Αθήνα

9 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αλέξης Κούγιας: Μηνύσεις κατά πάντων – Τι λέει για Καπουτζίδη και για την «επαγγελματία κυρία» της Μυκόνου, παρουσιάστρια του OPEN

STIGMA

Τι περιμένει η Ελλάδα από τον Μπάιντεν;

Οι προσδοκίες από τη θητεία Μπάιντεν είναι ασφαλώς υψηλές.

Σε μια περίοδο κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με μία επιφανειακή και απλοϊκή προσέγγιση, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρητικά φαντάζει πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις και κυρίως δείχνει ν’ αντιλαμβάνεται την ανάγκη να επιστρέψουν δυναμικά οι ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από την οποία απομακρύνθηκαν – εντέχνως ίσως – κατά την περίοδο Τραμπ.

Εδώ, βέβαια, υπάρχει ένα οξύμωρο: κατά τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου προέδρου οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ έφτασαν στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών – ενδεχομένως όχι ως απόλυτα προσωπική του επιλογή, αλλά ως αποτέλεσμα της πολιτικής του State Department. Η οποία, ευτυχώς για την Ελλάδα, ελάχιστα αλλάζει ακόμη και με την αλλαγή διοίκησης στο Λευκό Οίκο. Αλλά και ως αποτέλεσμα διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινά αυτή την πολιτική και τη ΝΔ να τη συνεχίζει – έστω κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ την εγκατέλειψε ως αντιπολίτευση, καθώς δεν καταδέχθηκε να ψηφίσει την αναθεωρημένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, την οποία προετοίμασε… η κυβέρνησή του!

Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι πλέον εκλείπει η προσωπική – ή, για πολλούς, επιχειρηματική – σχέση που είχαν Τραμπ-Έρντογαν. Κι υπάρχει ακριβώς η προσδοκία ν’ αναπτυχθεί μια στενή σχέση με τον πρόεδρο Μπάιντεν που θα εξυπηρετήσει τις ελληνικές επιδιώξεις. Ή, τουλάχιστον, ο ίδιος θα τηρεί μια πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, την οποία συχνά και επί προεδρίας Τραμπ υπερέβη το «βαθύ κράτος» του State Department και η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Ίδωμεν.

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Περίμεναν και οι δύο να το χάσει ο αντίπαλος, παρά να το πάρουν οι ίδιοι!
Ολυμπιακός: Μια νύχτα… Θρυλική! (ΒΙΝΤΕΟ)
Η αξεπέραστη γοητεία των μεταγραφών… αεροδρομίου!
Κάηκε σαν ξεχασμένο παϊδάκι σε ψησταριά του Αγρινίου!
Ο «όχλος»
Μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη…