• Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου
  • 11:55

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ποιος είναι “χρήσιμος ηλίθιος” και για ποιον;

Μπορεί τα ελληνοτουρκικά να κυριάρχησαν αίφνις -και πως αλλιώς θα γινόταν- στην ατζέντα της ελληνικής πολιτικής επικαιρότητας , ωστόσο ένα άλλο μείζον εθνικό θέμα παραμένει χωρίς λύση.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Το θετικό είναι ότι η συζήτηση για το Μακεδονικό συνεχίζεται μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων- και λέγεται ότι οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών υπό το “βλέμμα” των πρωθυπουργών και του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ έχουν ήδη “κλειδώσει” τα πρώτα αναγκαία βήματα.

Μάλιστα δεν περνά -και δεν πρέπει να περνά- απαρατήρητο το γεγονός ότι πριν λίγες ώρες ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ότι τρία από τα επτά θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σχετίζονται με το σύνολο του ονοματολογικού έχουν ήδη κλείσει. Που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου να κατατεθεί από την ελληνική πλευρά και το σχέδιο συμφώνου με τα Σκόπια ή στη νέα συνάντησή τους οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ (αύριο στη Σόφια) να κάνουν περαιτέρω βήματα προς την εξεύρεση λύσης. Και τα Σκόπια είναι εκείνα που οφείλουν να κάνουν εκ νέου κινήσεις καλής θέλησης, αποδεικνύοντας ότι θα απομακρυνθούν από τις αλυτρωτικές ενέργειες προχωρώντας και σε συνταγματικές αλλαγές.

Όσοι θέλουν και μπορούν να συμβάλουν, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι δίαυλοι επικοινωνίας για την εξεύρεση λύσης υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων, καλά κάνουν και ας συνεχίσουν -στο δικό τους πεδίο δράσης πάντα. Υπό αυτό το πρίσμα δεν έχουν νόημα οι ατάκες στο δημόσιο λόγο περί “χρήσιμων ηλιθίων” ή περί “πραγματικών πατριωτών”. Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση...

Send this to a friend