαν, ούτε καν τη συγνώμη του.

Send this to a friend