Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Έξω οι βάσεις του θανάτου»

Μας λένε από το πρωί υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πόσο αιφνιδιασμένοι και αντίθετοι είναι με τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Καμμένος, ως υπουργός  τους, στην Ουάσινγκτον, μας επισημαίνουν πόση ζημιά έχει κάνει στην κυβέρνηση, στην εθνική προσπάθεια και πόσο τυχοδιωκτικές είναι οι απόψεις του για αμυντική συνεργασία στα Βαλκάνια με τα Σκόπια μέσα και για... σπορά της χώρας με αμερικανικές βάσεις.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Μα αν διαφωνούν τόσο καθολικά, τόσο ριζικά με τον κ. Καμμένο, αν τον απορρίπτουν στις βασικές θέσεις που εξέφρασε για την αμυντική και την εξωτερική πολιτική της χώρας, αν θεωρούν ότι υποσκάπτει την κυβέρνηση για δικούς του  λόγους, λόγους εκλογικής του επιβίωσης, γιατί δεν ζητούν την αποπομπή του;

Η πρόταση του κ. Καμμένου προς τους Αμερικανούς να κάνουν... μια και δυο και τρεις «βάσεις θανάτου», υποτίθεται πως αντίκεινται στην ουσία της πολιτικής σκέψης και πρακτικής ενός κόμματος που αρέσκεται να λέει, πως εκπροσωπεί την αριστερά στην Ελλάδα. Υποτίθεται -πάλι-  πως πρόκειται για το κόμμα που εξέλεξε την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στη χώρα, πως  έχει ως σημαία του την... ανεξάρτητη Κούβα και τον Φιντέλ Κάστρο, πως εκπροσωπεί την προοδευτική πλευρά του πολιτικού μας τόξου και πως διαθέτει αρχές και αξίες που αντίκεινται με την εκφρασμένη θέση του συγκυβέρνηση και συνεργάτη της, να σπείρει τη χώρα με «βάσεις του θανάτου».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Παρόλα αυτά κανείς από όσους μίλησαν δεν ζήτησαν να φύγει ο Καμμένος από την κυβέρνηση. Κανείς δεν ζήτησε το αυτονόητο για μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα.

Απλά εκτιμούν πως η έκφραση αντίθεσής τους στα όσα είπε και πρότεινε στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Άμυνας  είναι αρκετή για να διατηρήσουν τη «γυαλάδα» μιας αριστεροσύνης που πουλούν στην κοινή γνώμη και ταυτόχρονα να κρατήσουν τις καρέκλες τους μερικούς μήνες ακόμα. Γιατί οι αριστεροί αυτής της χώρας έμαθαν να συνεργάζονται με την λαϊκίστικη δεξιά του κ. Καμμένου και να στηρίζονται σ’ έναν πολιτικό που πρότεινε στους Αμερικανούς να γεμίσουν την Ελλάδα με στρατιωτικές βάσεις.

Εκτός και αν όλα αυτά είναι... φούμαρα για τον κόσμο. Αν δηλαδή είχε ενημερωθεί ο Αλέξης Τσίπρας για τις απόψεις Καμμένου στο τηλεφώνημα που έγινε πριν την αναχώρηση του υπουργού Άμυνας για τις ΗΠΑ και παίζεται κάποιο «σικέ», αλλά ιδιαίτερα σκιώδες παιχνίδι, ακόμα και πίσω από τις πλάτες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρούν χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς γίνεται κι έτσι η αντίδραση τους μοιάζει πιο φυσική.

Η έλλειψη πάντως αφοπλιστικής διάψευσης εκ μέρους του ίδιου του πρωθυπουργού και του λαλίστατου, κατά τα άλλα, υπουργού Εξωτερικών εξηγείται από το κυβερνητικό κατεστημένο -στελέχη, τύπος- ως προσπάθεια να μην ρίξουν άλλο «λάδι στη φωτιά» που άναψε ο κ. Καμμένος, με λίγα λόγια «κάντε τις κότες να τον ανεχτούμε μερικούς μήνες ακόμα μην χάσουμε τις καρέκλες μας». Από την άλλη όμως μπορεί να εκτιμηθεί  ως  στάση γνώσης και αποδοχής της πρωτοβουλίας Καμμένου.

Ό, τι και να ισχύει πρόκειται για παρακμιακά φαινόμενα και ανόητες πολιτικές κινήσεις που συχνά καταλήγει η ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβέρνηση, όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο. Το 2015 πήγαν στο Βερολίνο και έπαιξαν το χαρτί της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για να φοβηθεί ο Σόιμπλε και να υποχωρήσει στις απαιτήσεις τους. Δεν ήξεραν όμως ότι μπλόφαραν με ανοικτά χαρτιά, γιατί το ίδιο ήθελε και ο τότε γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Όλοι ξέρουμε τη συνέχεια...

Send this to a friend