• Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου
  • 16:15

Αθήνα

12 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Τι τρέχει με το ΔΝΤ και το χρέος;

Τι τρέχει με το ΔΝΤ και το χρέος;

Μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, η οποία ήταν η μεγάλη αγωνία μας, επιστρέφουμε στην αγωνία για τη διαπραγμάτευση και το χρέος, με τους χρησμούς του ΔΝΤ.

Οι χρησμοί φαίνονται από το πώς και πόσο διαφορετικά ερμηνεύονται οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου από τις δύο κατ' εξοχήν φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η μεν «Αυγή» βλέπει ότι έρχεται ρύθμιση χρέους χωρίς νέα μέτρα, η δε «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι το ΔΝΤ επιστρέφει με όρους στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Προφανώς καμία από τις δύο! Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ συνδέει πλέον ευθέως τη διευθέτηση του χρέους με την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων από την ελληνική πλευρά - κοινώς, με τα μέτρα του μνημονίου. Και, ενδεχομένως, με νέο μνημόνιο, εάν αυτό χρειαστεί, στην περίπτωση που «δεν βγαίνουν τα νούμερα», όπως είπε και ο Τζέρι Ράις.

Σημαντικό στοιχείο, επίσης, ότι το Ταμείο πετάει το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους εταίρους, ζητώντας αποφάσεις για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, προκειμένου με τη σειρά του να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Κλείνει η αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου;

Από Δευτέρα, όταν και επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα - ένα 24ωρο πριν από τον Ομπάμα - θα μάθουμε.

Send this to a friend