Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Θέλει να μοιάσει στον Παπανδρέου αλλά δεν μπορεί

ΓΡΑΦΕΙ Ο Βαγγέλης Γιακουμής

Με ζήλο θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να βλέπει την ημερομηνία της 18ης Οκτωβρίου ημέρα επετείου της εκλογής για πρώτη φορά προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα, όπου το ΠΑΣΟΚ και ο Α. Παπανδρέου επελέγησαν από το 48% του ελληνικού λαού.

Με ζήλο, γιατί ο σημερινός πρωθυπουργός θέλει να μοιάσει της οικογένειας Παπανδρέου και κάνει ό,τι μπορεί για αυτό. Τελευταίο ήταν που έλαβε την απόφαση να αναλάβει το υπουργείο εξωτερικών, όταν ο Ανδρέας ως πρωθυπουργός είχε αναλάβει το υπουργείο Άμυνας και ο γιος του Γιώργος το υπουργείο Εξωτερικών.

Θέλει να μοιάσει στον Παπανδρέου αλλά δεν μπορεί γιατί σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει ως πρωθυπουργός να σπάσει αυγά και ο συγκεκριμένος δεν μπορεί. Τι κάνει; απλά ξηλώνει ότι μπορεί και επιχειρεί να ελέγξει ότι κινείται για να δείξει ότι είναι αποφασιστικός, ρεαλιστής και ο απόλυτος πολιτικός που δεν αμφισβητείται.

Στη πραγματικότητα δεν είναι όμως έτσι. Θέλει να δείξει ότι τα παίρνει όλα πάνω του. Θέλει να εμφανιστεί πως είναι ο μοναδικός συνομιλητής με τους ξένους ιδίως στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη.

Με τον τρόπο αυτόν ότι δηλαδή θέλει να μοιάζει της Παπανδρεικής σχολής, είναι γιατί θέλει να πλησιάσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του κέντρου εκείνους που παραμένουν πιστοί στην ιδέα της σοσιαλδημοκρατίας για να τον ψηφίσουν. Να κερδίσει δηλαδή το συγκεκριμένο χώρο που πάντα έδινε τη νίκη στο εκάστοτε κόμμα που προηγείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Εδώ θα μου πείτε είχε προσεγγίσει τον Καραμανλή στην αρχή της θητείας του τον Παπανδρέου θα αγνοήσει; Κάθε εποχή έχει και τον δικό της ηγέτη αρκεί βεβαίως ο εκάστοτε ηγέτης να προσαρμόζεται στην εποχή του και όχι να θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν έστω και με τα καλά του.

Send this to a friend