• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 00:47

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τα λεγόμενα Τσακαλώτου στους βουλευτές των ΑΝΕΛ

Στην αρχή τον αντιμετώπισαν με καχυποψία, στη συνέχεια όμως από τα λεγόμενά του, φάνηκαν πιο ανοικτοί. Ο λόγος για τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που δέχθηκαν στα γραφεία τους τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που τους ενημέρωσε σχετικά με τα οικονομικά της χώρας, το μνημόνιο και το χρέος.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε ότι μιλούσε με τη σιγουριά ενός υπουργού που ξέρει τι έχει μπροστά του και τι μπορεί να περιμένει. Ρωτήθηκε για το αν τελικά μειωθούν συντάξεις κλπ από τον Ιανουάριο του νέου έτους και απάντησε ότι δεν μπορεί να τους πει με απόλυτο τρόπο τι θα γίνει, όλα θα εξαρτηθούν από το ρόλο του ΔΝΤ αν θα είναι ή  όχι στο πρόγραμμα ή αν θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου και από το ύψος των πλεονασμάτων.

Οι περισσότεροι από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ κατάλαβαν από όσα έλεγε ο κ. Τσακαλώτος ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν παγίδες στους πολίτες. Να μη δημιουργηθούν δηλαδή προσδοκίες που να δημιουργούν την αίσθηση ότι μπορεί να περιμένουν κάτι θετικό οι πολίτες, έτσι ώστε όταν έρθει η στιγμή και υπάρξει επιτυχία, τότε πραγματικά να αποτελεί θετική έκπληξη για την κοινωνία.

Σε σχέση με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο ήταν αισιόδοξος καθώς και για τη συμφωνία για το χρέος. Για την έξοδο σημείωσε ότι θα είναι «καθαρή» με την έννοια ότι δεν υπάρχει όπως είπε περίπτωση της πιστοληπτικής γραμμής, «αν και πολλοί θα το ήθελαν» υπογράμμισε, ενώ σε ότι αφορά το χρέος μίλησε για επιμήκυνση όχι για 3 χρόνια αλλά για οκτώ χρόνια.

Για εκλογές δεν είπε τίποτα όπως μεταφέρουν αυτήκοοι μάρτυρες. Η γλώσσα του σώματος έδειξε ωστόσο πως τα όσα έλεγε για την πορεία της οικονομίας, δεν περιελάμβανε διακοπή του προγράμματος λόγω εκλογών κάτι που οι περισσότεροι συμπέραναν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπετε.

Εκτός και αν ο Ευκλείδης είναι πονηρός και δεν τα λέει όλα ή δεν αποκαλύπτει μυστικά. Ίσως όμως και να μην ξέρει τις προθέσεις του Μαξίμου, που δεν τον ενημερώνει και για όλα τα άλλα.

 

Send this to a friend