• Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου
  • 15:19

Αθήνα

9 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Στην πράξη

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, στα social media κυριαρχεί ανελέητο τρολάρισμα για το σύμβολο του Κινήματος Αλλαγής. Για τους πιο αισιόδοξους, αυτή η προσπάθεια απαξίωσης σημαίνει πως κάτι γίνεται σωστά.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Για τους ρεαλιστές, ένα είναι βέβαιο: ουδεμία σημασία έχει το σύμβολο. Στο πρόσφατο κιόλας παρελθόν, τα σύμβολα άλλαξαν αρκετές φορές. Και στο ΠΑΣΟΚ, με τους «πολύχρωμους ήλιους» του Γιώργου Παπανδρέου το 2004. Και στη ΝΔ με το αφαιρετικό σύμβολο του Αντώνη Σαμαρά το 2012 και στον ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξε το έμβλημά του από τη στιγμή που εγκατέλειψε το όνομα «Συνασπισμός» το 2009.

Η πράξη έδειξε, όμως, πως ούτε το 2004 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές από την αλλαγή εμβλήματος ούτε το 2009 και το 2012 κερδήθηκαν μικρές και μεγάλες μάχες στις εκλογές λόγω των συμβόλων. Πολλώ δε μάλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ αργότερα δεν ανελίχθηκε στην εξουσία επειδή έγινε... ΣΥΡΙΖΑ ή γιατί άλλαξε σήμα.

Άλλως ειπείν, όλα κρίνονται στην πράξη. Από τις ιδέες και την πολιτική. Από αυτό που εκφράζει κάθε παράταξη και την εμβέλεια που μπορεί να έχει στο εκλογικό σώμα.

Το πρόβλημα, άλλωστε, της Κεντροαριστεράς δεν είναι ούτε τα ονόματα ούτε τα σύμβολα. Είναι ότι πλήρωσε δυσανάλογο τίμημα από αυτό που της αναλογούσε για την κρίση και τα μνημόνια. Και θα καταφέρει να βγει από τη δική της κρίση και εσωστρέφεια, εάν μπορέσει να ορθώσει το δικό της λόγο, που θα τη διακρίνει από το νέο δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Σε αυτή τη μάχη, έχει σύμμαχο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Κεντροαριστερά ούτε μπορεί να την εκφράσει. Ούτε, από την άλλη πλευρά, το εκλογικό κοινό έστριψε ξαφνικά δεξιά και έγινε συντηρητικό. Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων είναι και παραμένει προοδευτική και κλείνει το μάτι στην Κεντροαριστερά, οπότε το ζητούμενο είναι να περάσουν τα σωστά μηνύματα. Να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου του Κίνημα Αλλαγής.

Αυτό, μπορεί να γίνει μόνο με αυτό που είπε - για μία ακόμη φορά - ο Κώστας Σημίτης: με νέα πρόσωπα, φρέσκιες ιδέες και κυρίως με την απαλλαγή από την αντίληψη ότι το διακύβευμα είναι οι καρέκλες της εξουσίας.

Send this to a friend