Αθήνα

8 oC

σποραδικές νεφώσεις

Τα λιοντάρια, ο… Παπαφλέσσας και το φιλότιμο στο ποδόσφαιρο!

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος, με αφορμή την ομιλία του Φαντ Σιπ στους διεθνείς, θυμήθηκε απίθανες ατάκες του απίθανου Φάμπρι αλλά και του Νίκου Αλέφαντου!

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος, με αφορμή την ομιλία του Φαντ Σιπ στους διεθνείς, θυμήθηκε απίθανες ατάκες του απίθανου Φάμπρι αλλά και του Νίκου Αλέφαντου!

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος

Τι να κάνει αυτή η ψυχή, ο Φάμπρι -Φαμπριθιάνο Γκονθάλεθ Πενέλας επισήμως- που κάποτε έκανε ένα ολιγόμηνο πέρασμα από τον Παναθηναϊκό αλλά έμεινε στην ιστορία για τις απίθανες ομιλίες του προς τους παίχτες;

Αυτός ο κυριούλης από τη Γαλικία της Ισπανίας πρόλαβε να μας χαρίσει μερικές απίστευτες ατάκες, οι οποίες πέρασαν στη libro d’ oro  των αδιανόητων. Είναι αυτός που ξεστόμισε το εξής απίθανο:

«Στον Παναθηναϊκό υπάρχουν παίκτες που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο ρόστερ. Δεν ξέρω αν υπάρχουν παίκτες που έχουν μέσα τους αίμα και τα αρχ@@ι να φορούν αυτή τη φανέλα»

Το είπε σε συνέντευξη Τύπου, το είπε και κατάμουτρα στους παίχτες. Μετά, όταν είδε ότι κάποιοι αγρίεψαν, τους μάζεψε στο κέντρο, γονάτισε (!) και τους ζήτησε συγγνώμη!

«Σας ζητώ συγνώμη. Φωνάζω για το καλό της ομάδας. Δεν έχω πρόβλημα με κανένα σας».

Τότε ήταν που πετάχτηκε ένας ποδοσφαιριστής και του φώναξε:

«Σήκω πάνω ρε μαλάκα»!

Αλλά όμως δεν ήταν αυτή η κορυφαία ομιλία του. Γιατί ένας επικός λόγος του προς τους παίχτες τον Ιανουάριο του 2013 πριν από ένα παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα (!) έκανε το γύρο του κόσμου!

«Στη ζούγκλα υπάρχουν πολλές λιονταρίνες και λίγα λιοντάρια. Τα πιο ισχυρά πηδάνε τις λιονταρίνες και την ώρα που ζευγαρώνουν δημιουργούν μια γραμμή κατουρώντας γύρω από την λιονταρίνα. Αυτή την γραμμή μπορεί να την περάσει μόνο όποιος είναι πιο ισχυρός. Θέλω για εσάς μέσα στο γήπεδο να υπάρχει αυτή η γραμμή. Να μην επιτρέπετε σε κανέναν να την περάσει. Σας θέλω τα πιο ισχυρά λιοντάρια! Γ@@@στε τους!»

Μάλιστα λίγα χρόνια μετά, όταν ρωτήθηκε από ελληνική ιστοσελίδα, το sdna, τι θα έλεγε στους παίχτες πριν από ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, το εκτίναξε!

«Θα τους έλεγα να νιώσουν ότι είναι μονομάχοι σε ρωμαϊκή αρένα. Θα πρέπει να μπουν μέσα έτοιμοι να ματώσουν και να "σκοτώσουν". Σε κάθε μονομαχία υπάρχει "αίμα". Πρέπει να γυαλίζει το μάτι τους, να τους βλέπει ο αντίπαλος και να τρέμει. Θα φορέσουν τη στολή τους και θα μπουν στην αρένα με μυαλό και καρδιά. Θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τους αντιπάλους τους, θα πρέπει να τους επιβληθούν για το καλό της ομάδας. Θα πρέπει να παλέψουν και να δώσουν τη ζωή τους αν χρειαστεί».

Ήταν ο μοναδικός που θα μπορούσε να κοντράρει τον Νίκο Αλέφαντο με τις περίφημες ομιλίες του, εκεί που έλεγε τους παίχτες του θεούς και ημίθεους, Λεωνίδες, Παπαφλέσσες, και υπερτόνιζε:

«Στα εξηγώ ωραία; Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα!»

Η αλήθεια είναι ότι άλλοι παίχτες βαριούνται τις ομιλίες των προπονητών τους -κι είναι η πλειοψηφία- άλλοι όμως πορώνονται.

Οι προπονητές πάλι -κι όλοι ανεξαιρέτως θεωρούν αναγκαίες τις ομιλίες- καταφεύγουν σε λόγια με στόχο να ερεθίσουν τρις ευαισθησίες τους κι ας απευθύνονται σε καθαρούς επαγγελματίες.

Ο Τζον Φαντ Σιπ, ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής, μελέτησε καλά τη λέξη «φιλότιμο» κι αυτό προσπάθησε να περάσει στους πολλούς νέους ποδοσφαιριστές της εθνικής.

«Παίζετε για την φανέλα και το εθνόσημο και όχι για να αγοράσετε νέο σπίτι ή για ένα νέο συμβόλαιο! Αυτό πρέπει να το καταλάβετε. Να το βάλετε καλά στο μυαλό σας»

Αυτό δεν έχει ακουστεί ποτέ ξανά κι έχει την αξία του. Κι αν ψάχνει κανείς που οφείλεται η θεαματική αλλαγή και στο κλίμα και στην απόδοση, η επισήμανση του Ολλανδού έπαιξε το ρόλο της.

Χωρίς… λιοντάρια, δίχως Θερμοπύλες,  με τον Λεωνίδα -και τον Παπαφλέσσα βέβαια- να αναπαύονται εν ειρήνη!

«Παίζετε για την φανέλα και το εθνόσημο και όχι για να αγοράσετε νέο σπίτι ή για ένα νέο συμβόλαιο! Αυτό πρέπει να το καταλάβετε. Να το βάλετε καλά στο μυαλό σας.

Send this to a friend