• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 22:37

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Προσφορές κι εκπτώσεις διαρκείας στη βιτρίνα της ηθικής

«Το μόνο αδίκημα είναι το επώνυμο μου και ότι είμαι εξάδελφος του πρωθυπουργού» απαντά ο Γιώργος Τσίπρας προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, σχετικά με σειρά καταγγελιών που του προσάπτει η ΝΔ, με κύρια την πλαστογράφηση ασφαλιστικής ενημερότητας για να αναλάβει η εταιρία των αδελφών Τσίπρα δημόσιο έργο κόστους 1,1 εκατ. ευρώ.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων» η εταιρία οδηγήθηκε στα δικαστήρια ύστερα από τρία χρόνια και η κατηγορία μεταβλήθηκε στο ακροατήριο, ώστε ως αδίκημα να περιληφθεί σε εκείνα, που υπόκεινται σε παραγραφή από το νόμο Παρασκευόπουλου.

Νομίζω πως κάθε Έλληνας επιχειρηματίας  έχοντας έναν καλό δικηγόρο το ίδιο θα έκανε. Θα άλλαζε την κατηγορία, για να τη γλυτώσει.

Το ότι αυτό συνέβη ενώ ο αδερφός η ξάδερφος, ήταν πρωθυπουργός και ευαγγελιζόταν μια άλλη Ελλάδα μακρυά από τη διαφθορά και την αναξιοκρατία, το ότι ψηφίστηκε ένας νόμος από τον ΣΥΡΙΖΑ που επέφερε παραγραφή σε συγκεκριμένα αδικήματα, μπορεί να έχει και χαρακτηριστικά τυχαιότητας. Δείχνει όμως πως μπορεί να αφορά και την εξυπηρέτηση συμφερόντων της οικογένειας και μπορεί εξελιχθεί σ ένα σοβαρότατο ζήτημα πολιτικής ηθικής, για το Μέγαρο Μαξίμου. Σ αυτό όμως θα απαντήσουν οι πολίτες στην κάλπη.

Το χειρότερο είναι πως αυτές οι γκρίζες συμπεριφορές, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων, οι διορισμοί των «ημετέρων», η εικόνα που δείχνει πως την Ελλάδα κυβερνά μια παρέα συγγενών και φίλων από τα παλιά με συμμαχίες με παλαιά και νέα επιχειρηματικά τζάκια, αποκαρδιώνει τους νέους και τους διώχνει από την Ελλάδα.

Και αυτό είναι το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, η συρρίκνωση του πληθυσμού της, η έξοδος των νέων, όχι γιατί δεν βρίσκουν δουλειά, αλλά γιατί δεν βρίσκουν αξιοκρατία και διαφάνεια.

Η γερμανική εφημερίδα. «Handelsblatt» επικαλούμενη έρευνα στην Ελλάδα αναφέρει ότι το 44% των νέων δήλωσε ότι έφυγε στο εξωτερικό διότι «επικρατεί διαφθορά στη χώρα και η απόδοση δεν ανταμείβεται».

Το άρθρο ξεκινάει με το παράδειγμα του 38χρονου Αλέξανδρου και της συζύγου του, οι οποίοι φεύγουν παρ ότι εργάζονται και μάλιστα σε καλοπληρωμένες δουλειές: "Δεν φεύγουμε από ανάγκη αλλά γιατί δεν βλέπουμε μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας" , λέει ο Αλέξανδρος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία ως μια επαναστατική και εξυγιαντική δύναμη και κατέληξε μια συντηρητική διακυβέρνηση, υπόδουλη στους δανειστές, μπλεγμένη σε μια νέα διαπλοκή με την εγχώρια μεγαλοαστική τάξη και σε διευθέτηση των αναγκών μιας παρέας.

Γι αυτό το αδίκημα, δεν είναι το όνομα του κ. Τσίπρα, αλλά η φυγή αυτών των παιδιών στο εξωτερικό, επειδή δεν είναι «ημέτεροι», επειδή δεν έχουν ελπίδα εδώ σε μια χώρα που η κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει την προηγούμενη σε διαφθορά και εξυπηρέτηση «συγγενών» και «φίλων».

Και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πλήγμα στη χώρα που διευρύνεται όσο, η κυβερνητική βιτρίνα που διαφημίζει ακριβά την ηθική, βρίσκεται σε διαδικασία εκπτώσεων και προσφορών.

Send this to a friend