Αθήνα

16 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Μαρτυρία «φωτιά» – «Δύο Ρομά έκαναν κατάθεση 15.000 ευρώ…»

STIGMA

Το ψυχολογικό προφίλ των συμμετεχόντων στα κορονοπάρτι

Άνθρωποι κυκλοφορούν χωρίς μάσκα, συμμετέχουν σε κορονοπάρτι, αψηφούν την πανδημία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ίδιοι και να θέτουν σε κίνδυνο και άλλους ανθρώπους.

Τα δύο κορονοπάρτι που πραγματοποιήθηκαν στην Κυψέλη το περασμένο σαββατοκύριακο, οι ανεξέλεγκτες συγκεντρώσεις και τα πάρτι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, είναι η απόδειξη της ψυχικής κόπωσης που έχει βιώσει ο πληθυσμός τον τελευταίο χρόνο ή έχει άλλες, βαθύτερες αιτίες;

“Είναι ένας μηχανισμός άμυνας”, εξηγεί η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια κυρία Δήμητρα Σφήκα, “για να επιβιώσει ψυχικά ο άνθρωπος από την πίεση που του προκαλεί η πανδημία και να καταφέρνει να ανταπεξέλθει απο την αγχωτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται”.

Οι μηχανισμοί άμυνας (αυτόματες πράξεις ή τεχνικές που εκτελούνται ασυνείδητα για την αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων και ερεθισμάτων που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ψυχολογικά) που κινητοποιούνται αυτή την εποχή είναι κυρίως η άρνηση και η απώθηση, κατά την οποία το άτομο αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα, δηλαδή λειτουργεί σαν να μην υπάρχει η πανδημία”, εξηγεί η κυρία Σφήκα.

Αυτοί, σύμφωνα με την ειδικό, είναι από τους πιο πρωτόγονους μηχανισμούς τους οποίους πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν τα οδυνηρά συναισθήματα.

“Οι άνθρωποι που κάνουν συγκεντρώσεις χωρίς να φοράνε μάσκα, που μαζεύονται στον ίδιο χώρο, χωρίς προφυλάξεις δεν είναι ανεύθυνοι, είναι άνθρωποι που έχουν πολύ έντονο άγχος, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στην εποχή της παντοδύναμης σκέψης του παιδιού: ‘αν δεν το παραδεχθώ, δεν συμβαίνει’.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υπόκεινται στην άρνηση ή την απώθηση, από αδυναμία να διαχειριστούν μία αλήθεια που δεν αντέχουν. Με αυτό τον τρόπο κάνουν τη ζωή τους λιγότερο δυσάρεστη και περισσότερο υποφερτή. Η απώθηση είναι ένας πολύ βασικός μηχανισμός, ιδιαίτερα συχνός στις νευρώσεις”, εξηγεί η κυρία Σφήκα.

Όπως έχει επισημάνει ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ.Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, ο κορονοϊός δεν είναι μόνο σωματικό πρόβλημα, αλλά και ψυχικό.

Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει η κυρία Σφήκα, η άρνηση και η απώθηση μπορεί να επιφέρουν και αρνητικά αποτελέσματα, καθώς δυσχεραίνεται η προσαρμογή, αποτρέποντας το άτομο από εποικοδομητικές ενέργειες, όπως το να φοράει τη μάσκα του και να διατηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας.

Ο… μόνος του κι όλοι τους Ολυμπιακός
Να σαπίζουν για πάντα στη φυλακή!
Τσαρλατάνος όχι, ξεπερασμένος ναι…
Ένας ανήμπορος, θλιβερός, φτωχός συγγενής…
Ένα παραμύθι που φτάνει ως το φεγγάρι!
Μια πριονοκορδέλα που πίνει πράσινο αίμα!