Αθήνα

 

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Δέσποινα Μοιραράκη για τον σύζυγό της: «Υποσχεθήκαμε να μην το μάθει κανείς-Απαγορεύεται να μας λυπούνται»

STIGMA

Το μέλλον της Ευρώπης και το ΠΑΣΟΚ

Στις 9 του Μάη έγιναν και πάλι πανηγυρικές ανακοινώσεις για το μέλλον της Ε.Ε από τους κεντρικούς θεσμούς της.

Πρακτικά βήματα, μέτρα – πολιτικές μέχρι σήμερα, για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών, η Άμυνα και Ασφάλεια της Ευρώπης δεν γίνονται. Θαρρείς και ο πόλεμος έχει οδηγήσει τις εξελίξεις σε πλήρη στασιμότητα.


Η μόνη είδηση που κυριαρχεί είναι η ενίσχυση του ΝΑΤΟ και τα οικονομικά μέτρα για τη Ρωσία. Η πραγματικότητα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο περιγράφεται ρεαλιστικά και προβληματικά σε ομιλία του Ν. Ανδρουλάκη στην προσυνεδριακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στον Βόλο: «Δεν μπορεί να παραδώσουμε την προστασία  της χώρας στις ΗΠΑ, την παραγωγική βάση στην Κίνα, και την ενέργεια στη Ρωσία και εμείς να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια».

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στα ζητήματα της Άμυνας, της Ασφάλειας, του Ευρωστρατού, της Οικονομίας και της ενέργειας μπορεί και πρέπει να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Φαίνεται δια στόματος του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι αυτή η επιλογή έχει πρωταρχικό στρατηγικό χαρακτήρα.

Και ασφαλώς αυτή η επιλογή διασκεδάζει το ανέκδοτο: «Eίμαστε με τη Δύση και όχι την Ανατολή». Είμαστε με την Ε.Ε και την Ελλάδα. Η γηραιά Ευρώπη ανακάλυψε και έφερε σε επαφή Δύση και Ανατολή. Η Ε.Ε έχει χρέος να φέρει την ενότητα σε Δύση και Ανατολή που βρίσκονται σε κατάσταση ευρωπαϊκού κινδύνου για την ανθρωπότητα.

Τεράστια γι’ αυτό η ευθύνη της Ευρωπαϊκής ηγεσίας με τον πόλεμο στα πόδια της. Η στρατηγική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εξυπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά μας συμφέροντα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα άμυνας, ασφάλειας, οικονομικά και κοινωνικά.

Με τη γλώσσα της αλήθειας και όχι με τη γλώσσα των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων η Ε.Ε. μοιάζει με πόλη ανοχύρωτη και η θέση και ο ρόλος της στις διεθνείς εξελίξεις περιορίζεται. Σίγουρα τα ευρωπαϊκά  βήματα, για την Ευρώπη του μέλλοντος, είναι πραγματικά πολύ δύσκολα, αλλά πρέπει να γίνονται προσπάθειες για να υπερβούμε τη στασιμότητα. Συναντούν οι διαδικασίες μεγάλες αντιστάσεις από ορισμένα κράτη – μέλη και πολλά συμφέροντα οικονομικά.

Λίγοι ευρωπαίοι ηγέτες σηκώνουν το ανάστημα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο «νεοφιλελεύθερος» Μακρόν κατά τον κ. Τσακαλώτο είναι ο μόνος ηγέτης στην Ε.Ε, που σηκώνει το  σταυρό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Συνομιλητές  και υποστηρικτές του σε αυτό το πραγματικά δύσκολο εγχείρημα ο Σούλτς, ο Κόστα, ο Ντράγκι και σήμερα φαίνεται στην κεντρική πολιτική σκηνή ο Ν. Ανδρουλάκης να αναδεικνύει το ζήτημα αυτό, ως μονόδρομο για να απαλλαγούμε από προστάτες και να έχουμε εταίρους και συμμάχους.

Είναι ο μόνος ηγέτης που συχνά – πυκνά αναφέρεται στον ευρωστρατό (στο κρίσιμο ζήτημα της Άμυνας και της Ασφάλειας), αναδεικνύοντας το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ με καθαρές επιλογές και κουβέντες. Παράλληλα καταγγέλλει τα κράτη – μέλη που εξοπλίζουν την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο και καλεί την ενωμένη Ευρώπη να πάρει επιτέλους μέτρα.

Η εθνική στρατηγική που αναδεικνύει το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη αφορά την Ειρήνη (Άμυνα και Ασφάλεια)το βιοτικό επίπεδο (την αγοραστική  δύναμη) των πολιτών, την ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο και ασφαλώς όλες αυτές οι κεντρικές επιλογές στα πλαίσια οικοδόμησης ενός κοινωνικού κράτους Δικαίου που θα στηρίζεται στα πόδια του παραγωγικά και όχι με δανεικά.

Σε αυτά τα πεδία επιλογών και πολιτικής, ιδεών και στρατηγικής καλεί το ΠΑΣΟΚ, την κοινωνία και  τον λαό μας να πρωταγωνιστήσει.

Μήπως φαντάζουν στόχοι μαξιμαλιστικοί; Πιστεύω όχι.

Σε αυτά τα πολιτικά πεδία θέλει το ΠΑΣΟΚ να συγκριθεί  με τις επιλογές των άλλων κομμάτων και όχι στην στείρα και άγονη αντιπαράθεση του δίπολου Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ. Από τα προλεγόμενα ασφαλώς και το εκλογικό σώμα δεν θα καθίσει πλέον  με σταυρωμένα τα χέρια του. Βήμα – βήμα διαμορφώνεται συλλογική συνείδηση και το βασικό ερώτημα « κάτι πρέπει να κάνουμε» στη χώρα μας και στην Ευρώπη γίνεται πλέον καθολικό.

Τα κοινωνικά κινήματα ειρήνης, νεολαίας, οικολογίας, ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οφείλουν να αντισταθούν στις δυνάμεις που συντηρούν τη στασιμότητα.   Οι θεσμικοί φορείς παραγωγικοί και επαγγελματικοί πρέπει να ζωντανέψουν και με δημόσιο πολιτικό διάλογο  να αντισταθούν στη στασιμότητα, να προτείνουν  λύσεις και συλλογικά να δράσουν.

Δοκιμάζεται σήμερα η κοινωνία μας από την ακρίβεια, που δυσκολεύει πολλά νοικοκυριά να επιβιώσουν. Που οδηγεί τη νέα γενιά, να μην αποχωρίζεται την πατρική οικογένεια διότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, την ασφάλεια για το αύριο. Η κυβέρνηση επαναπαύεται στον «ύπνο του δικαίου» ότι όλα έχουν καλώς, όταν η κοινωνία πραγματικά βρίσκεται σε δύσκολη για να μην πω τραγική κατάσταση. Οι «μπαλωματικές» επιδοματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της λαίλαπας της ακρίβειας, είναι μονάχα μία ασπιρίνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις καταγγελτικές πιρουέτες για τον νέο φιλελευθερισμό προσπαθεί να αντιμετωπίσει μάταια τον καπιταλισμό της καινοτομίας. Όλοι κάτι περιμένουμε από την «αγελάδα» που λέγεται Ευρώπη, αλλά δεν δρούμε συλλογικά, πολιτικά να αναδείξουμε ως στρατηγική εθνική επιλογή μας, το μέλλον για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Καιρός, «κάτι να κάνουμε» ατομικά και συλλογικά.

Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, ως πολιτική και αμυντική διαδικασία, υπέρβαση του χάσματος Βορρά-Νότου, καθώς και ως κοινωνική εμβάθυνση με συνοχή,  το μεταναστευτικό, την κλιματική κρίση και το περιβάλλον, ο ενεργειακός μετασχηματισμός με νέες ενεργειακές ύλες και «πράσινες προτεραιότητες» όχι μόνο επιχειρηματικές αλλά και χαρακτήρα κοινωνικού προβάλλουν, σήμερα τίθενται επιτακτικά στη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. και οριοθετούν τους νέους στόχους.

Ροή Ειδήσεων

03/07/2022 | 19:49

53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

03/07/2022 | 19:19

Μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα- Mήνυμα 112 και προληπτική εκκένωση στο χωριό Βάλμη

03/07/2022 | 19:11

Όταν η Ντίνα Κώνστα αφηγήθηκε την ζωή της: «Δεν έπληξα με γάμους και παιδιά- Ήθελα να είμαι ελεύθερη»

03/07/2022 | 18:55

Θρήνος στα Χανιά: Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς

03/07/2022 | 18:42

Ντίνα Κώνστα: Οι επικές ατάκες της ως «Ντένη Μαρκορά» στην σειρά «Δύο Ξένοι» που έγραψαν ιστορία

03/07/2022 | 18:25

Ντίνα Κώνστα: Έφυγε από την ζωή η αγαπημένη ηθοποιός

03/07/2022 | 18:23

Παντρεύτηκε η κόρη του Ευάγγελου Βενιζέλου- Το συγκινητικό ταγκό της με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

03/07/2022 | 17:59

Θέμης Αδαμαντίδης: Βίντεο – σοκ από την στιγμή που η πρώην σύντροφός του πέφτει θύμα ξυλοδαρμού

03/07/2022 | 17:49

Εκκενώνεται ο σταθμός του μετρό «Μοναστηράκι» μετά από τηλεφώνημα για βόμβα

03/07/2022 | 17:41

Γεράσιμος Νοταράς: Πέθανε ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ

03/07/2022 | 17:30

Πόλο ανδρών: «Χάλκινη» η εθνική στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

03/07/2022 | 17:15

Θανατηφόρο τροχαίο στην Εγνατία Οδό

03/07/2022 | 17:01

Γιατί ξέσπασε ο Σπύρος Μαρτίκας: «Είναι μια ατόφια εκπόρνευση της γυναίκας! Με αηδιάζει»

03/07/2022 | 16:46

Ζαχάροβα: Τρώει… όλο νόημα φράουλες με μουσική υπόκρουση το «Kalinka»

03/07/2022 | 16:24

Κορονοϊός: 11.629 νέα κρούσματα – 98 διασωληνωμένοι και 26 νεκροί
Πληθωρισμός & Ακρίβεια θηλιά στην Ελληνική Κοινωνία
Η Χώρα των Σκιών
Μήλος ή… μύλος;
Ο… χρυσός συμπλέκτης και το ολόχρυσο σουβλάκι!
Πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά…
Ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι ήθελε και την Παρασκευή το σηκώνει!