Αθήνα

28 oC

σποραδικές νεφώσεις

Το ΚΙΝΑΛ απέτυχε- Μονόδρομος η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ ή... η άλωση του χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Λίγες ημέρες έμειναν για το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ στις 30 Μαρτίου. Ένα συνέδριο που θα μετατρέψει τον πολυκομματικό (;)  φορέα, σε ένα ενιαίο κόμμα.

Λίγες ημέρες έμειναν για το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ στις 30 Μαρτίου. Ένα συνέδριο που θα μετατρέψει τον πολυκομματικό (;)  φορέα, σε ένα ενιαίο κόμμα.

ΓΡΑΦΕΙ Η Ευδοκία Λελεδάκη

Η «ολοκλήρωση» ενός φορέα που μόνο επιτυχημένος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί -βάσει των (δημοσκοπικών) ποσοστών του- σηματοδοτεί μεταξύ άλλων και την διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που, φυσικά, έχει ήδη δημιουργήσει αντιδράσεις, που αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα. Οι ίδιοι οι βουλευτές του κόμματος, αναφέρουν σε συζητήσεις τους πως «ο κόσμος μας ζητάει την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ», συνεπώς γιατί στην Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν σε ένα προδιαγεγραμμένο λάθος;

«Τα χρέη του κόμματος», μπορεί να πει κάποιος. Τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ όμως δεν διαγράφονται, ούτε με αλλαγή ονόματος, ούτε με αλλαγή ΑΦΜ. Και ακόμη και αν αυτό είναι η επιδίωξη κάποιων, ξεχνούν πως ο κόσμος έχει συγχωρέσει πολλά λάθη της Παράταξης, σίγουρα, όχι αυτό. Τα χρέη, λοιπόν, τακτοποιούνται. Σημαίνει αυτό κάποιο είδους κουρέματος; Μπορεί. Σημαίνει αυτό, ότι το κόμμα μπορεί να πληρώνει αιώνια; Επίσης. Θα πληρώνει όμως, όπως κάνει άλλωστε και η ΝΔ, που, επίσης έχει εκατομμύρια χρέη. Και αν τα ποσοστά του γίνουν μεγαλύτερα (κάτι που ως ΚΙΝΑΛ, είναι χλωμό), αυτό θα γίνει με πιο βιώσιμο τρόπο.

Αντιδράσεις & παρεμβάσεις, που είναι μόνο η αρχή

Οι αντιδράσεις περί... brand name του κόμματος, δεν ξεκίνησαν όμως τώρα.

Παύλος Γερουλάνος για ΠΑΣΟΚ: Δεν υπάρχουν καλύτερες ρίζες για να χτίσουμε τον Σοσιαλισμό που έχουμε ανάγκη σήμερα

Ήταν πέρυσι τον Μάρτιο, όταν ο Παύλος Γερουλάνος, από το βήμα του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, ζήτησε... συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Όπως χαρακτηριστικά είχε πει, το Κίνημα Αλλαγής «είναι ένα ερμαφρόδιτο δημιούργημα ενός γάμου που στόχο έχει να επιβιώσει η ελίτ. Αυτό που έγινε εδώ είναι παράδειγμα προς αποφυγή για το μέλλον του Σοσιαλισμού και το μέλλον της Πατρίδας μας. Αφού δεν έγιναν λοιπόν εδώ τα πρώτα βήματα του νέου Σοσιαλισμού σας καλώ να τα κάνουμε σε ένα πραγματικά δημοκρατικό συνέδριο του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος και να ξεκινήσουμε και πάλι από τις ρίζες μας. Γιατί δεν υπάρχουν καλύτερες ρίζες για να χτίσουμε τον Σοσιαλισμό που έχουμε ανάγκη σήμερα».

Νίκος Παπανδρέου: «Θα προτείνω να επιστρέψει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ»

Αίσθηση προκάλεσε πριν λίγες ημέρες ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου, όταν σε εμφάνισή του στον ΣΚΑΪ, ανέφερε, πως θα προτείνει να επιστρέψει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. «Θέλω να το προτείνω. Με τον κόσμο που μιλάω, αυτό θέλει. Μου έρχεται φυσικά να πω ΠΑΣΟΚ. Μία ζωή είμαι σε αυτό. Θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε. Θα έχουμε την ευκαιρία στο συνέδριο να προταθούν αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

ΚΙΝΑΛ Ρόδου: «Να ξαναγυρίσουμε στο όνομα ΠΑΣΟΚ»

«Να ξαναγυρίσουμε στο όνομα ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι η ιστορία μας και γιατί αυτό θέλει τώρα ο κόσμος που μας στηρίζει από το 1974!…» πρότειναν και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος στη Ρόδο, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Στη εν λόγω σύσκεψη πήραν μέρος τα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη του κόμματος, όπου συζητήθηκε η πολιτική κατάσταση της Κεντροαριστεράς, εν όψει του συνεδρίου. Από όλους τους παριστάμενους εκφράστηκε η άποψη ότι «μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, δεν υπάρχει πια λόγος η παράταξη να ονομάζεται Κίνημα Αλλαγής, δεδομένου ότι τώρα στελεχώνεται μόνο από βουλευτές και μέλη του ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα, το επόμενο διάστημα.

Μηδενικό στίγμα στην κοινωνία και... τα social media

Λίγο το λογότυπο, που θυμίζει το γνωστό απορρυπαντικό, λίγο οι διάφορες ονομασίες εγχειρημάτων τα τελευταία χρόνια, το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει καταφέρει να εδραιωθεί στον δημόσιο λόγο. Πολίτες, πολιτικοί, ακόμη και δημοσιογράφοι, το αποκαλούν πολλές φορές ΠΑΣΟΚ και όχι τόσο άδικα, αν σκεφτεί κανείς, ότι Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ αποχώρησαν.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί, ότι η συντριπτική πλειοψηφία, των ψηφοφόρων του κόμματος δεν είναι μικρής ηλικίας. Αν ρωτήσουμε, λοιπόν, έναν συνταξιούχο τι θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές, τι αναμένουμε να μας απαντήσει; Όμως, ακόμη και στα social media να ρίξεις μία ματιά, εκεί, δηλαδή, όπου οι νεότερες ηλικίες έχουν περισσότερη παρουσία, μάντεψε τι θα παρατηρήσεις: Πως οι επίσημοι λογαριασμοί του ΠΑΣΟΚ ξεπερνούν κατά χιλιάδες σε likes, αυτά του ΚΙΝΑΛ.

Και μιας και πιάσαμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να υπενθυμίσουμε ότι μετά το 2012, το ΠΑΣΟΚ έγινε το απόλυτο viral στα social media με το γνωστό meme «Με ΠΑΣΟΚ... με ΣΥΡΙΖΑ». Και ναι, όλη αυτή την τρολ-νοσταλγία, η Χαριλάου Τρικούπη την άφησε ανεκμετάλλευτη.

Και φυσικά, το κεφάλαιο, «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ», δεν θα μπορούσε να μη γίνει θέμα συζήτησης το τελευταίο διάστημα και στα social media:

Το Κίνημα Αλλαγής, όπως άλλωστε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ελιά, απέτυχαν για μία σειρά από λόγους, με βασικότερο από όλους, να πείσουν ότι είναι η μεγάλη σοσιαλιστική παράταξη της χώρας. Κάτι που μόνο το ΠΑΣΟΚ έκανε μέχρι σήμερα.

Πως γίνεται να έχεις το μεγαλύτερο brand κόμματος στην Ελλάδα και να το πετάς στο κάδο; Είναι κάτι που μόνο από την Χαριλάου Τρικούπη, μπορούν να μας απαντήσουν.

Το κόμμα, όμως, βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο, και η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ μοιάζει μονόδρομος. Και αν αυτό δεν γίνει, δύο πράγματα είναι βέβαια: Η μεγάλη ευκαιρία για την Παράταξη θα χαθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει επιτυχώς την προσπάθειά του, να αλώσει τον Κεντροαριστερό χώρο.

Send this to a friend