Αθήνα

15 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Βουκουρέστι τέλος από Αλέξη και Πάνο

Η Ελλάδα δια των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου αίρει σήμερα το βέτο του Βουκουρεστίου και συναινεί να αποσταλεί πρόσκληση από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια για την ένταξή τους στη συμμαχία.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Η πρόσκληση θα επιδοθεί αύριο στον κ. Ζάεφ, χωρίς καν να έχει εγκριθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή, χωρίς να έχει τεθεί επίσημα σε ισχύ!

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί και μια απάντηση στα όσα έλεγαν για να δικαιολογηθούν στους ψηφοφόρους, στελέχη και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ότι τάχα η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών δεν παράγει αποτελέσματα.

Με την κίνηση αυτή η Ελλάδα χάνει και το τελευταίο «όπλο», το τελευταίο βέτο, που είχε απέναντι στα Σκόπια, αφού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει ήδη συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Πριν μερικές βδομάδες στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων ο κ. Κοτζιάς έκανε μεγάλες προσπάθειες για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις, αίροντας στην πράξη το βέτο μας στην Ε.Ε. Έδειξε μάλιστα ιδιαίτερα στεναχωρημένος, που τρεις χώρες, οι Δανία, Γαλλία και Ολλανδία ανέβαλαν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.

Και όσο περνά ο καιρός από την υπογραφή της συμφωνίας και πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα ,τόσο φαίνεται πως αγριεύουν τα πράγματα στη γειτονική χώρα.

Αν και στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια, αρχίζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», εν τούτοις ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αποκαλεί συνεχώς τη χώρα του «Μακεδονία», τους κατοίκους «Μακεδόνες» και το στρατό της «Μακεδονικό».

Και διερωτάται κανείς γιατί δεν υπάρχει ελληνική αντίδραση. Γιατί απλά, ο κ. Ζάεφ είναι φίλος μας και τού δίνουμε το δικαίωμα να πει κάτι παραπάνω εν όψει δημοψηφίσματος ή πιο απλά γιατί του δώσαμε το δικαίωμα να λέει όλα αυτά, με τη συμφωνία των Πρεσπών;

Το βασικό ερώτημα είναι άλλο. Εμείς τι πήραμε από αυτή τη διαπραγμάτευση;

Και εδώ οι απαντήσεις που δίνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού με τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα αλλά και μέσα από τις δημοσκοπήσεις είναι καταλυτικές για την κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και τα δυο κυβερνητικά κόμματα ψάχνουν την ψήφο τους στη βόρεια Ελλάδα και ο πρωθυπουργός έντρομος μιλά στη Θεσσαλονίκη για τα... οφέλη που θα έχει η Μακεδονία από τη συμφωνία των Πρεσπών, γι’ αυτό και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν τροπολογία για πολλαπλές εκλογές τον Μάιο.

Ο τρόμος για εκλογική συντριβή είναι κακός σύμβουλος γιατί οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις που μπορεί να καταλήξουν σε πολλαπλή ήττα. Η διαχείριση του Σκοπιανού ζητήματος όπου μόνος ωφελημένος, μέχρι στιγμής, φαίνεται ο κ. Ζάεφ, διευκολύνει τα δυο κυβερνητικά κόμματα σ’ αυτή την πορεία.

Send this to a friend