Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ευρώπη «βλέπει» η Ελλάδα για την ένταση με Τουρκία και περιμένει… τηλεφώνημα Μέρκελ για αποκλιμάκωση

STIGMA

Ο αδύναμος κρίκος…

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε μια άποψη για τους πρωθυπουργούς που κατηγορούνται για σκάνδαλα κάθε είδους: «Έναν τέως πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή, τον στέλνεις σπίτι του».

Δείτε επίσης

ΟΗΕ: Στα 272 εκατομμύρια ανέρχονται οι μετανάστες σε όλον τον κόσμο
ΗΠΑ: Με πυραύλους Κρουζ από ιρανικό έδαφος έγινε η επίθεση στη Σαουδική Αραβία

Αυτή η άποψη, της πολιτικής τιμωρίας και όχι της ποινικής, που φέρει και την ανεξίτηλη σφραγίδα της Δικαιοσύνης, φαίνεται να βολεύει το πολιτικό σκηνικό σήμερα.

Ήδη ο πρωθυπουργός διαχώρισε την περίπτωση Τσίπρα από εκείνη του Παπαγγελόπουλου, στην «συριζαίικη σκευωρία» της υπόθεσης Novartis, λέγοντας κάτι ανάλογο «τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια».

Βεβαίως η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο και η πιθανότητα παραπομπής του στο ειδικό δικαστήριο ήταν μια εύκολη λύση, καθώς μια καταδίκη του, πολιτική ή ποινική, θα αποδείκνυε αφενός τις κατηγορίες της ΝΔ για σκευωρία στην υπόθεση Novartis και αφετέρου θα «άγγιζε» τον πρώην πρωθυπουργό, χωρίς να έχει παραπεμφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά δυο πράγματα.

Πρώτον, πως η δίωξη ενός πρώην πρωθυπουργού, μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ, όπως έδειξε πολλές φορές η ιστορία. Ακόμα και η πρόσφατη εμπλοκή χωρίς στοιχεία πολιτικών του κόμματος του, στην υπόθεση Novartis , στράφηκε εναντίον των σκευωρών.

Δεύτερον, θυμάται το 2008, όταν η χώρα κατέρρεε οικονομικά και οι πολιτικοί, τα μέσα ενημέρωσης, η εκκλησία και η κοινωνία εν γένει ασχολείτο με το Βατοπέδι, μια αμφιλεγόμενη υπόθεση.

Δεν θέλει αυτή τη φορά να χαθεί ο βασικός στόχος του, που δεν είναι άλλος από την οικονομία, την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των δομών της χώρας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο και για την Ελλάδα.

Ασφαλώς θα υπάρξουν αντιδράσεις και τριγμοί σε μια τέτοια πολιτική που ορισμένοι, λένε, πως δεν διαφέρει από «άφεση αμαρτιών» γιατί στη ΝΔ, πολλοί δεν ξεχνούν και ζητούν ρεβάνς. Έρευνα και αν προκύψουν στοιχεία, ακόμα και παραπομπές, για όλες τις γκρίζες υποθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Διερωτούνται γιατί να μείνει στο απυρόβλητο το 2015, αυτή η εγκληματική περίοδος για τη χώρα, χωρίς να εξεταστούν οι πολιτικές ευθύνες των πρωταγωνιστών, να αποκαλυφθεί το πλήρες παρασκήνιο και η ανικανότητα των κυβερνώντων, να πληροφορηθούν οι πολίτες για το πραγματικό κόστος;

Γιατί να μην γίνει εξεταστική για τις καταγγελίες στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τους μετανάστες και πρόσφυγες;

Και εν τέλει, γιατί να μείνει στο απυρόβλητο ο κ. Τσίπρας στην υπόθεση Novartis;

Θα ήταν αρκετή για τους «σκληρούς» της ΝΔ μια συγνώμη, όπως ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος από τους κυρίους Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο για όσους ταλαιπωρήθηκαν και οι υποθέσεις τους τέθηκαν στο αρχείο;

Μπορεί. Αλλά αυτή η συγνώμη, δεν θα έρθει ποτέ.

Ο στόχος της Τουρκίας και η σιωπή
Ο εφησυχασμός και η χαλαρότητα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση του Κορωνοϊού!
«Ιστορική» η Συμφωνία… πρόκληση για το μέλλον της Ευρώπης
Ποιος κορονοϊός; Μόνο ο Παπανδρέου φορούσε μάσκα στη Βουλή
«Δε βαριέσαι, αδελφέ»…
Λαϊκή απαίτηση η πλήρης και μέχρι τέλους διερεύνηση των καταγγελιών για παρακρατικό, παραδικαστικό κύκλωμα