Αθήνα

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Βολεύει κάποιον η αποχή από τις κάλπες;

Μια δεύτερη ματιά στα ποσοστά  προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, είναι συνήθως εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία- ειδικά για όσους θέλουν να κρίνουν τις στιγμές από σχετική απόσταση.

Μια δεύτερη ματιά στα ποσοστά  προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, είναι συνήθως εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία- ειδικά για όσους θέλουν να κρίνουν τις στιγμές από σχετική απόσταση.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Είναι άλλο να επιχειρείς να αναλύσεις  ένα γεγονός την ώρα της απαθανάτισης και είναι άλλο να συμπληρώνεις δεδομένα και περισσότερα ενσταντανέ σε βάθος τετραετίας και να επανέρχεσαι στη συνέχεια. Η …απόσταση του χρόνου, σου δίνει την δυνατότητα να παρατηρήσεις την δυναμική και την «συμπεριφορά» των κομμάτων, καθώς και  τις τάσεις των ψηφοφόρων στα γκάλοπ που μεσολαβούν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης αναμέτρησης.

Το δε ζήτημα της αποχής που ξεκίνησε να απασχολεί αρχικά άλλες χώρες της Ευρώπης, τελευταία προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Στις ευρωεκλογές άλλωστε θεωρείται πιο «χαλαρή» η ψήφος διότι ψηφίζεις αλλά δεν εκλέγεις κυβέρνηση. Παρόλ’ αυτά στις ευρωεκλογές του 2014  η συμμετοχή έξυσε το 60% (59,33% για την ακρίβεια)- ήταν η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ άρχιζε να καλπάζει προς την εξουσία με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Τον Γενάρη του 2015, όπως ήταν αναμενόμενο, το ποσοστό της συμμετοχής ανέβηκε και έφτασε στο 63,94%- ακολούθησε το α’ εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το δημοψήφισμα, το τρίτο μνημόνιο και οι εκλογές του Σεπτέμβρη όπου η συμμετοχή στις κάλπες μειώθηκε σημαντικά (56,16%). Έχουν γραφτεί χιλιάδες αναλύσεις και σχόλια για εκείνη την περίοδο- για το ποιοι πήγαν και ποιοι απείχαν από τις κάλπες του Σεπτέμβρη του 2015 σε σχέση με τον Γενάρη του ίδιου χρόνου.  Όχι για κουτσομπολίστικους λόγους, αλλά για την ουσία. Για το πως διαμορφώνονται στην τελική τα αποτελέσματα, υπάρχει ή δεν υπάρχει ρεύμα υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος.

Τις τελευταίες μέρες ακούγεται λοιπόν όλο και πιο έντονα από τους επιτελείς των κομμάτων ότι οι ειδικοί έχουν την …υποψία αύξησης της αποχής στις φετινές κάλπες. Πρόκειται για μια δεξαμενή ψηφοφόρων που αμφιταλαντεύεται μέχρι την τελευταία στιγμή για το αν θα το ρίξει το βόλι στην κάλπη ή αν θα παραμείνει στο καναπέ του σπιτιού του μαζί με το επικίνδυνο ερώτημα «και τι θα αλλάξει;». Εάν έχουν κάποιο λόγο τα κόμματα, να κάνουν …πέντε λεπτά σιγής από την άγρια σύγκρουση είναι για να πείσουν με συλλογική καμπάνια τους ψηφοφόρους, νέους και μεγαλύτερους, να προσέλθουν στις κάλπες. Εκτός και αν κάποιους τους βολεύει η αποχή… Μπορεί;

Send this to a friend