Αθήνα

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Να γιατί δεν αποχωρεί οικειοθελώς ο Τριαντάφυλλος – Η ρήτρα για τα μισά λεφτά στο συμβόλαιο (vid)

STIGMA

Στο «κόκκινο» η Αττική, φουντώνει η ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Το πιο ανησυχητικό για τις μεταλλάξεις είναι εάν και σε ποιο βαθμό τις «πιάνουν» τα εμβόλια, καθώς ειδικά για τη νεοεμφανιζόμενη νοτιοαφρικανική εκφράζουν αμφιβολίες οι ειδικοί.

Μια δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά σήμερα, καθώς την απόφαση να μπει στο «κόκκινο» η Αττική διαδέχεται η έντονη ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού (νοτιοαφρικανική) που εμφανίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τη σημαντική αύξηση της ήδη γνωστής βρετανικής μετάλλαξης, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητά της και τη διασπορά της στην κοινότητα. Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σχετικά χαμηλός και αυτός των διασωληνωμένων παρουσιάσει αποκλιμάκωση, και στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί με ακρίβεια στα επιδημιολογικά δεδομένα το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε σε εμπορικά κέντρα και δρόμους.

Από σήμερα επιπλέον ανοίγουν και τα Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη τη χώρα, πλην των «κόκκινων» περιοχών, στις οποίες θα λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια. Αυτό συνεπάγεται ούτως ή άλλως αυξημένη κινητικότητα και σημαίνει προφανώς ότι θα έχει και αυτό αντανάκλαση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Με βάση όσα είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θ’ ακολουθήσει γι’ αυτό το λόγο – κατόπιν ασφαλώς των εισηγήσεων των ειδικών – τη στρατηγική της προσαρμογής στα δεδομένα που υπάρχουν κάθε φορά. Στο λεγόμενο «ακορντεόν», δηλαδή, το οποίο υπαγορεύει άνοιγμα και κλείσιμο δραστηριοτήτων ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Για «πολιτική αναπροσαρμογών» έκανε χαρακτηριστικά λόγο ο πρωθυπουργός από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα όπου περιόδευσε το Σάββατο.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο ανησυχητικό για τις μεταλλάξεις είναι εάν και σε ποιο βαθμό τις «πιάνουν» τα εμβόλια, καθώς ειδικά για τη νεοεμφανιζόμενη νοτιοαφρικανική εκφράζουν αμφιβολίες οι ειδικοί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι για τυχόν νέα κρούσματα τα επόμενα 24ωρα, ενώ δεν αποκλείεται να περάσουν στο «κόκκινο» και άλλες περιοχές, όπως έγινε χθες με Χαλκιδική, Ζάκυνθο και Λασίθι.

Την ανησυχία του, άλλωστε, δεν έκρυψε σε δηλώσεις του ούτε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κι ενώ οι εμβολιασμοί εξακολουθούν να προχωρούν με τους ίδιους ρυθμούς. Αν και ο στόχος των 200.000 για τον μήνα Ιανουάριο υπερκαλύφθηκε και ο ημερήσιος μέσος όρος φτάνει τους 17.000, ζητούμενο είναι ασφαλώς ν’ αυξηθούν το επόμενο διάστημα οι παραδόσεις από τις εταιρείες και ν’ αυξηθούν αντίστοιχα οι ρυθμοί των εμβολιασμών που αυτή τη στιγμή έχουν καλύψει περίπου το 3% του συνολικού πληθυσμού.

Μaskne: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για την «ακμή της μάσκας»
Ο κόσμος διέλυσε το πραξικόπημα!
Το ψυχολογικό προφίλ των συμμετεχόντων στα κορονοπάρτι
Η πυρηνική βόμβα που διαλύει το ποδόσφαιρο!
ΠΑΟΚ vs Ολυμπιακού: Όταν το κίνητρο παίζει την δική του… μεγάλη μπαλίτσα!
Έχω τρία αυτιά, κεραίες και τραγουδάω ρώσικα!