• Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου
  • 23:00

Αθήνα

23 oC

αίθριος καιρός

Τα προσόντα του πρωθυπουργού

Από άποψη χειρισμών ο Αλέξης Τσίπρας απεδείχθη για μια ακόμη φορά καταφερτζής. Για μια ακόμη φορά θα έχει ακριβώς αυτό που θέλει: Και τη συμφωνία σε διπλωματικό επίπεδο και τη δεδηλωμένη στη Βουλή.

Από άποψη χειρισμών ο Αλέξης Τσίπρας απεδείχθη για μια ακόμη φορά καταφερτζής. Για μια ακόμη φορά θα έχει ακριβώς αυτό που θέλει: Και τη συμφωνία σε διπλωματικό επίπεδο και τη δεδηλωμένη στη Βουλή.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Τουλάχιστον αυτό δείχνει η καταμέτρηση ατόμων μέχρι στιγμής. Αυτό ας το κρατήσουν ως υποσημείωση όσοι προδικάζουν νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, που δεν έχουν καν οριστεί.

Πέρα από τα ζητήματα που ρυθμίστηκαν με τη στρατηγική «δυο σε ένα», ο Αλέξης Τσίπρας ενίσχυσε το αρχηγικό του προφίλ. Μην βιαστούν να απαντήσουν όσοι θίγονται από τη διαπίστωση. Ξέρουμε πόσο κακό έχει κάνει στην οικονομία, ξέρουμε πόσα ψέματα ειπώθηκαν προεκλογικά, ξέρουμε ότι το κράτος είναι πελατειακό, ξέρουμε ότι γίνονται γελοίες φιέστες για λόγους επικοινωνίας, ξέρουμε ότι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης άτομα χωρίς εμπειρία, ξέρουμε ότι το Μαξίμου έχει ανάρμοστες επαφές με τη δικαιοσύνη. Το ότι τα ξέρουμε δεν αναιρεί την πραγματικότητα. Η κρίση στις σχέσεις του Τσίπρα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες τον ωφέλησε και έχει μείνει τώρα με την τράπουλα στο χέρι, για να τη μοιράσει όταν εκείνος θελήσει.

Υπάρχει ακροατήριο που χαίρεται με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, χαίρεται με όσα καταγγέλλονται από τις αντιπολίτευση ως τερατώδη λάθη. Είναι το ακροατήριο του άφωνου πλήθους και τούτο θα πρέπει να μπει κάποια στιγμή στην ανάλυση όταν επιπόλαια λένε ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δεδομένη και μάλιστα με τεράστια απόσταση. Τίποτε στην πολιτική δεν είναι δεδομένο. Να το πούμε με ένα παράδειγμα. Όταν κλείνει μια βιομηχανία στην Ελλάδα, υπάρχει η άποψη ότι η οικονομία καταστρέφεται, ότι ο πλούτος φεύγει εκτός συνόρων, ότι χάνονται θέσεις εργασίας. Στον αντίποδα υπάρχει η άποψη «στα τσακίδια η πλουτοκρατία» και είναι η άποψη όσων παραμένουν θαυμαστές του Αλέξη Τσίπρα.

Πολύ εύκολα προφητεύουν ορισμένοι την απόλυτη ήττα του πρωθυπουργού σε επόμενη αναμέτρηση. Εντούτοις τα εργαλεία που χρησιμοποιούν για να αναλύσουν δεν συμπεριλαμβάνουν τη δύναμη του λαϊκισμού. Αν ήθελαν να δουν τη μεγάλη εικόνα, θα αναγνώριζαν τον ευφυή ελιγμό του Αλέξη Τσίπρα. Μόνο έτσι μπορούν να τον αντιμετωπίσουν, όταν αποδεχτούν ότι έχει προσόντα που τον καθιστούν αρεστό ακόμα κι όταν διοικεί ένα κράτος που καταρρέει.   

Send this to a friend