Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Τελικά, κερδίσαμε ή χάσαμε ρε παιδιά στο Eurogroup;

Η κυβέρνηση θέλει να λέει ότι η απόφαση του Eurogroup είναι ιστορική γιατί κέρδισε τη μείωση του χρέους. Στην ουσία αυτό που έγινε είναι ότι για δέκα χρόνια δεν θα πληρώσει η ελληνική κυβέρνηση περίπου 100 δις που χρωστάμε στους δανειστές από το 2012. Το δεύτερο μνημόνιο.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Έγινε επιμήκυνση των ετών για την απομοίωσή του χωρίς να πρέπει να πληρώσει επιπλέον χρήματα η Ελλάδα.

Θα μου πείτε θα δούμε καλύτερες ημέρες; Θα υπάρχει ελάφρυνση και στην τσέπη μας;, η ψύχραιμη απάντηση είναι όχι ακόμη. Δεν θα υπάρχει γιατί και συντάξεις θα μειωθούν και αφορολόγητο και ίδια πολιτική εντός πλαισίου θα συνεχιστεί.

Αυτό που αλλάζει και όντως, είναι αν καταφέρει να τα βγάλει πέρα μόνη της η κυβέρνηση χωρίς δεκανίκια. Το θέμα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα να μπορέσουν να τηρηθούν που είναι πολύ υψηλά και ο χρόνος διάρκειά τους μέχρι το 2022 και από εκεί και πέρα μέχρι το 2060 είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά, πως ότι περισσεύει πάνω από τα πλεονάσματα θα μοιράζεται εκεί που θεωρεί η κυβέρνηση. Όχι τρελές παροχές, αλλά με φειδώ εκεί που πρέπει. Τώρα αν η κυβέρνηση προκηρύξει εκλογές και θελήσει να υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας κάτι παραπάνω από το ότι θα υποσχεθεί υπό κανονικές συνθήκες τότε το χάσαμε το τραίνο.

Τα 15 δις επίσης που πήραμε βοηθούν ως μαξιλάρι μαζί με τα υπόλοιπα χρήματα ώστε να μπορεί να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές χωρίς πιστοληπτική γραμμή. Χωρίς δηλαδή επιπλέον μέτρα ή επιπλέον δάνεια.

Όλα αυτά φυσικά δεν κρύβουν τον πόνο που έχει περάσει ο Ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια. Οι κόποι, το υστέρημά του, οι θυσίες του , όλα όσα πλήρωσε σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Θα συνεχίσουμε να το πληρώνουμε το βαρέλι αυτό όλοι μας. Απλά αυτή τη φορά γίνεται προσπάθεια για να συγκρατείτε το νερό και να μην χάνεται ασκόπως. Θα τα καταφέρουμε όμως;

Send this to a friend