Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι σημαίες και οι βραχονησίδες

Δεν είναι ενδοτισμός, ούτε φυσικά οπισθοχώρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όταν πράξεις όπως αυτές με τη σημαίες που τοποθετήθηκαν στις βραχονησίδες από τρία παιδιά, νησιώτες και Έλληνες κοντά στους Φούρνους μπορεί να είχαν αποφευχθεί για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις και συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Παρόμοιες κινήσεις θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία στο Αιγαίο όταν μάλιστα αντίθετα από εμάς, οι Τούρκοι συνεχώς προκαλούν με προφανείς στόχους να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο με ότι αυτό συνεπάγεται συνολικά για τη χώρα. Δεν είναι το θέμα αν μπορείς ή δεν μπορείς να υψώσεις μια σημαία σε κάποια ελληνική βραχονησίδα. Το θέμα είναι να μπορείς να αποφεύγεις την ένταση που επιζητούν με κάθε ευκαιρία οι γείτονές μας.

Η Τουρκία συνεχώς οικονομικά και κοινωνικά βυθίζεται.  Ο πόλεμος στη Συρία, οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική της με τη Ρωσία, την έχει φέρει στην άκρη και την έχει απομονώσει διεθνώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Τουρκία να εξαγάγει τα προβλήματά της, και να δημιουργεί κρίσεις που την συμφέρουν πολιτικά και οικονομικά.  Στόχος της είναι πάντοτε η συνεκμετάλλευση στα ενεργειακά κοιτάσματα του  Αιγαίου.

Επειδή λοιπόν η Τουρκία έχει στρατηγικό στόχο να βάλει χέρι στο Αιγαίο, οι κινήσεις σαν και αυτές των τριών συμπολιτών μας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα εθνικά θέματα που άθελα τους έκαναν και φυσικά διότι οι Τούρκοι το εκμεταλλεύονται, στο έπακρο.  Ποιος ξέρει αν με ευκαιρία αυτή παρουσιάσουν κάτι άλλο παραπέρα ως συνέχιση της κίνησης των παιδιών με τις σημαίες με στόχο να ανεβάσουν στο κόκκινο το θερμόμετρο της έντασης.

Όσο πιο διπλωματικά κινηθούμε εμείς ως χώρα τόσο πιο ανώδυνη θα είναι η τουρκική προκλητικότητα που εκδηλώνει η Άγκυρα. Απλά πρέπει εμείς τώρα που γίνονται όλα αυτά, ο Έλληνας πρωθυπουργός να δείξει ότι έχει δύναμη και επιρροή προς τους ξένους ηγέτες και να τους καλέσει να πάρουν θέση και όχι να νίπτουν τα χέρια τους κρατώντας μονίμως ουδετερότητα.

 

Send this to a friend