Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Το οξύμωρο ενός εμπάργκο

Εμπάργκο η ΝΔ στην ΕΡΤ, εμπάργκο ο ΣΥΡΙΖΑ στον Σκάι. Για όλα, λοιπόν, φταίνε οι δημοσιογράφοι. Και ποτέ οι πολιτικοί.

Γράφει o Αιμίλιος Περδικάρης

Ακούσαμε τις προηγούμενες ημέρες και διαβάσαμε πολλά για τη συνέντευξη Τύπου του Τσίπρα και του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και τις ερωτήσεις-πάσες των συντακτών.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση «έκοψε» τον Σκάι επειδή μετέδωσε μια πληροφορία που, σε βάθος χρόνου, επιβεβαιώθηκε. Και η αξιωματική αντιπολίτευση εθίγη αντίστοιχα και επέβαλε εμπάργκο στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση για ένα - ακραίο κι ανεπίτρεπτο, πράγματι - σχόλιο ενός δημοσιογράφου της.

Οι περιπτώσεις ασφαλώς δεν είναι οι ίδιες. Ούτε έχουν το ίδιο βάρος. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, καταδεικνύει πως η απαξίωση των μέσων ενημέρωσης είναι... διακομματική και η αντίληψη που υπάρχει κοινή.

Το εμπάργκο, εξάλλου, ξεκίνησε από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση. Αρχικά στο Mega και μετά στη ΝΕΡΙΤ, που αντικατέστησε - για λίγο, όπως αποδείχθηκε - την ΕΡΤ.

Το αν πράγματι σήμερα η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν σέβεται τους κανόνες ισονομίας και δεν είναι αντικειμενική, είναι πράγματι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, διότι θίγει τη δημοκρατία. Αλλά πρέπει να λυθεί αλλιώς, όχι με εμπάργκο.

Γιατί είναι, τελικώς, οξύμωρο αυτοί που κόπτονται για τη δημοκρατία και τις αρχές τους ν' απεμπολούν μόνοι τους το βασικό συστατικό της: την πολυφωνία.

Υ.Γ.: Να μιλήσουμε λίγο και για τα δικά μας; Όχι, δεν είμαστε όλοι οι δημοσιογράφοι ίδιοι. Ευτυχώς, δηλαδή. Οπότε, καλό είναι να μην μπαίνουμε όλοι στο ίδιο σακί. Ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά. Πληρώσαμε την κρίση με ανεργία, υποαπασχόληση και «κανόνια». Πληρώσαμε κατ' ουσίαν αμαρτίες άλλων. Φτάνει, ως εδώ.

Send this to a friend