Αθήνα

22 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Χώρισε η κόρη του πρώην πρωθυπουργού

STIGMA

Πέντε δισεκατομμύρια για 0,2% κέρδος

Κοντά στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ -μαζί με τα αναδρομικά- υπολογίζονται οι παροχές και τα κάθε λογής δώρα της κυβέρνησης, προς κοινωνικές και επαγγελματικές

Σ’ αυτό το ποσό περιλαμβάνονται 2 δισεκατομμύρια από τη μη μείωση των παλαιών συντάξεων, 1,4 δισ για τα αναδρομικά, 810 εκατ. για το μέρισμα, 200 εκατ. για το μεταφορικό ισοδύναμο που υποσχέθηκε στους νησιώτες, 42 εκ σε κτηνοτρόφους, κοντά σ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ περίπου 260 εκατ. ευρώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση κατά 17% στους μισθούς των μετακλητών, δηλαδή των «ημετέρων», την αύξηση των αποδοχών υπάλληλων του υπ Οικονομικών, Τουρισμού,την αναγκαία αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κ.α.

Η επιχείρηση «παροχές» ήταν το κορυφαίο «όπλο» του κ. Τσίπρα εν όψει εκλογών. Ένα «όπλο» με το οποίο θα αποδείκνυε στους ψηφοφόρους, ότι ναι μεν τους έφερε ένα μνημόνιο, αλλά είναι εκείνος που έδωσε ένα «τέλος» στη λιτότητα και στην ομηρεία της χώρας, άρα το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» είναι εδώ, είναι ζωντανό.

Όμως φαίνεται πως όλη αυτή η επιχείρηση που είχε σχεδιαστεί προσεκτικά τα δυο τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται να αποδίδει. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν παρατηρείται, μέχρι στιγμής, ουσιαστική μείωση της διαφοράς μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων, δηλαδή οι παροχές είναι ευπρόσδεκτες από τους αποδέκτες, αλλά δεν τους συγκινούν ούτε μεταβάλουν την πολιτική άποψη τους.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ Research για το «Έθνος της Κυριακής» που δημοσιεύτηκε χθες. Εντοπίζει τη διάφορα στις 4,7 μονάδες, ενώ η ίδια εταιρία για την ίδια εφημερίδα το Σεπτέμβριο έδειχνε διαφορά 4,9 μονάδες.

[inline_article order=”1″]

Δηλαδή από το Σεπτέμβριο όποτε η χώρα έβγαινε από το μνημόνιο Τσίπρα, έως το Δεκέμβριο στην κορύφωση των παροχών, ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τη διαφορά μόνο κατά 0,2 %.

Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να εξαγοράσει ψήφους μέσω παροχών, δείχνει πως οι ψηφοφόροι ακολουθούν ένα πάγιο μοτίβο συμπεριφοράς, που ακολούθησαν και με τις παροχές Παπανδρέου το 89, Σημίτη 2003 και παλαιότερα με τις παροχές Ράλλη 1981. Δεν επηρεάζονται, με τα δώρα, όσο νομίζουν οι κυβερνήσεις. Τα παίρνουν, αλλά δεν λένε ούτε ευχαριστώ, γιατί απλά ξέρουν πως προέρχονται από τα δικά τους τα χρήματα.

Ποιοι παικταράδες θα δουν το Euro2020 από τον καναπέ!
Στο μυαλό της Σάκκαρη και στο «γιατί ρε Μαρία»
Αντιλαϊκό κι αντεργατικό το νομοσχέδιο για τα εργασιακά,… απορρυθμίζει την αγορά της εργασίας!
Στέφανος και Μαρία στο δρόμο του μεγάλου Γκάλη!
Ο Φαν Σιπ δεν είναι… ταβερνιάρης!
Ξαναβρίσκουμε την Εθνική ομάδα!