Αθήνα

14 oC

αίθριος καιρός

Τα δύσκολα έπονται

Η κυβέρνηση Σύριζα συμπληρώνει τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης χωρίς να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις. Τούτο είναι ίσως το λιγότερο καθώς δεν γίνονται άλλα βήματα, εναλλακτικά βήματα, που θα οδηγούσαν στην ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση Σύριζα συμπληρώνει τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης χωρίς να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις. Τούτο είναι ίσως το λιγότερο καθώς δεν γίνονται άλλα βήματα, εναλλακτικά βήματα, που θα οδηγούσαν στην ανάπτυξη.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Το νέο έτος δεν προσφέρεται για οπτιμιστικές αναλύσεις καθώς ξεκινά μια ακόμη περίοδος πολιτικών εντάσεων, ανασφάλειας, μικροκομματισμού και έντονων διχασμών. Ήδη από την πρώτη εβδομάδα του 2019 οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της φαρμακευτικής Novartis δημιουργούν αλγεινές εντυπώσεις, ερωτηματικά για σκοπιμότητες και υποψίες για καθοδήγηση των αρχών. Οι αποκαλύψεις για πιέσεις μαρτύρων της υπόθεσης, παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές και αντιδημοκρατικά καθεστώτα.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να βρει συμμάχους οι οποίοι να τον στηρίξουν στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν προσπάθησε καν να βρει κοινή γλώσσα μέσα από τα επιχειρήματα που άρθρωσαν στο παρελθόν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Η κομματική αντιπαράθεση γίνεται ένα ακόμη πεδίο ανώφελου διχασμού ενώ ο πρωθυπουργός όφειλε να προβεί στη στρατηγική εκείνη που θα οδηγούσε σε μια ομόφωνη συμφωνία, όπου όλα τα κόμματα θα εξηγούσαν στο ακροατήριό τους τα οφέλη της σταθερότητας στην περιοχή.

Όσον αφορά τον ατομικό και οικογενειακό προγραμματισμό, η κυβέρνηση Σύριζα δεν κατάφερε να φέρει τη σταθερότητα που θα επέτρεπε να γίνουν σχέδια για το μέλλον. Η αστάθεια είναι πολύ χειρότερη από την ασυνέπεια που έδειξε στις υποσχέσεις για κατάργηση φόρων και επιβαρύνσεων. Οι πολίτες δεν ξέρουν τί θα τους φέρει ο μήνας, δεν ξέρουν αν θα ληφθούν νέα μέτρα που απαιτούν καταθέσεις στα δημόσια ταμεία. Ο χρόνος φέρνει εκπλήξεις, συνήθως δυσάρεστες και οι εκπλήξεις κρατούν τους πάντες καθηλωμένους. Το αυτό ισχύει για τους επιχειρηματίες που επιλέγουν άλλες χώρες για την έδρα των εταιριών τους.

Η μοναδική αγωνία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει κυβέρνηση ακόμη κι αν χρειάζεται να καταφεύγει σε λύσεις φθοράς για τη χώρα. Ακολουθούν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά δεν ορίζεται η ημερομηνία για τις εθνικές εκλογές, στοιχείο που προδίδει τον φόβο απώλειας της δεδηλωμένης. Ο Αλέξης Τσίπρας κυβερνά με τον συνεχή φόβο ότι θα χάσει τη στήριξη της πατριωτικής Δεξιάς και αδυνατεί να εφαρμόσει έστω τα βασικά της ιδεολογίας για την οποία ψηφίστηκε.

Η κυβέρνηση Σύριζα συμπληρώνει τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και η ελληνική κοινωνία ζει στα άκρα. Νέοι διχασμοί απασχολούν τους πολίτες για το κάθε τι μικρό. Οι ψηφοφόροι ανταποκρίνονται στα νεύματα της κυβέρνησης, σχολιάζουν τα μικρά και εξανίστανται για τα δευτερεύοντα, σε μια πολιτική ατζέντα που γράφεται στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Οι ίδιοι ψηφοφόροι που μάχονται για την ατάκα, προσπερνούν τα βασικά, ότι δηλαδή ο Σύριζα στήριξε όλα όσα υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει, εφάρμοσε με τον πιο άγριο τρόπο τα μνημόνια, πάγωσε την ελπίδα την ανάπτυξης και βύθισε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ακόμη πιο βαθιά στη φτώχεια.

 

 

Send this to a friend