• Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου
  • 11:43

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τα Ίμια δεν είναι απλά μια βραχονησίδα

Η συγκλονιστική περιγραφή μέλους του πληρώματος του λιμενικού σκάφους «Γαύδος» που εμβολίστηκε από τουρκικό πολεμικό πλοίο  αποδεικνύει ότι δεν επρόκειτο για ένα απλό επεισόδιο.

Ήταν μια εσκεμμένη ενέργεια που πρόδηλα, σκόπευε στη βύθιση του σκάφους με θύματα.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Το σκηνικό είχε στηθεί. Στην περιοχή βρίσκονταν εκείνο το βράδυ 7 τουρκικά σκάφη και μόνο ένα ελληνικό, του λιμενικού σώματος, έως ότου προς βοήθεια έσπευσε και το «Γαύδος», που δεν είναι ένα τυχαίο σκάφος, αλλά το πιο σύγχρονο που διαθέτουμε, η ναυαρχίδα του στόλου του λιμενικού σώματος.

Και αυτό το σκάφος έβαλαν στόχο οι τούρκοι και επιχείρησαν να το εμβολίσουν στο κέντρο του, με ό, τι σημαίνει αυτό για την πλευστότητα του και το πλήρωμα του.

Φαίνεται πως για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να «διαβάσει» σωστά τις  κινήσεις των Τούρκων, δεν μπόρεσε να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και το συσχετισμό δυνάμεων που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή για να ενισχύσει την ελληνική παρουσία.

Και το κυριότερο, από ό, τι μαθαίνουμε δεν λειτουργεί, όπως στο παρελθόν, ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των επικεφαλής των δυο ακτοφυλακών, ώστε να αποφεύγονται τέτοια επεισόδια. Από το 2015 και μετά συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των δυο Σωμάτων δεν έχει υπάρξει.

Η αμήχανη και κατευναστική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Άγκυρα εξηγεί, κατά ένα μέρος μόνο, την αναβάθμιση της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας με πάγιο στόχο της να οδηγήσει μέσα από τετελεσμένα τη χώρα μας, σε συμφωνία επέκτασης της κυριαρχίας της στα νησιά και διχοτόμηση του Αιγαίου.

Η αποτελεσματικότητα της πολιτικής της στα Ίμια θεωρείται ως πρόκριμα για την εφαρμογή του σχεδίου της. Γι’ αυτό τα Ίμια δεν είναι απλά μια βραχονησίδα, αλλά αποκτούν συμβολικό χαρακτήρα στην επιθετικότητα των Τούρκων. Αν χαθεί η κυριαρχία μας στα Ίμια, θα είναι σαν να ξεκινά το «ξήλωμα του πουλόβερ», που θα οδηγήσει και σ’ άλλες απώλειες.

Γι’ αυτό η Άγκυρα, σταδιακά, από αμφισβητούμενη περιοχή θέλει να τα μετατρέψει σε τουρκικό έδαφος, επισημαίνοντας, δια στόματος του πρωθυπουργού της, ότι η παρουσία εκεί ελληνικών πλοίων αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία. Παράλληλα, κατασκευάζει παρατηρητήριο, για να ελέγχει την κίνηση των πλοίων μας, δυστυχώς μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η απάντηση μας θα πρέπει να είναι η ουσιαστική ενεργοποίηση των συμμάχων μας  για να καταστεί σαφές στον Ταγίπ Ερντογάν, που προσκαλέσαμε ανοήτως εδώ, ότι το κόστος μιας τέτοιας πολιτικής στα Ίμια θα είναι πολύ μεγαλύτερο, από το όποιο  πολιτικό όφελός του στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Send this to a friend