Αθήνα

24 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ο Τσίπρας είναι πονηρός

Ποιος περίμενε από τον Αλέξη Τσίπρα κάτι καλύτερο; Στο θέμα της Εκκλησίας έχει δώσει δείγματα από την πρώτη ημέρα, όταν εξελέγη πρώτη φορά. Επέλεξε πολιτική ορκωμοσία αλλά πριν πάει στο Προεδρικό Μέγαρο, πέρασε μια βόλτα από τον Αρχιεπίσκοπο για να πει το αμίμητο «ήρθα να πάρω την ευχή σας», μην τυχόν και παρεξηγηθεί ο κλήρος με την απόφασή του.

Ποιος περίμενε από τον Αλέξη Τσίπρα κάτι καλύτερο; Στο θέμα της Εκκλησίας έχει δώσει δείγματα από την πρώτη ημέρα, όταν εξελέγη πρώτη φορά. Επέλεξε πολιτική ορκωμοσία αλλά πριν πάει στο Προεδρικό Μέγαρο, πέρασε μια βόλτα από τον Αρχιεπίσκοπο για να πει το αμίμητο «ήρθα να πάρω την ευχή σας», μην τυχόν και παρεξηγηθεί ο κλήρος με την απόφασή του.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Ο πρωθυπουργός νομίζει ότι πήρε μια πανέξυπνη στρατηγική απόφαση. Οι παπάδες δεν θα είναι πια δημόσιοι υπάλληλοι αλλά θα πληρώνονται από το κράτος, με ειδικό κονδύλι. Δεν ξέρουμε ποιος το σκέφτηκε αυτό, σίγουρα όμως όλο το πρωθυπουργικό επιτελείο πανηγύρισε, νομίζουν ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο, νομίζουν ότι έτσι αποφεύγουν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους ενώ ταυτόχρονα προσποιούνται ότι διαχωρίζουν Εκκλησία και Κράτος.

Η απόφαση για αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς των ιερέων δείχνει πολλά περισσότερα από τον απλό φόβο για τα αποτελέσματα μιας ρήξης με την Εκκλησία.

Η κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη. Δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό σχέδιο για τον διαχωρισμό, που αποτέλεσε κύριο αίτημα της Αριστεράς τα χρόνια της αντιπολίτευσης. Δεν έχουν σχέδιο ούτε για όσα θα μπορούσαν να γίνουν ανέξοδα. Θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, θα μπορούσε να καταστήσει υποχρεωτικό τον πολιτικό γάμο (και όποιος θέλει θρησκευτική τελετή να την κάνει πριν ή μετά), θα μπορούσε να αντικαταστήσει το μάθημα των θρησκευτικών με θρησκειολογία, και φυσικά θα μπορούσε να καταργήσει το νόμο περί βλασφημίας.

Άραγε έχει εργαστεί επίσημα κάποια επιτροπή για όλα αυτά; Υπάρχει πρόταση με λεπτομέρειες; Δηλαδή αν καταργηθούν τα θρησκευτικά υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης με άλλο μάθημα; Όχι, δεν υπάρχει τίποτα. Όπως δεν υπήρχε σχέδιο για την κατάργηση του φόρου ακινήτων, όπως δεν υπήρχε σχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 730 ευρώ, όπως δεν υπήρχε σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα πακέτο ψέματα, ένα πακέτο υποσχέσεων που δεν θα υλοποιηθούν ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Νομίζει ο πρωθυπουργός ότι μπορεί να εξαπατά ες αεί και ότι τα μεσοβέζικα που επινοεί σώζουν το πολιτικό του προφίλ. Δεν έχει φαίνεται συναίσθηση της γελοιότητας των συνθηκών. Δεν καταλαβαίνει ότι εκτίθεται στους ψηφοφόρους του και γίνεται περίγελος των αντιπάλων του, δεν καταλαβαίνει ότι ούτε καν εκείνοι που κερδίζουν κάτι από τις αποφάσεις του δεν είναι με το μέρος του. Νομίζει ο πρωθυπουργός ότι έχει την ικανότητα να ξεγελά και τα πλήθη και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους δανειστές της Ευρώπης και όλους.

Όσο περνούν οι μήνες τόσο η περιφρόνηση της νοημοσύνης των άλλων γίνεται κυρίαρχο στοιχείο της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα πίνακας με τους μισθούς των κληρικών οι οποίοι είναι πράγματι χαμηλοί αλλά τούτο δεν έχει σημασία. Το μείζον είναι ότι για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να δείξει άλλη εικόνα από την πραγματικότητα. Θα ήταν καλύτερο να άφηνε τους παπάδες στο ίδιο καθεστώς, να τηρούσε αιδήμονα σιωπή εντούτοις επέλεξε τις φανφάρες και για μια ακόμη φορά την αποπειράθηκε να εξαπατήσει τον κόσμο, ότι τάχα μου παίρνει προοδευτικές αποφάσεις. Έχει φτάσει στο σημείο να μην μπορεί πια να σώσει τον εαυτό του αλλά τουλάχιστον έχει μια εναλλακτική, μετά τις εκλογές να αποσυρθεί σε κάποια μονή για προσευχή και στοχασμό.

Send this to a friend