Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λιγνάδης: «Χρησιμοποιούσε βωμολοχίες μπροστά σε πάρα πολλά παιδιά – Eίχε ειπωθεί ένα “αστείο” πως… εγώ είμαι μεγάλος για εκείνον» (vid)»

STIGMA

Το προφίλ των αρνητών του εμβολιασμού

Γυναίκες, με συντηρητικές πολιτικές απόψεις και έγχρωμες, η πλειοψηφία των αρνητών του εμβολίου κατά του κοροναϊού στις ΗΠΑ, όπου η κοινή γνώμη είναι σταθερά διχασμένη στο θέμα του εμβολιασμού- με έναν στους δύο κατοίκους των ΗΠΑ να δηλώνει απρόθυμος να κάνει το εμβόλιο.

Και το κακό δεν σταματά εκεί, αναφέρουν οι συγγραφείς μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Social Science & Medicine, καθώς “οι γυναίκες  είναι σε ποσοστό 80% υπεύθυνες για  τις αποφάσεις που αφορούν στην υγεία της οικογένειας-  ως εκ τούτου η δική τους διστακτικότητα θα επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τα παιδιά τους”.

Παρόμοια κατάσταση και στη Γαλλία, όπου έξι στους δέκα πολίτες δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν- με αποτέλεσμα η χώρα να έχει ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια κόσμου στους αντιρρησίες του εμβολιασμού, μπροστά από τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους Γάλλους και τους άλλους αρνητές δεν είναι ολοκληρωτικά κατά των εμβολίων, απλώς εκφράζουν την άποψη ότι θέλουν να περιμένουν ώστε να διαπιστώσουν αν τα εμβόλια είναι ασφαλή.

Στον αντίποδα, συναντά κανείς τους υπάκουους Κινέζους, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να εμβολιαστούν σε ποσοστό 80%.  Υψηλά τα ποσοστά αποδοχής του εμβολίου και στη Βραζιλία (ποσοστό 78%),  αλλά και στη Βρετανία (77%) –  χώρες που πλήρωσαν βαρύ τίμημα από την επέλαση του κορωνοϊού. Ικανοποιητικά τα ποσοστά υιοθέτησης του εμβολίου εμφανίζονται τέλος στη Γερμανία (59% του πληθυσμού δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί), και στην Ελβετία (52%).

Στην Ελλάδα, τρεις στους δέκα πολίτες εμφανίζονται αρνητικοί στον εμβολιασμό, με ένα ποσοστό 15% να δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί ποτέ.

Αν και το εμβόλιο στη χώρα μας αναμενόταν με πολύ ενθουσιασμό, η έλευσή του έφερε γκρίνιες, αμφισβήτηση και πτώση στο ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν – έτσι από 64% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση, εκείνοι που αναφέρουν ότι μάλλον θα εμβολιαστούν περιορίστηκαν στο 27%.

Και αυτό δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των Ελλήνων. Ενώ τον Αύγουστο το 59% των Γάλλων δήλωναν πρόθυμοι να εμβολιαστούν (και 54% τον Οκτώβριο) μόλις 40% του συγκεκριμένου πληθυσμού επιθυμεί αυτή τη στιγμή να λάβει το εμβόλιο.

Ποιο είναι όμως το προφίλ εκείνων που θέλουν να εμβολιαστούν; Θετικό στον εμβολιασμό είναι το 52% των υψηλότερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων, έναντι  ποσοστού 40% των ατόμων που έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση και 50% εκείνων που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Εκτός από  έτοιμοι να εμβολιαστούν, εκείνοι με τη μεγαλύτερη οικονομική  άνεση επιθυμούν να προχωρήσουν στο εμβολιασμό το  συντομότερο δυνατό.

Ποια τα κύρια χαρακτηριστικά των αρνητών του εμβολίου στην Ελλάδα; Γυναίκες, άτομα με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, κάτοικοι της περιφέρειας και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους που εμφανίζονται πιο διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Περίμεναν και οι δύο να το χάσει ο αντίπαλος, παρά να το πάρουν οι ίδιοι!
Ολυμπιακός: Μια νύχτα… Θρυλική! (ΒΙΝΤΕΟ)
Η αξεπέραστη γοητεία των μεταγραφών… αεροδρομίου!
Κάηκε σαν ξεχασμένο παϊδάκι σε ψησταριά του Αγρινίου!
Ο «όχλος»
Μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη…