Αθήνα

18 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λευτέρης Γκιωνάκης: «Έφτασα στο σημείο να πίνω τρία γραμμάρια κοκαΐνη τη μέρα – Είμαι ένα χρόνο καθαρός»

STIGMA

Τα «ορφανά» του Σταύρου, του Πάνου και του Βασίλη!

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος ρίχνει μια ματιά στις εκλογές του 2015, τότε που Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων είχαν συγκεντρώσει 610 χιλιάδες ψήφους και 30 έδρες...

ΕΚΕΙΝΗ τη νύχτα της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, 44 χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Σεφέρη, ήταν για πολλούς πολιτικούς ένα «Διάλειμμα χαράς», όπως το ποίημα του μεγάλου νομπελίστα ποιητή.

Ήμασταν χαρούμενοι όλο εκείνο το πρωί

θεέ μου πόσο χαρούμενοι.

Πρώτα γυάλιζαν οι πέτρες τα φύλλα και τα λουλούδια

έπειτα ο ήλιος

ένας μεγάλος ήλιος όλο αγκάθια μα τόσο ψηλά στον ουρανό.

Κι ήταν η νύχτα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, που με σχεδόν δύο εκατομμύρια ψήφους (1.925.904) συνέτριψε τη Νέα Δημοκρατία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που έμεινε στο 27.81, απέναντι στο 36.34 του 41χρονου πρωθυπουργού.

Αλλά ήταν κι άλλοι χαρούμενοι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Ποτάμι πήρε 222.166 ψήφους και 11 έδρες, ο Πάνος Καμμένος με τους ΑΝΕΛ 200.423 ψήφους και 10 έδρες, ο Βασίλης Λεβέντης με την Ένωση Κεντρώων 186.457 ψήφους και 9 έδρες!

Τριάντα νέες έδρες, αλλαγή σκηνικού, όπως έλεγαν όλοι.

Μόλις τέσσερα χρόνια μετά, πολλοί απ’ αυτούς που «γυάλιζαν πέτρες, φύλλα και λουλούδια», δεν υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό. Μόλις μια εκλογική μάχη μετά!

Το Ποτάμι των 222.166 ψήφων και της σημαντικής δυναμικής έπεσε σε… γκρεμό και χάθηκε, όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που όμως είχαν γίνει… εξαρτημένοι του ΣΥΡΙΖΑ στο μεγαλύτερο μέρος της τετραετίας. Σφιχταγκαλιασμένοι.

Αλλά διαλύθηκε και η σφιχταγκαλιασμένη Ένωση του Βασίλη Λεβέντη, με τα στελέχη να φεύγουν ένα-ένα για άλλες πολιτείες, με τον πρόεδρο να είναι λάβρος και να βγάζει αφρούς!

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κούνησε μαντήλι, όπως κι ο Πάνος Καμμένος, με τον Βασίλη Λεβέντη να ελπίζει ότι θα βρει στην κάλπη τους παλιούς ψηφοφόρους του. Πολλοί θεωρούν ότι σε μια πολωτική μάχη δεν θα τους βρει, αλλά ας περιμένουμε ένα μήνα.

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό που δεν θα έχει καμία σχέση μ’ αυτό του Σεπτεμβρίου του 2015. Για την ακρίβεια θα είναι μέρα με τη νύχτα! Ένα ισχυρό δείγμα φάνηκε στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, με τη σοβαρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ (σχεδόν 10 μονάδες).

Μένουν λοιπόν κάπου 600 χιλιάδες «ορφανά», αυτοί που είχαν ψηφίσει τους «εγκαταλείψαντες».

Η σούμα βγάζει ένα τρομερό νούμερο: 222.166 ψήφοι από το Ποτάμι συν 200.423 από τους ΑΝΕΛ συν 186.457 από την Ένωση Κεντρώων (αν θεωρήσουμε ότι πολλοί την εγκατέλειψαν) μας κάνει 609.046 ψήφους και 30 έδρες!

Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος και καθορίζει τη νέα δύναμη του εκλογικού σώματος. Αλλά στο πολιτικό σκηνικό εμφανίστηκαν και δυο νέοι «παίχτες»: Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης, που θα διεκδικήσουν new entry και μάλιστα με προοπτικές.

Κι όλοι, παλιοί και νέοι, προσβλέπουν στα «ορφανά», που θα ψάξουν νέα στέγη. Ήδη κάμποσοι βουλευτές των τριών κομμάτων πήδησαν σε άλλο καράβι.

Κι όπως είπε κι ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco, οι ψήφοι πια είναι δανεικές! Χτες εδώ, αύριο αλλού! «Ορφανά» και μη!

Αλλά το μεγάλο ενδιαφέρον εντοπίζεται τώρα στα «ορφανά». Παραπάνω από μισό εκατομμύριο ψήφοι είναι τεράστιος αριθμός και κάτι παραπάνω από καθοριστικός!

Πυξ Λαξ: Ακούσαμε πρώτοι το νέο δίσκο «Μέσα από τις φωνές των φίλων» με νέα τραγούδια αλλά και «πειραγμένες» επιτυχίες τους
Οι… κομπάρσοι πίσω από τον Ολυμπιακό!
Το 46ο του Ολυμπιακού ήρθε… από τον πάγκο! 
Ένα δροσερό… παγούρι με νερό θαύμα!
Να τον διώξει ΤΩΡΑ και να του δώσει και σοκολατάκια!
Η ΕΣΗΕΑ εγκαλεί το Facebook ως μέσο ενημέρωσης ή ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης;