Αθήνα

18 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Ποιος φοβάται την ψήφο των ομογενών;

Είναι παράλογο να δεχόμαστε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μόνο αν πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν να ψηφίσουν στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και να τους στερούμε αυτό το δικαίωμα, από το τόπο παραμονής τους.

Είναι παράλογο να δεχόμαστε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μόνο αν πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν να ψηφίσουν στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και να τους στερούμε αυτό το δικαίωμα, από το τόπο παραμονής τους.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Το Σύνταγμα μας, παρέχει στους ομογενείς μας ,εδώ και πολλά χρόνια το δικαίωμα της ψήφου. Κι όμως οι διάφορες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να το παράσχουν. Θυμούνται τους ομογενείς , μόνο όταν υπάρχει κρίση στα εθνικά θέματα . Κάτι κινείται τώρα, που ο νέος πρωθυπουργός , μέχρι στιγμής , υλοποιεί νωρίς τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Και μια από τις πιο βασικές, είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο ίδιος διαχώρισε το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης, ώστε οι εκτός συνόρων Έλληνες, να ψηφίσουν από τις προσεχείς εκλογές .

Αν ένα νομοσχέδιο , λένε στην κυβέρνηση, πρέπει να ψηφιστεί και από τους 300, αυτό θα πρέπει να είναι το νομοσχέδιο που θα δίνει το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς.

Δυστυχώς όμως τα κόμματα ενδιαφέρονται για τα «κουκιά» και οχι για το συνταγματικό δικαίωμα των ομογενών και την ισχυροποίηση του απόδημου ελληνισμού, όπου γης.

Ο προβληματισμός που κατατίθεται, πως θα ψηφίσουν οι ομογενείς , ποιοι θα ψηφίσουν, πως θα προσμετρηθούν οι ψήφοι τους , αποτελεί πρόσχημα για τα κόμματα που κάθονται και αναλύουν πόσο τους συμφέρει ή πόσο τους βλάπτει εκλογικα, μια τέτοια εξέλιξη .
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης πλην της Ιρλανδίας ,αυτά τα προβλήματα, έχουν επιλυθεί και μόνο στην Ελλάδα καθόμαστε και τα συζητάμε επι δεκαετίες . Στις αμερικανικές εκλογές οι αμερικανοί ψηφίζουν απο όπου βρίσκονται , ακόμα και απο το διάστημα . Οπως έγραψε στο βιβλίο του «Αντοχή» ο γνωστός αμερικανός αστροναύτης Scott Kelly «έρχομαι σε επικοινωνία με την επιτροπή στην εκλογική μου περιφέρεια, την Κομιτεία Χάρις στο Τέξας ,για να μπορέσω να ψηφίσω απο το διάστημα. Χρησιμοποιώ τον κωδικό που μου έστειλαν με e- mail, ανοίγω το επισυναπτόμενο pdf και συμπληρώνω το ψηφοδέλτιο»...

Έτσι απλά...Αυτά βεβαίως για τους ακούραστους και προβληματισμένους πολιτικούς μας , του γερασμένου πολιτικού συστήματος μας , που σκέπτονται με μυαλά περασμένων δεκαετιών για να βρίσκουν, οχι λύσεις αλλά εμπόδια , προκειμένου να μην ψηφίσουν οι ομογενείς, γιατί δεν μπορούν να τους ελέγξουν.
Μέχρι σήμερα, ο πολιτικός κόσμος βασανίζεται για να απαντήσει σε μερικά βασικά ερωτήματα : Ποιοι θα έχουν το δικαίωμα ψήφου και ποιούς θα εκλέγουν.
Σ αυτά τα ερωτήματα, η φυσική απάντηση είναι, πως μετέχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και εκλέγουν βουλευτές των εκλογικών περιφερειών τους.
Στο κάτω κάτω, δεν θα ανακαλύψουμε την ...πυρίτιδα, ας δούμε τι εφαρμόζεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ας υιοθετήσουμε τους πρόσφορου η και όλους τους τρόπους ψηφοφορίας . Γιατί υπάρχει και η κάλπη στα προξενεία και η επιστολική ψήφος και η ηλεκτρονική ψήφος .
Το πρόβλημα όμως δεν είναι τεχνικό , είναι βαθειά κομματικό. Υπάρχουν δυνητικά κοντά στα δυο εκατομμύρια, ψηφοφόροι εξωτερικού , από αυτούς οι πεντακόσιες χιλιάδες είναι οι νέοι μετανάστες που έφυγαν λόγω κρίσης και που μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα. τη βραδιά των εκλογών. Το μείζον ερώτημα για τα κόμματα, δεν είναι αν θα ψηφίσουν οι ομογενείς , αλλά τι ψηφίζουν όλοι αυτοί που βλέπουν την Ελλάδα , από μακρυά . Και κάποιοι εδώ φοβούνται την ψήφο τους.

Send this to a friend