Αθήνα

22 oC

αραιές νεφώσεις

Ζει στα Εξάρχεια, τα θέλει λοιπόν

Στο σύστημα αξιών της κυβέρνησης, κάθε κυβέρνησης τα τελευταία 30 χρόνια, υπάρχουν οι πολίτες, υπάρχουν οι κάτοικοι της χώρας, υπάρχουν και οι μούλοι των Εξαρχείων.

Στο σύστημα αξιών της κυβέρνησης, κάθε κυβέρνησης τα τελευταία 30 χρόνια, υπάρχουν οι πολίτες, υπάρχουν οι κάτοικοι της χώρας, υπάρχουν και οι μούλοι των Εξαρχείων.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Δεύτερης κατηγορίας, επισήμως. Ζουν σε πολεμικές συνθήκες και όχι μόνο δεν τυγχάνουν προστασίας αλλά βάσει σχεδίου καταδικάζονται στα χειρότερα από την πολιτεία. Η λογική είναι ανάλογη με εκείνη του «φορούσε μίνι, τα ήθελε λοιπόν».

Χθες οι καταστροφές περιορίστηκαν γύρω από την πλατεία Εξαρχείων βάσει «στρατηγικού σχεδίου» που έγινε γνωστό εκ των υστέρων. Με μεγάλο καμάρι η αστυνομία εξηγεί ότι ο στόχος ήταν τριπλός. Να μην μπουν οι ταραξίες στο Πολυτεχνείο, να μην καταληφθούν μέχρι τα ξημερώματα οι οδοί Στουρνάρη και Τοσίτσα και «να περιοριστούν οι κουκουλοφόροι στην Πλατεία Εξαρχείων και πέριξ αυτής». Δηλαδή όταν πέφτουν χιλιάδες μολότοφ στην πλατεία Εξαρχείων είναι σαν να μην έγινε τίποτα, Εξάρχεια είναι, βολικά περίκλειστος τόπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ακριβώς όπως περιγράφει η έκφραση «κρύβω το το πρόβλημα κάτω από το χαλί», στην περίπτωση της οργανωμένης βίας ισχύει η αρχή «κρύβω το πρόβλημα στην πλατεία Εξαρχείων». Ελαφρώς πρόστυχο αλλά με καταμετρημένους τους αριθμούς. Πόσοι από τους κατοίκους ψηφίζουν και τι ψηφίζουν; Ποια είναι η δύναμή τους; Ποιες συλλογικότητες; Όλα πολύ εναλλακτικά για να ληφθούν υπόψη ως κοινωνική δύναμη. Εκτός αυτού έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί πέριξ της πλατείας. Οργανωμένο έγκλημα, μαφία, εμπόριο ναρκωτικών. Σε αυτά προστίθεται ξενώνας για ισλαμοφασίστες, το χυτήριο του Ριχάρδου, αποθήκες για παράνομο εμπόριο. Όλα χωρούν στα Εξάρχεια, όλα όσα δεν θέλει να βλέπει η υπόλοιπη ελληνική κοινωνία.

Τα άγρια επεισόδια με αφορμή τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Γρηγορόπουλου ήταν αναμενόμενα. Οι καταστροφές ήταν προσχεδιασμένες. Και η πυρπόληση μιας συγκεκριμένης γειτονιάς έγινε για μια ακόμη φορά βάσει αστυνομικού σχεδίου. Το λένε. Να περιοριστούν οι κουκουλοφόροι στην πλατείας Εξαρχείων. Δεν έχει περάσει άραγε από το μυαλό κανενός να αναζητήσουν από πριν τα πρόσωπα που καταστρέφουν; Ένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο όποιος έχει συλληφθεί να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα στα ετήσια ραντεβού καταστροφών; Ένα μέτρο, κάτι…

Βεβαίως αν πούμε ότι η αστυνομία έπρεπε βάσει σχεδίου να κάνει έρευνα για να εντοπίσει τους κουκουλοφόρους, να υπάρξει δηλαδή κάποιους είδους πρόληψη, τότε κάποιος θα πεταχτεί και θα μας αποκαλέσεις φασίστες ακροδεξιούς που δεν σεβόμαστε τα ατομικά δικαιώματα και θέλουμε μια αστυνομία να κατασκοπεύει τους πολίτες. Επειδή το να καις τα Εξάρχεια είναι πάνω από όλα ανθρώπινο δικαίωμα, μια κατάκτηση της Δημοκρατίας.

Send this to a friend