Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι στόχοι του Μητσοτάκη

Tα αδιέξοδα Τσίπρα οδηγούν σε στρατηγική αυτοδυναμίας τον Κυριάκο στις εκλογές

Την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, για να υπάρξει συμπαγής και ισχυρή κυβέρνηση, την επομένη των εκλογών βάζει πρώτο στόχο, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Η δημοσκοπική διαφορά, τα αδιέξοδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και τα ιδιάζοντα προβλήματα που παρατηρούνται στο «Κίνημα Αλλαγής», οδηγούν τη ΝΔ στην αναζήτηση αυτοδυναμίας, προκειμένου η επομένη κυβέρνηση να οδηγήσει με σταθερότητα στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Ήδη στην Πειραιώς ετοιμάζονται για εκλογές το φθινόπωρο, ακόμα και τον Σεπτέμβριο καθώς διαπιστώνουν μέρα με τη μέρα, πως η κυβέρνηση αδυνατεί πια ,ακόμη και με επικοινωνιακά τρικ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τα αδιέξοδα τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στην οικονομική πολιτική.

Και είναι σε τόσο δύσκολη θέση ο κ Τσίπρας λένε, που αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου», τόσο καθαρή όσο ο αέρας του Καστελόριζου, όπως είπε πρόσφατα. Μονό που αυτό πια ως ανέκδοτο ακούγεται, γιατί ούτε στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό δεν το πιστεύουν.

ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η τρόικα όμως επιμένει σε μεταμνημονιακό πρόγραμμα με σκληρά χαρακτηριστικά επιτήρησης , σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στην τελευταία αξιολόγηση -η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μόνον 22 από τα 88 προαπαιτούμενα. Το πρόγραμμα , όπως αποκάλυψε ο κ Μοσχοβισί θα έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά.

Πρώτον τη συνέχιση της εφαρμογής, τα επόμενα χρόνια, των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί , δηλαδή δεν θα υπάρξει κατάργηση μεταρρυθμίσεων η υπονόμευση τους με νομοθετικές ρυθμίσεις εκ του πλαγίου.

Και δεύτερον τη συνέχιση της «ορθής δημοσιονομικής πολιτικής" που σημαίνει, ότι ο κ Τσίπρας θα υπογράψει νέο μνημόνιο χωρίς δάνειο, αλλά με οικονομικές ρήτρες στην περίπτωση που η οικονομία δεν παράγει πλεονάσματα 3,5 % και τους αναγκαίους ρυθμούς ανάπτυξης, με πρώτο «θύμα» τα αντιμέτρα.

Το «πικρό» ποτήρι του λεγόμενου «υβριδικού» μνημονίου, ο κ Τσίπρας θέλει να το αποφύγει, γι αυτό και παίζει το παιγνίδι της καθυστέρησης με τα προαπαιτούμενα.

Οι δανειστές από την πλευρά τους διαπιστώνουν, πως ο «μήνας του μέλιτος» με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τελειώνει και πως ο πρωθυπουργός μπορεί να αποδράσει από την εξουσία προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές.

«ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ»
Στη ΝΔ γνωρίζουν, πως όλα θα κριθούν στους επόμενους δυο μήνες και αν δεν αλλάξουν δραστικά αυτά τα δεδομένα , οι πρόωρες εκλογές είναι κοντά.

Τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη προβληματίζει και η κατάσταση που επικρατεί στο «Κίνημα Αλλαγής» ,εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας. Ο προβληματισμός έγκειται στο δυισμό που ενυπάρχει στο στελεχιακό δυναμικό του Κινήματος, με πολλά στελέχη του αναζητούν προσβάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και να ανταποκρίνονται στο επίμονο «φλερτ» που κάνει η κυβέρνηση προς την κεντροαριστερά το τελευταίο διάστημα.
«Η ρευστότητα που επικρατεί, παρά το γεγονός ότι το Κίνημα καταγράφει μια σταθερή πορεία στις δημοσκοπήσεις, ενισχύει την ανάγκη να ακολουθήσει η ΝΔ στρατηγική αυτοδυναμίας» λένε πηγές της Πειραιώς.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ συχνά το τελευταίο διάστημα ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με το Κίνημα Αλλαγής, με προτάσεις που αντικρούονται από την κα Γεννηματά, αλλά εισπράττονται ευχάριστα από αρκετά στελέχη του.

«Ως αυτοδύναμη κυβέρνηση» είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, «θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε ευρείες κοινωνικές συμμαχίες με παραγωγικές δυνάμεις και με πολιτικές δυνάμεις που έχουν ανάλογες απόψεις για την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας. Κανείς δεν περισσεύει στη μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάταξης της χώρας, ούτε φυσικά και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, κάτι που βέβαια εκείνοι θα αποφασίσουν».

Η κυβερνητική αδυναμία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα κάτω από το βάρος των αδιεξόδων, η διαμόρφωση του μεταμνημονιακού τοπίου με τη βαριά επιτήρηση, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, μαζί με τα εθνικά θέματα ,οδηγούν τις πολιτικές εξελίξεις σε εκλογές. Και η ΝΔ πρέπει να πείσει το δικό της ακροατήριο πως μπορεί να αντιμετωπίσει αυτόν τον κυκεώνα προβλημάτων, να δώσει πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα, να βγάλει τη χώρα από το τέλμα που την οδήγησε ο κ Τσίπρας, ώστε για να αναζητήσει με αξιοπιστία την αυτοδυναμία.

Η στρατηγική της αυτοδυναμίας είναι σωστή, αρκεί ηγεσία και στελέχη να μπορούν να την υποστηρίξουν με όραμα, σχέδιο και επιχειρήματα, για να φέρει και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα .

Send this to a friend