Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Ζουν Βριλήσσια, αλλά ψηφίζουν Παγκράτι

Την Κυριακή των δημοτικών εκλογών θα ντυθούν, θα στολιστούν και θα κατέβουν στη γειτονιά που περιφρονούν, στη γειτονιά που δεν τους βολεύει, στην γειτονιά από την οποία έφυγαν.

Την Κυριακή των δημοτικών εκλογών θα ντυθούν, θα στολιστούν και θα κατέβουν στη γειτονιά που περιφρονούν, στη γειτονιά που δεν τους βολεύει, στην γειτονιά από την οποία έφυγαν.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Δεν τους άρεσε ο συνωστισμός των πολυκατοικιών, η φασαρία, η πολυκοσμία, «άσε που έχει μαζευτεί κάθε καρυδιάς καρύδι».

Θέλουν προάστιο, καθαρό αέρα και γκαράζ στην πυλωτή. «Είναι καλύτερο και για τα παιδιά». Ταυτόχρονα θέλουν να ψηφίζουν στην πρωτεύουσα, να μετέχουν στο ντέρμπι, να δηλώνουν πολιτική προτίμηση. Δεν τους ενδιαφέρει να πάρουν θέση στη μάχη των αγνώστων που δίνουν τη μάχη στον δήμο όπου κατοικούν. Θέλουν να εκφραστούν, να διαλέξουν ανάμεσα σε Γερουλάνο-Μπακογιάννη. Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες δημότες της Αθήνας που κατοικούν αλλού αλλά επιμένουν να αποφασίζουν για την τύχη εκείνων που πραγματικά κατοικούν στην Αθήνα.

Να αναφέρουμε ενδεικτικούς αριθμούς από την Αγία Παρασκευή. Ο πραγματικός πληθυσμός, σύμφωνα με εκτιμήσεις, προσεγγίζει τους 100.00 κατοίκους αλλά οι  Δημότες  είναι 47.300. Οι έχοντες δικαίωμα ψήφου στην Αγία Παρασκευή είναι 39.800.

Πρακτικά δηλαδή έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια οι μισοί. Ας μην γενικεύουμε όμως, ίσως να μην ψηφίζουν στο δήμο Αθηναίων, ίσως να ψηφίζουν στο χωριό τους. Ίσως να μην ψηφίζουν καθόλου στις δημοτικές εκλογές.

Ουδείς απασχολείται από αυτή τη στρέβλωση στις δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι βεβαίως τέτοιο το σύστημα που επιτρέπει να εκλέγονται δήμαρχοι άτομα που κατοικούν αλλού. Πότε είχε η Αθήνα δήμαρχο κάτοικο Αθηνών; Αποτελεί παράδοση να ζουν έξω από τα όρια της πρωτεύουσας.

Το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί αν το κράτος είχε στοιχειώδη μηχανοργάνωση και αν υπήρχε θέληση. Για τις δημοτικές εκλογές να ψηφίζει καθένας στον τόπο κατοικίας του. Η ιδέα του ετεροδημότη που αποφασίζει για τον δημότη είναι πέρα από κάθε λογική. Δημότης δεν είναι ο ιδιοκτήτης ακινήτων που έχει νοικάρηδες στην Κυψέλη. Δημότης δεν είναι εκείνος που έζησε πριν πενήντα χρόνια στου Φιλοπάππου αλλά μετακόμισε τη δεκαετία του ’80. Δημότης δεν είναι ο κάτοικος εξωτερικού που θα μπει στο αεροπλάνο επειδή θέλει να δηλώσει άποψη.

Δημότης είναι εκείνος που κατεβάζει τα σκουπίδια και προβληματίζεται για τον κάδο, που βλέπει αν έχει καεί η λάμπα στο δρόμο, που γνωρίζει τις ανάγκες της περιοχής του.

Δημότης είναι ο αλλοδαπός που ζει και δουλεύει σε μια πόλη χωρίς να έχει απαραιτήτως ιθαγένεια. Δημότης, με δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές, θα έπρεπε κανονικά, να είναι ο κάτοικος και μόνον αυτός. 

Send this to a friend