Αθήνα

9 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το στοίχημα της Γεννηματά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά και αποκαλύπτει εν πολλοίς τον σχεδιασμό της κυρίας Γεννηματά για την “επόμενη μέρα” των εθνικών εκλογών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά και αποκαλύπτει εν πολλοίς τον σχεδιασμό της κυρίας Γεννηματά για την “επόμενη μέρα” των εθνικών εκλογών.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Δεν αποφάσισε εν θερμώ και χωρίς, να έχει προφανώς ζυγίσει κέρδη και ζημίες. Ούτε χωρίς να έχει αποκτήσει καλή εικόνα για τα πολιτικά στοιχήματα της πλέον κρίσιμης προεκλογικής περιόδου. Είναι πασιφανές ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ορίζοντας επικεφαλής στο Επικρατείας τον Γ. Καμίνη αντί του Ευάγγελου Βενιζέλου, είχε εδραιωμένη άποψη ότι έτσι θα προσελκύσει ένα εκλογικό κοινό που στην αντίθετη περίπτωση θα απομάκρυνε. Και είχε προεξοφλήσει ότι οι αναμενόμενες αντιδράσεις θα είναι “ελεγχόμενες” κι ότι θα σβήσουν σχετικά εύκολα στην απαιτητική προεκλογική περίοδο, όπου ο κάθε υποψήφιος βουλευτής “τρέχει” συνήθως στο όνομα της ενότητας και της συσπείρωσης προς τον δικό του προσωπικό στόχο.

Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να δει κανείς πίσω από την κίνηση της κυρίας Γεννηματά είναι ότι δύσκολα πια ο ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσει να κατηγορεί ως παρακολούθημα της ΝΔ το Κίνημα Αλλαγής- και να πείθει εκείνους του ψηφοφόρους που είχαν “εθιστεί” από την επιχείρηση ταύτισης του κ. Βενιζέλου (και άρα του ΚΙΝΑΛ, όπως έλεγαν στελέχη του) με την μελλοντική περπατησιά της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά προκύπτει το εξής ερώτημα: Έχει το ΚΙΝΑΛ την πολυτέλεια να χάνει δυνάμεις, που το ΠΑΣΟΚ, το άλλοτε κραταιό και πολυσυλλεκτικό κόμμα, κατάφερνε να διατηρεί ακόμη και μέσα από τις σφοδρότατες εσωκομματικές συγκρούσεις; Αν η κυρία Γεννηματά πιστεύει ότι έχει τα περιθώρια και ότι θα πετύχει το προεκλογικό “ξεκαθάρισμα”, τότε θα πρέπει να έχει έτοιμη και την επόμενη κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση το στοίχημα ενός αρχηγού και ενός κόμματος κρίνεται πάντοτε στην κάλπη. Και από την μετεκλογική ετοιμότητα να απαντήσει πειστικά στα καθοριστικής σημασίας διλήμματα...

Send this to a friend