Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Πάμε για φιλανδοποίηση;

Η πρωτοφανής σε προκλητικότητα πρόταση του κ. Ερντογάν προς τον κ. Μητσοτάκη, που αποκάλυψε ο Τσαβούσογλου, «συμβιβαστείτε να μοιράσουμε την ανατολική Μεσόγειο».

Η πρωτοφανής σε προκλητικότητα πρόταση του κ. Ερντογάν προς τον κ. Μητσοτάκη, που αποκάλυψε ο Τσαβούσογλου, «συμβιβαστείτε να μοιράσουμε την ανατολική Μεσόγειο».

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Μια πρόταση χωρίς προηγούμενο καθώς συνοδευόταν και από την προειδοποίηση «μην παίζεται παιγνίδια πίσω από την πλάτη μας».

Εάν είναι ψέματα, τα όσα δήλωσε ο Tούρκος υπουργός εξωτερικών καλό είναι γρήγορα το ΥΠΕΞ να απαντήσει στη νέα τουρκική προπαγάνδα. Εάν είναι αλήθεια ο ελληνικός λαός, πρέπει να μάθει ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, στην ιταμή τουρκική πρόταση, που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην  ανεξαρτησία της χώρας μας και παρακινεί την κυβέρνηση σε υποχωρήσεις, πέραν όσων προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελούν και τον οδηγό της εξωτερικής μας πολιτικής  εδώ και δεκαετίες..

Πέραν όμως της πρόκλησης, τίθεται και ένα θέμα για την κυβέρνηση. Τι απαντά, τι θέλει, ποια είναι ακριβώς η εξωτερική πολιτικής της, γιατί τελευταία στο κυβερνητικό στρατόπεδο ακούγονται πολλές φωνές, για την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε απέναντι στην Τουρκία, ύστερα  από το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και την αδυναμία μας να το ακυρώσουμε. Φωνές που μιλούν για διάλογο, για διαπραγματεύσεις και στο βάθος Χάγη, φωνές που μιλούν για μειωμένα δικαιώματα μικρών νησιών, όπως το Καστελόριζο ή που αναγνωρίζουν δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή, χωρίς να διευκρινίζονται ποια είναι αυτά…

Στην ουσία φωνές, που προδιαγράφουν το σκηνικό, μιας διαπραγμάτευσης, από αδύναμη θέση.

Ο κ. Δένδιας, που κινείται διαρκώς, προσπαθώντας να χτίσει συμμαχίες, έχει διατυπώσει τη θέση υπέρ ενός διαλόγου που δεν θα είναι όμως, «ανατολίτικο παζάρι».  Ορισμένοι διπλωμάτες στο ΥΠΕΞ, θεωρούν πως τέτοιες συζητήσεις και θεωρίες, δρουν στην κατεύθυνση του κατευνασμού της ισχυρής  Τουρκίας, ενισχύουν την προκλητικότητα της και οδηγούν τη χώρα σε «φιλανδοποίηση».

Σ' αυτές τις εποχές, που η Τουρκία ζητά να μοιράσουμε την ανατολική Μεσόγειο, στη λογική «τα δικά μου δικά μου και τα μισά δικά σας δικά μου»,  είναι απαραίτητο να διαθέτουμε σταθερές και ξεκάθαρες απόψεις και όχι να …τσαλαβουτάμε σε θολά νερά.

Send this to a friend