• Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 16:37

Αθήνα

29 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το πακέτο μέτρων και το στοίχημα του Τσίπρα

Το πακέτο  μέτρων και μάλιστα μόνιμου χαρακτήρα δεν μπορεί παρά να είναι μια θετική εξέλιξη.

Το πακέτο  μέτρων και μάλιστα μόνιμου χαρακτήρα δεν μπορεί παρά να είναι μια θετική εξέλιξη.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Eιδικά αν συνοδευτεί από την άμεση ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων και εξασφαλίζει μια σταθερή πορεία για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιστροφή των νεότερων γενιών σε μια χώρα με ορατή ανάπτυξη και προοπτική.

Είναι φυσικά ενδιαφέρον και χρειάζεται πολλαπλές αναγνώσεις το ότι η παρουσίαση του σχεδίου από τα πλέον αρμόδια χείλη γίνεται λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές- την στιγμή δε που η απερχόμενη κορυφή της Κομισόν αναμένει, όπως και οι ηγεσίας των χωρών της Ε.Ε. το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί χώρισαν το πακέτο μέτρων σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και -όπως είπαν θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.

Η πρώτη με την δεύτερη παρατήρηση μπορεί να οδηγήσει  αφενός στην έμμεση περιγραφή του στοιχήματος του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις και αφετέρου στο αφήγημα και στο χρονοδιάγραμμα προς τις εθνικές εκλογές. Το ότι επανέλαβε ο κ. Τσίπρας ότι οι εκλογές θα γίνουν στις αρχές του Οκτώβρη ενδέχεται να συνδέεται με ένα από τα διαφορετικά σενάρια που συνήθως κρύβει ο εκάστοτε πρωθυπουργός στο συρτάρι του για παν ενδεχόμενο. Και ουδείς μπορεί να προβλέψει -παρότι απέχουν μια ανάσα οι ευρωεκλογές- το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και τα διλήμματα που θα προσθέσει στο κυβερνών κόμμα…

Όσον αφορά πάντως στην ψήφιση των μέτρων για το 2020 που θα συμπεριληφθούν- όπως διευκρινίστηκε και όχι τυχαία- στον προϋπολογισμό, οι καλά γνωρίζοντες θυμούνται φυσικά ότι το προσχέδιο κατατίθεται την 1η Οκτώβρη κάθε χρόνο…  Ημερομηνία που κουμπώνει με το στοίχημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για εξάντληση της τετραετίας.  Αλλά προηγούνται οι ευρωεκλογές και οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη- κάτι που δεν απέφυγε να σχολιάσει και ο πρωθυπουργός…

Send this to a friend