Αθήνα

27 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γεωργία Μπίκα: «Δεν έχω να χάσω κάτι άλλο, τα έχασα όλα» – Συγκλονίζει η ανάρτησή της

STIGMA

Πάρε στα σοβαρά τον σίδηρό σου

Ζω με τη σιδηροπενική αναιμία από την εφηβεία. Κατά διαστήματα, καταλαβαίνω ότι τα επίπεδα σιδήρου μου έχουν πέσει πολύ, επειδή πέφτουν τα μαλλιά μου, νιώθω άδεια από ενέργεια ή επειδή λαχανιάζω πιο εύκολα.

Δείτε επίσης

Εύρημα-σοκ: Η καρδιά του Μαραντόνα ζύγιζε το διπλάσιο από το φυσιολογικό
Κορονοϊός-Γιώργος Πατούλης: Βρέθηκε θετικός στον ιό ο περιφερειάρχης Αττικής

Και λογικό, αν σκεφθείς ότι όταν τα επίπεδα του σιδήρου μου πέφτουν, το αίμα δεν μπορεί να μεταφέρει το οξυγόνο που χρειάζεται ο οργανισμός μου.


Τη ζάλη, ένα ακόμη βασικό σύμπτωμα της σιδηροπενίας, το βίωσα στο απόγειό της την ημέρα που γέννησα, όταν σηκώθηκα από το κρεβάτι και άξαφνα σκοτείνιασαν τα πάντα!

Στη μάχη μου αυτή με τη σιδηροπενία, που μετρά ήδη περισσότερα από 24 χρόνια, είμαι μάλλον η …ηττημένη. Κι αυτό γιατί νομοτελειακά οι γυναίκες έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες σε σίδηρο από τους άνδρες, διπλάσιες σχεδόν, ειδικά στη διάρκεια της περιόδου, της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Ροδολάκης, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας – Γυναικολογικής Ογκολογίας, Διευθυντής Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, τονίζει σχετικά: «Ο γυναικείος πληθυσμός εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά σιδηροπενικής αναιμίας, καθώς φαίνεται ότι οι γυναίκες με φυσιολογική εμμηνορρυσία εμφανίζουν 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης αναιμίας σε σύγκριση με τους άνδρες. Στα συχνότερα αίτια εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας στις γυναίκες συγκαταλέγεται η κύηση, κατά την οποία η αύξηση των απαιτήσεων του οργανισμού σε σίδηρο οδηγεί σε αδυναμία εξασφάλισης της επαρκούς ποσότητάς του με την καθημερινή διατροφή. Οι αιμορραγίες γυναικολογικής αιτιολογίας, συμπεριλαμβανομένων των μητρορραγιών στην αναπαραγωγική και προεμμηνοπαυσιακή περίοδο της ζωής μιας γυναίκας, αλλά και σε γυναικολογικές νεοπλασίες είναι επίσης αρκετά συχνές. Η διόρθωση των επιπέδων του σιδήρου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξίσου σημαντική με την αντιμετώπιση του υποκείμενου νοσήματος».
Εκτός από τις γυναίκες, τα παιδιά και οι έφηβοι, καθώς και οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου είναι ομάδες με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας.
Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι πιο συχνή ανεπάρκεια σε παγκόσμιο επίπεδο- όμως με τον καιρό κάνει το σώμα να παράγει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια – αυτή είναι η σιδηροπενική αναιμία. Ακόμη και χωρίς αναιμία, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επιδεινώσει υποκείμενα χρόνια νοσήματα, ενώ στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και νοητική τους ανάπτυξη.

Συμπτώματα
Ας δούμε όμως κάποια από τα πιο κοινά συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου:
Κόπωση, σωματική και πνευματική: Αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή να διαχειριστείτε τη διάθεσή σας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε ανεπάρκεια σιδήρου.
Λαχτάρα για μη βρώσιμα είδη: Αν αισθάνεστε τακτικά την ανάγκη να καταναλώνετε μη βρώσιμα είδη όπως ο πηλός, το χώμα, η στάχτη και το άμυλο σε σκόνη, αναζητήσετε τη συμβουλή γιατρού.
Μάσημα πάγου: Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της σιδηροπενίας είναι η έντονη επιθυμία να φάτε ή να μασήσετε πάγο. Το συχνό μάσημα πάγου μπορεί να βλάψει τα δόντια και τα ούλα.
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Αν αισθάνεστε την ανάγκη να κινήσετε τα πόδια σας για να απαλλαγείτε από δυσάρεστες ή παράξενες αισθήσεις όταν ξεκουράζεστε, ίσως υποφέρετε από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Η αίσθηση περιγράφεται μερικές φορές ως φαγούρα, καύσος ή μυρμήγκιασμα και συχνά επηρεάζει τον ύπνο.
Ευαισθησία στο κρύο: Αν δυσκολεύεστε να νιώσετε ζεστά ή εάν τα χέρια και τα πόδια σας κρυώνουν εύκολα, ίσως υποφέρετε από ανεπάρκεια σιδήρου.
Απώλεια μαλλιών: Αν χάνετε τούφες μαλλιών ή παραπάνω μαλλιά από το κανονικό, αυτό ίσως είναι ένδειξη ανεπάρκειας σιδήρου.
Εύθραυστα νύχια ή νύχια σε σχήμα κουταλιού: Αν τα νύχια σας εμφανίζουν ανωμαλίες στο χρώμα, το σχήμα και την υφή, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει έλλειψη σιδήρου.
Χλωμή όψη: Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε χλωμοί. Αυτό είναι περισσότερο αισθητό στο πρόσωπο, τα νύχια, το εσωτερικό του στόματος και το περίγραμμα των ματιών. Εάν τραβώντας προς τα κάτω το κάτω βλέφαρο του ματιού σας διαπιστώσετε ότι αυτό έχει πολύ απαλό ροδακινί ή κίτρινο χρώμα, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε σιδηροπενική αναιμία.
Εύκολο μελάνιασμα: Το εύκολο μελάνιασμα συνδέεται από παλιά με την ανεπάρκεια σιδήρου.
Πληγές & έλκη στο στόμα: Τα στοματικά έλκη (επώδυνες λευκές κηλίδες στο εσωτερικό του στόματος) μπορούν να προκύψουν για πολλούς λόγους. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, στοματικά έλκη μπορούν να αναπτυχθούν λόγω ανεπάρκειας σιδήρου.
Δύσπνοια: Αν έχετε διαπιστώσει ότι δεν μπορείτε να ασκηθείτε όσο θα θέλατε ή ότι λαχανιάζετε κάνοντας απλά πράγματα, όπως όταν ανεβαίνετε τη σκάλα, ίσως έχετε ανεπάρκεια σιδήρου.
Ευαισθησία σε λοιμώξεις: Αν ο οργανισμός σας δεν διαθέτει επαρκή ποσότητα σιδήρου, τότε ενδέχεται να αποκτήσετε ευαισθησία σε λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα.
Πονοκέφαλοι: Εάν οι πονοκέφαλοί σας έχουν γίνει συχνότεροι ή πιο σοβαροί, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου σας.
Απώλεια ακοής: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί ξαφνικά να μην ακούτε τόσο καλά και είναι σημαντικό να λάβετε σωστή διάγνωση. Ωστόσο, η απώλεια ακοής θα μπορούσε να σχετίζεται με τη σιδηροπενική αναιμία.
Απώλεια ενέργειας: Η μόνιμη αίσθηση εξάντλησης ή ακραίας κούρασης συχνά αναφέρεται ως κόπωση, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου. Εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι ή δεν βρίσκετε την ενέργεια ή τον ενθουσιασμό να ολοκληρώσετε καθημερινές δραστηριότητες, ίσως έχετε ανεπάρκεια σιδήρου.
Ευερεθιστότητα: Η εξάντληση, οι εναλλαγές της διάθεσης και η αδυναμία συγκέντρωσης μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό. Εάν αισθάνεστε ότι ενοχλείστε εύκολα, ίσως είναι σημάδι ανεπάρκειας σιδήρου.
Απώλεια μνήμης: Μήπως ξεχνάτε, πιο συχνά, μικροπράγματα; Μιλήστε στον γιατρό σας για τα αίτια της απώλειας της βραχυπρόθεσμης μνήμης σας. Ίσως οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου.
Απώλεια της λίμπιντο: Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και στυτική δυσλειτουργία. Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα δύο, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Σίδηρος & ανοσοποιητικό
Χωρίς σίδηρο, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Ο σίδηρος είναι σημαντικός για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας, τόσο της καρδιάς, όσο και των σκελετικών μυών.

Τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, είναι διπλά σημαντικός, καθώς συμβάλλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και είναι αναγκαίος για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Για να προσδιοριστεί εάν κάποιος έχει σιδηροπενία ή σιδηροπενική αναιμία πραγματοποιείται μια αιματολογική εξέταση, στην οποία ελέγχονται:
Τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης: Πρόκειται για το κύριο συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και χρειάζεται σίδηρο για να μεταφέρει οξυγόνο σε όλο σώμα. Μια αιματολογική εξέταση θα επιβεβαιώσει εάν τα επίπεδά της βρίσκονται σε φυσιολογικές τιμές για την ηλικία, το φύλο και τη σωματική κατάσταση (π.χ. εγκυμοσύνη) του ατόμου. Η αιμοσφαιρίνη, ωστόσο, δεν μπορεί από μόνη της να θέσει τη διάγνωση της σιδηροπενίας.
Φερριτίνη ορού: Μετρά την ποσότητα σιδήρου που είναι αποθηκευμένη στο σώμα.
Κορεσμός τρανσφερρίνης (TSAT): Μετρά πόσος σίδηρος από αυτόν που είναι αποθηκευμένος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, μπορείς να ενημερωθείς πλήρως για τη σημασία του σιδήρου για τον οργανισμό σου, από την ιστοσελίδα takeironseriously.com. Εκεί θα βρεις και ένα πολύ χρήσιμο ερωτηματολόγιο που θα σε βοηθήσει να αξιολογήσεις πόσο σοβαρή είναι η κόπωση που αισθάνεσαι.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Κόβουν τον καφέ οι Έλληνες – Οι επιπτώσεις της μείωσης της κατανάλωσης στις αλυσίδες

Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με lockdown και γιορτές των Χριστουγέννων

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι η Κίνα έλεγε ψέματα για τα κρούσματα του κορονοϊού

Γερουλάνος σε Μπακογιάννη: Αν ήμουν στη θέση σου, θα ντρεπόμουν να ξαναπώ ότι δεν είναι δική μου αρμοδιότητα

Ο Νότης Σφακιανάκης μέσα στο τμήμα έβγαζε φωτογραφίες και μοίραζε αυτόγραφα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ροή Ειδήσεων

18/05/2022 | 10:45

Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο με πυροβολισμούς στις Συκιές- Τρεις συλλήψεις για απόπειρα ανθρωποκτονίας

18/05/2022 | 09:51

Κατερίνη-Συγκλονιστικό βίντεο: Αστυνομικός σώζει νεαρή που καταρρέει μέσα σε καφετέρια

18/05/2022 | 09:33

Άγριες Μέλισσες: Βάφει τα χέρια του με αίμα – Τι θα δούμε απόψε

18/05/2022 | 09:24

ΝΑΤΟ: Η Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεσαν επισήμως αίτημα για την ένταξή τους

18/05/2022 | 09:09

Καμάλα Χάρις: Η ανάρτησή της για την ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

18/05/2022 | 09:01

Αναστάσιος Ράμμος: Τα πρώτα μου χρήματα στη μουσική μου τα έδωσε ο Παύλος Φύσσας

18/05/2022 | 08:56

Θύμιος Μπουγάς: Έκκληση από την αδερφή του – «Βρείτε τον, να τιμωρηθούν όσοι έπαιξαν μαζί του»

18/05/2022 | 08:34

Survivor: Ένταση με τον πρώτο υποψήφιο προς αποχώρηση – «Όλοι ξέρουν τι γίνεται με τα πληρωμένα sms για να παραμείνει»

18/05/2022 | 08:19

Αυτοκτονία 14χρονου: Συγκλονίζει φίλος του – «Πριν τρεις μήνες μου είχε πει “αν αυτοκτονήσω τι θα κάνεις;”»

18/05/2022 | 08:09

Ιταλία: 34χρονη καθηγήτρια είχε δεσμό και έκανε παιδί με 14χρονο

18/05/2022 | 07:58

Oυκρανός υπουργός Άμυνας: Ο πόλεμος μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση»

18/05/2022 | 07:46

Μάνος Δασκαλάκης: Έστειλε εξώδικο-απάντηση στην Ρούλα Πισπιρίγκου – Ο γκρι φάκελος που της ζητά

18/05/2022 | 07:33

Ελένη Τοπαλούδη: Σήμερα η απόφαση του Εφετείου για την δολοφονία και το βιασμό της

18/05/2022 | 07:25

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι πρώτοι “30” της Κεντρικής Επιτροπής

18/05/2022 | 07:17

Χαμόγελα στο Μαξίμου για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Όσα είπε στον Πούτιν για να τα ακούσει ο Ερντογάν 
To ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, η ελπίδα επέστρεψε, καλημέρα Ήλιε, καλημέρα!
Μπάμπης, ένας θεατρίνος της κακιάς ώρας
Ο εφιάλτης της βενζίνης ξεπερνάει τα θρίλερ!
Ολυμπιακός: Η νύχτα που μίλησαν οι προσωπικότητες!
Το εφιαλτικό σενάριο των καταφυγίων αλλά και της πείνας
Ο σταυρωμένος πατέρας και ο κύριος Μάνος…