Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Το Σκοπιανό προκαλεί πολιτικές εξελίξεις

Η συμφωνία με τα Σκόπια προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό των κομμάτων. Ήδη τρία κόμματα δέχονται σοβαρές αναταράξεις μετά τη συμφωνία Τσίπρα και Ζάεφ γύρω από το όνομα , ενώ δεν αποκλείεται λόγω των εξελίξεων αυτών να έχουμε και πολικές , δηλαδή εκλογές.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Ο κ. Τσίπρας αν θεωρήσει ότι οι εκλογές τον εξυπηρετούν πολιτικά λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στα άλλα κόμματα, τότε μην σας φανεί περίεργο να προφασιστεί εξ αιτίας της συμφωνίας , εθνικούς λόγους και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αντίθετα από αυτό που ο ίδιος πρεσβεύει περί ολοκλήρωσης της τετραετίας.

Η πολιτική στην Ελλάδα έτσι γίνεται τα τελευταία χρόνια. Ευτυχώς ή δυστυχώς έτσι. Προτάσσεται το κομματικό συμφέρον , όλοι το κάνουν αυτό και όλοι οι πρωθυπουργοί πολλές φορές παρασύρονται είτε από το κόμμα είτε από το περιβάλλον τους.

Στην προκειμένη περίπτωση , αν ο πρωθυπουργός εκτιμήσει ότι έχει έστω ένα μικρό ποσοστό να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε να είστε σίγουροι πως θα κάνει εκλογές για να τον κερδίσει. Διαφορετικά δεν έχει νόημα να κάνει πρόωρες εκλογές για να μην τις κερδίσει.

Ύστερα , αν στην αντίθετη περίπτωση εκτιμήσει οτι δεν κερδίζει ο ίδιος τη ΝΔ όσο και να το παλαίψει , προτιμά να παραμείνει μέχρι τέλους της τετραετίας προσδοκώντας μήπως και αντιστρέψει το κλίμα, παρά να ακούσει μερικούς απο τους συνεργάτες του που του λένε να κάνει εκλογές μήπως και περισώσει κάτι μαζεύοντας τα ποσοστά της ήττας.

Με αυτόν τον τρόπο σκέφτονται οι πρωθυπουργοί και ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει κάτι το διαφορετικό από όλους τους προηγούμενους , οσο και αν ο ίδιος αναφέρει οτι δεν μοιάζει μαζί τους . Επομένως αν η συμφωνία για τα Σκόπια τον βοηθά στο ενα ή στο άλλο σενάριο τότε να είστε σίγουροι οτι αυτό θα πράξει. Οι πολιτικοί αυτό κάνουν. Μελετούν τη συγκυρία, τις αντιδράσεις του κόσμου. Μελετούν τα σενάρια , βλέπουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολιτικοί τους αντίπαλοι και ανάλογα πράττουν.

Ποτέ δεν αφήνουν στην τύχη τους οτιδήποτε και ποτέ κυρίως , δεν πιστεύουν οτι οι πράξεις τους επιβραβεύονται πάντα με δίκαιο τρόπο. Οσο και πετυχημένες να είναι , θέλουν να έχουν το μομεντουμ με το μέρος τους.

Send this to a friend