Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Που πήγε ρε το φιλότιμο;

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος, με αφορμή την παραίτηση υπουργού στη Νορβηγία επειδή είχε… ερωμένη, θυμάται δύο αυτοκτονίες υπουργών που έκαναν πάταγο!

Υπάρχει άραγε διεθνής ερμηνεία για τη λέξη ΦΙΛΟΤΙΜΟ, ή, για να το δυσκολέψουμε ακόμα περισσότερο, για τη λέξη ΤΣΙΠΑ;

Αυτό το ελληνικό προνόμιο αποτέλεσε θέμα εκπομπής του BBC, δίχως να βρεθεί τελικά ερμηνεία.

«Αυτή η ελληνική λέξη δεν μπορεί να μεταφραστεί», ανέφερε στο τέλος ο παρουσιαστής, που απλά προσπάθησε στο τέλος να εξηγήσει με παραδείγματα τι σημαίνει «φιλότιμο», καταλήγοντας ότι είναι μια ελληνική αρετή.

Παρέθεσε μάλιστα μια φράση του Θαλή του Μιλήσιου:

Philotimo to the Greek is like breathing. A Greeek is not a Greek without it!

Το φιλότιμο στους Έλληνες είναι σαν την αναπνοή. Ένας Έλληνας δεν είναι Έλληνας χωρίς αυτό!

ΠΕΡΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟΥ

Όπως είπε ο Μιχάλης Τσιανίκας, καθηγητής νεοελληνικής και διευθυντής του Αυστραλιανού Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού LOGOS, «το φιλότιμο δεσμεύει δύο από τις σημαντικότερες λέξεις της ελληνικής γλώσσας, της φιλίας και της τιμής. Από τις εποχές του Ομήρου οι δύο αυτές λέξεις λειτουργούν ως πυξίδα για έναν ηθικό, αισθητικό και πρακτικό τρόπο ζωής. αυτή η τριλογία χαρακτηρίζει το κλασικό ελληνικό και αυτό ήταν το παράδειγμα που υιοθετήθηκε αργότερα από άλλους»

Κατά τον μεταφραστή Paul Hellander, «παρόλο που η ετυμολογία δεν είναι πάρα πολύ δύσκολη, η εξήγηση της έννοιας εκτός της ελληνικής σκηνής καθίσταται δύσκολη γιατί δεν υπάρχει ισοδύναμο στην αγγλική ή σε άλλες γλώσσες που γνωρίζω. Αλλά αυτό, από μόνο του, δεν είναι ασυνήθιστο, καθώς πολλές γλώσσες έχουν λέξεις που δεν μπορούν να μεταφραστούν επαρκώς σε άλλες γλώσσες. Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η λέξη τελικά αναφέρεται στην έννοια του μη κερδοσκοπικού αλτρουισμού, στην προθυμία να κάνει κάτι για κάποιον χωρίς να ζητήσει ανταμοιβή, αλλά απλώς και μόνο επειδή αισθάνεται σωστό».

Ναι, το έχουν οι Έλληνες το φιλότιμο, το κληρονόμησαν. Όχι όλοι, όχι πάντα κι όχι προβλεπόμενα.

Κι εδώ προκύπτει ένα γιγάντιο ερώτημα. Οι πολιτικοί στην Ελλάδα, σάρκα από τη σάρκα μας, ΞΕΧΑΣΑΝ τη λέξη φιλότιμο ή την ΑΓΝΟΟΥΝ;

Ή μήπως τελικά ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ;

Δίπλα μας, γύρω μας, μπροστά μας, απέναντί μας, συμβαίνουν ένα σωρό ΤΡΟΜΕΡΑ πράγματα και δεν κουνιέται φύλλο.

Κι όπως αποδεικνύεται, ποιούνται την νήσσαν, αν και η δύστυχη πάπια θέλει να είναι πάντα καθαρή.

Η λέξη παραίτηση –αυτή μεταφράζεται- παραμένει άγνωστη στην Ελλάδα, ακόμα και μετά από μεγάλα σκάνδαλα ή τρομερές τραγωδίες.

Αλλά έξω είναι αλλιώς, ΑΛΛΙΩΣ, αλλιώς…

Η ΕΡΩΜΕΝΗ

Αυτό που έγινε πριν τρεις μέρες στη Νορβηγία μοιάζει ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ για τα περίφημα «ελληνικά δεδομένα».

Οι αποκαλύψεις για ερωτικές σχέσεις με καλλονή από το Ιράν, οδήγησαν τον Νορβηγό υπουργό Αλιείας Περ Σάντμπεργκ σε παραίτηση από την κυβέρνηση της χώρας!

Δεύτερος τη τάξη στην ηγεσία του αντιμεταναστευτικού κόμματος της Προόδου, ο 58χρονος Σάντμπεργκ παραδέχθηκε

ότι επισκέφθηκε το Ιράν τον Ιούλιο μαζί με την 28χρονη σύντροφό του, χωρίς να έχει ενημερώσει εκ των προτέρων το γραφείο της πρωθυπουργού, Έρνα Σόλμπεργκ, ενώ πήρε μαζί του το υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνό του! Τέτοιο… έγκλημα!

«Ο ίδιος ο Περ ζήτησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και κρίνω πως πρόκειται για μια σωστή απόφαση», δήλωσε η Νορβηγίδα πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Κι έγινε χαλασμός στη Νορβηγία γι’ αυτό το θέμα.

«Είναι λυπηρό αυτό που έκανα και ζητώ συγγνώμη!», είπε ο άνθρωπος, κι έφυγε!

Άρα δεν ισχύει γι’ αυτούς η περίφημη φράση σύμφωνα με την οποία «από τότε που βγήκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο»!

Και συγγνώμη, και φιλότιμο και παραίτηση!

Εδώ ίσως να είχαμε… μηνύσεις επειδή κάποιοι αποκάλυψαν το θέμα!

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Και δεν μιλάμε για ακρότητες, σαν αυτή που είχε συμβεί στην Ιαπωνία το 2007. Τότε αυτοκτόνησε (!) ο υπουργός Γεωργίας Τοσικάτσου Ματσουόκα μπροστά σε κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί εις βάρος του για διαφθορά.

Ο 62χρονος υπουργός είχε βρεθεί από συνεργάτη του κρεμασμένος στο σαλόνι του διαμερίσματός του.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης είχαν κατηγορήσει τον υπουργό Γεωργίας ότι είχε πάρει «μίζες» πολλών εκατομμυρίων γεν από επιχειρηματίες που ασχολούνται με δημόσια έργα.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ!

Το πιο ακραίο περιστατικό είχε συμβεί στην Αμερική στις 21 Ιανουαρίου 1987. Τότε ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Μπαντ Ντουάιερ σε μια έκτακτη συνέντευξη τύπου έβγαλε ένα μάγκνουμ μέσα από ένα χάρτινο φάκελο, το έβαλε στο στόμα και τράβηξε τη σκανδάλη, παγώνοντας όχι μόνο τους παρευρισκομένους αλλά και εκατομμύρια τηλεθεατών, αφού η συνέντευξη μεταδιδόταν σε απευθείας σύνδεση!

Είχε κατηγορηθεί ότι δωροδοκήθηκε με 300 χιλιάδες δολάρια για να διευκολύνει επιχειρηματία ώστε να αναλάβει μια εργολαβία.

Έφτασε για τη συνέντευξη στις 11 το πρωί κι όλοι θεωρούσαν δεδομένο ότι σκόπευε να ανακοινώσει την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Διάβασε με τρομερή ψυχραιμία μια ομιλία που είχε προετοιμάσει, όπου δήλωνε για μια ακόμη φορά την αθωότητά του και ανέφερε ότι έπεσε θύμα πολιτικής πλεκτάνης, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως «σύγχρονο Ιώβ».

Όταν ολοκλήρωσε το λόγο του, έβγαλε τρεις μικρούς λευκούς φακέλους τους οποίους παρέδωσε στους συνεργάτες του. Αμέσως μετά πήρε έναν τέταρτο μεγάλο κίτρινο φάκελο, στον οποίο υπήρχε ένα περίστροφο μάγκνουμ 357 και είπε μία μόνο φράση:

«Όσοι δεν αντέχετε τη θέα του όπλου να βγείτε από την αίθουσα».

Χωρίς όμως να περιμένει έβαλε το όπλο στο στόμα και τράβηξε την σκανδάλη!

Ήταν ένα χαρακίρι -το Σεπούκου των Ιαπώνων- ο τελετουργικός τρόπος αυτοκτονίας που καθιέρωσαν οι Σαμουράι ως μοναδική επιτρεπτή διέξοδος σε περίπτωση ήττας ή ατίμωσής τους.

Κανείς δεν ζήτησε κάτι ανάλογο στη σύγχρονη εποχή.

Αλλά ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ; ΠΟΥ ΠΗΓΕ; ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ;

*Αφιερωμένο σ’ αυτούς που χειρίζονται τις τύχες των ανθρώπων και τους κάνουν τη ζωή δύσκολη…

Send this to a friend