• Παρασκευή, 23 Αυγούστου
  • 13:49

Αθήνα

32 oC

αίθριος καιρός

Πόσο στα... σοβαρά μάς παίρνει ο Ομπάμα;

Πόσο στα... σοβαρά μάς παίρνει ο Ομπάμα;

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα είναι μόλις η τέταρτη επίσκεψη εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται η επίσκεψη αυτή είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες (Αϊζενχάουερ το 1959, Μπους το 1991 και Κλίντον το 1999).

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Κοινός παρονομαστής, όμως, είναι οι προσδοκίες από τον αμερικανικό παράγοντα. Αλλά αν η ιστορία επαναλαμβάνεται, οι προσδοκίες αυτές πάντοτε στο τέλος των επισκέψεων διαψεύδονται...

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως βασικό της στόχο μια παρέμβαση Ομπάμα υπέρ της ευνοϊκής διευθέτησης του χρέους. Κι οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξει - έστω και συνοδευόμενη από συστάσεις για περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Πόσο δεσμευτική είναι, όμως, όχι μόνο λόγω του ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν «άμεσο» εταίρο, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η πολιτική Τραμπ στο συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει «άγνωστος Χ»;

Προς το παρόν, αυτό που μένει είναι η... «νέα τάξη πραγμάτων» στο εσωτερικό, σε σχέση με την υποδοχή Ομπάμα. Στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται σήμερα μια αριστερή κυβέρνηση, της οποίας τα μέλη διαδήλωναν κατά του Κλίντον στα οδοφράγματα το 1999.

Όσοι δεν φορούν υπουργικά κοστούμια, αρνούνται να διαδηλώσουν σήμερα, μαζί με τους συντρόφους τους του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Άλλοι πάλι όχι. Κι όπως είπε ο Μάκης Μπαλαούρας, «το σύνθημα 'φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι'» είναι διαχρονικό. Αφήστε που τον Ομπάμα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Πάνος Καμμένος - κατά δήλωση του ιδίου, φανατικός θαυμαστής του Τραμπ.

Είμαστε βέβαιοι λοιπόν ότι κι ο Ομπάμα μάς αντιμετωπίζει σοβαρά;

Send this to a friend