• Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου
  • 10:47

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το «σωσίβιο» του Τσίπρα έχει… τρύπες

Τον Ιούλιο του 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είχε φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ψηφίστηκε από 179 βουλευτές αλλά δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία των 200 που απαιτείται για να έχει εφαρμογή στις προσεχείς εκλογές.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Και δεν συγκέντρωσε αυτή την πλειοψηφία, γιατί η κυβέρνηση, τότε, δεν αποδέχτηκε προτάσεις της αντιπολίτευσης για συνολική αλλαγή του εκλογικού συστήματος μεταξύ αυτών και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Τώρα σχεδόν δυο χρόνια μετά, η κυβέρνηση επανέρχεται και καταθέτει πρόταση για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, Β’ Αθήνας και υπολοίπου Αττικής. Γιατί ; Είδε το φως το αληθινό;

Όχι βέβαια το μόνο που βλέπει είναι η συντριπτική ήττα της, στις προσεχείς εκλογές και ψάχνει για σωσίβιο…

Οι αποσπασματικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο, στις οποίες αρέσκεται η κυβέρνηση, δεν προτείνονται, δυστυχώς, για να ενισχυθεί η αντιπροσωπευτικότητα των πολιτών, ούτε για να λειτουργήσει καλύτερα το δημοκρατικό μας σύστημα, αλλά μήπως και διασωθεί ο  ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας και η παρέα του. Άλλωστε κάθε φορά που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αρέσει στο Μέγαρο Μαξίμου να ανακατεύουν τη… σούπα στο πολιτικό σκηνικό και να αλλάζουν την ατζέντα, διχάζοντας κόμματα και πολίτες.

Βεβαίως και η νέα πρόταση έτυχε της αποδοκιμασίας της Νέας Δημοκρατίας και του  Κινήματος Αλλαγής, που βλέπουν καθαρά πια, πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση -καθώς η πολιτική της ατζέντα δεν βγαίνει- και η μόνη σωτηρία της, είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής  ώστε να καταστεί πολύ πιο δύσκολη η συγκρότηση μιας κυβέρνησης και σε μια τέτοια ρευστή κατάσταση να μπορεί να παίξει ουσιαστικότερο ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Πετούν λοιπόν λίγο… τυράκι (κατάτμηση μεγάλων περιφερειών) στα υπόλοιπα κόμματα μήπως και… τσιμπήσουν και ξαναψηφίσουν τον εκλογικό νόμο με βάση και τις δικές τους αρχικές προτάσεις.

Αλλά δεν αντιλαμβάνονται ότι έτσι δείχνουν την πολιτική αδυναμία τους, στην ουσία παραδέχονται εκ των προτέρων την ήττα τους και προσπαθούν μέσα από εκλογικά τερτίπια όπως η εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου η ακόμα  η  υπονόμευση της ενότητας κομμάτων, όπως το Κίνημα Αλλαγής, να θολώσουν τα νερά  για να επιπλεύσουν.

Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ κάθε τρεις και λίγο αποδεικνύει πως η πολιτική ηθική δεν είναι το δυνατότερο σημείο της, τα πάει το ίδιο άσχημα όπως και στην οικονομία.

Send this to a friend