• Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου
  • 23:06

Αθήνα

21 oC

αίθριος καιρός

Προσφυγικό: Εγρήγορση, ψυχραιμία, σωφροσύνη

«Δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα», λέει τώρα η Άγκυρα.

«Δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα», λέει τώρα η Άγκυρα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Προφανώς και ουδείς μπορεί να πάρει στα σοβαρά αυτές τις τοποθετήσεις, οι οποίες καταδεικνύουν ότι η διαχείριση του προσφυγικού από την Τουρκία γίνεται με τρόπο που θέλει να πλήξει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρώπη. Κατά παράβαση, ασφαλώς, της λεγόμενης «κοινής δήλωσης», δηλαδή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που η ως τώρα εφαρμογή της, με τα όποια προβλήματα, είχε καταφέρει να κάνει τις ροές αν μη τι άλλο ελέγξιμες.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι ορθή η θέση που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πως θα πρέπει η Τουρκία πρώτα να πειστεί από τις Βρυξέλλες να εφαρμόσει την «κοινή δήλωση». Και οι Βρυξέλλες έπειτα να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της «κοινής δήλωσης» και από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ ως προς τις επιστροφές ή την κατανομή όσων δικαιούνται ασύλου, ούτως ώστε να μοιραστούν οι ευθύνες και τα βάρη του προσφυγικού. Διότι πάντα μιλάμε για ανθρώπους και όχι για βαρίδια - τα βάρη αφορούν στην πολιτική (και οικονομική) διαχείριση του ζητήματος.

Είναι λοιπόν φανερό ότι στο παιχνίδι των προκλήσεων και της προσπάθειάς της να «μεγαλώσει» διπλωματικά και πολιτικά η Τουρκία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες. Απαιτείται λοιπόν εγρήγορση και να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις με ψυχραιμία και σωφροσύνη.

Send this to a friend