• Παρασκευή, 23 Αυγούστου
  • 23:43

Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Το νόμιμο και το ηθικό

Η ρήση με το νόμιμο και το ηθικό έχει αδιαμφισβήτητα σημαδέψει την πολιτική ζωή του τόπου.

Η ρήση με το νόμιμο και το ηθικό έχει αδιαμφισβήτητα σημαδέψει την πολιτική ζωή του τόπου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Τις τελευταίες ώρες, λοιπόν, γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα αναδρομικά που διεκδικούν συνταξιούχοι βουλευτές. Οι οποίοι έχουν στα χέρια τους αποφάσεις δικαστηρίων που τους δικαιώνουν και ο πρόεδρος της Βουλής τούς παρακαλεί σχεδόν... γονατιστός να μην τις εκτελέσουν.

Είναι νόμιμη η διεκδίκηση αναδρομικών, πράγματι. Είναι, όμως, και ηθική; Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική εάν ιδωθεί μέσα από το πρίσμα της κρίσης και κυρίως της εκκρεμότητας που υπάρχει για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Οι οποίοι επίσης μπορεί να έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν μπορούν να διεκδικήσουν, διότι το ίδιο το κράτος λέει «δεν πληρώνω».

Άλλο, όμως, αυτό κι άλλο ο λαϊκισμός που συντελεί η διαρκής απαίτηση να κοπούν οι αποδοχές των (νυν και πρώην) βουλευτών. Δεν θα σωθούμε, άλλωστε, από αυτά τα χρήματα. Αλλά εάν από μόνοι τους έκαναν μια συμβολική κίνηση, τότε η κοινωνία θα έπρεπε να την εκτιμήσει. Ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, η μη διεκδίκηση των αναδρομικών από τους πρώην βουλευτές. Και γι' αυτό είναι συνυπεύθυνες και οι κομματικές ηγεσίες.

Send this to a friend