Αθήνα

28 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία: Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και υπεράσπισης κυριαρχίας – Τους αρχηγούς ενημερώνει ο Μητσοτάκης

STIGMA

Προσφυγικό: Εγρήγορση, ψυχραιμία, σωφροσύνη

«Δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα», λέει τώρα η Άγκυρα.

Δείτε επίσης

Πανόραμα Βούλας: Βγαίνει στο σφυρί η βίλα βετεράνου ποδοσφαιριστή και πρώην βουλευτή (ΕΙΚΟΝΑ)
Αυτό είναι το σημείο που θα μεταφερθούν οι φυλακές Κορυδαλλού – Η παλιά βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Προφανώς και ουδείς μπορεί να πάρει στα σοβαρά αυτές τις τοποθετήσεις, οι οποίες καταδεικνύουν ότι η διαχείριση του προσφυγικού από την Τουρκία γίνεται με τρόπο που θέλει να πλήξει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρώπη. Κατά παράβαση, ασφαλώς, της λεγόμενης «κοινής δήλωσης», δηλαδή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που η ως τώρα εφαρμογή της, με τα όποια προβλήματα, είχε καταφέρει να κάνει τις ροές αν μη τι άλλο ελέγξιμες.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι ορθή η θέση που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πως θα πρέπει η Τουρκία πρώτα να πειστεί από τις Βρυξέλλες να εφαρμόσει την «κοινή δήλωση». Και οι Βρυξέλλες έπειτα να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της «κοινής δήλωσης» και από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ ως προς τις επιστροφές ή την κατανομή όσων δικαιούνται ασύλου, ούτως ώστε να μοιραστούν οι ευθύνες και τα βάρη του προσφυγικού. Διότι πάντα μιλάμε για ανθρώπους και όχι για βαρίδια – τα βάρη αφορούν στην πολιτική (και οικονομική) διαχείριση του ζητήματος.

Είναι λοιπόν φανερό ότι στο παιχνίδι των προκλήσεων και της προσπάθειάς της να «μεγαλώσει» διπλωματικά και πολιτικά η Τουρκία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες. Απαιτείται λοιπόν εγρήγορση και να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις με ψυχραιμία και σωφροσύνη.

Ο στόχος της Τουρκίας και η σιωπή
Ο εφησυχασμός και η χαλαρότητα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση του Κορωνοϊού!
«Ιστορική» η Συμφωνία… πρόκληση για το μέλλον της Ευρώπης
Ποιος κορονοϊός; Μόνο ο Παπανδρέου φορούσε μάσκα στη Βουλή
«Δε βαριέσαι, αδελφέ»…
Λαϊκή απαίτηση η πλήρης και μέχρι τέλους διερεύνηση των καταγγελιών για παρακρατικό, παραδικαστικό κύκλωμα