
ΣΧΕΣΕΙΣ
Έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ» (ΕΠΙΨΥ), για τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων στην Ελλάδα, έδειξε ότι οι έφηβοι στην Ελλάδα ξεκινούν νωρίς τη σεξουαλική τους ζωή.
Τα συμπεράσματα της έρευνα για τους 15χρονους έφηβους-μαθητές (Α’ Λυκείου) στην Ελλάδα έχουν ως εξής:
Σεξουαλικά ενεργοί 15χρονοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ, το 2018 ένας στους τέσσερις 15χρονους (26,4%) αναφέρει ότι είχε τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό τα αγόρια (34,3%) συγκριτικά με τα κορίτσια (18,6%). Διαχρονικά, από το 2002 στο 2018, το ποσοστό 15χρονων αγοριών που αναφέρουν ότι είχαν έστω και μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή δεν μεταβάλλεται σημαντικά (33,6% και 34,3%, αντίστοιχα) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα κορίτσια διπλασιάζεται (από 9,6% σε 18,6%).
Χρήση προφυλακτικού
Μεταξύ των 15χρονων που αναφέρουν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή το 2018, τρεις στους τέσσερις εφήβους (75,6%) απαντούν ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας σεξουαλικής επαφής που είχαν έκαναν –οι ίδιοι ή ο/η σύντροφός τους– χρήση προφυλακτικού, αγόρια και κορίτσια σε παρόμοια ποσοστά (76,7% και 73,7%, αντίστοιχα). Ωστόσο, ποσοστό 18,3% των εφήβων απαντούν ότι δεν έκαναν χρήση προφυλακτικού ενώ 6,1% απαντούν «Δεν ξέρω». Διαχρονικά, από το 2002 στο 2018 το ποσοστό 15χρονων εφήβων που αναφέρουν χρήση προφυλακτικού μειώνεται σημαντικά από 86,9% σε 75,6%.
Πρώιμη έναρξη σεξουαλικής ζωής
Μεταξύ των 15χρονων που αναφέρουν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, δύο στους 3 (73,6%) την είχαν πρόσφατα (~15 ετών), ένας στους 4 (26,4 %) στην ηλικία των 14 ετών ή νωρίτερα και ένας στους 10 (9,7%) στη ηλικία των 13 ετών ή νωρίτερα. Το ποσοστό των αγοριών που αναφέρουν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή στην ηλικία των 13 ετών ή νωρίτερα είναι σημαντικά υψηλότερο (14,2%) από το αντίστοιχο των κοριτσιών (1,7%).
Εμπειρία πρώτης σεξουαλικής επαφής
Η εμπειρία της πρώτης σεξουαλικής επαφής είναι ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή το οποίο συμβάλει στη σεξουαλική ανάπτυξη και έχει αντίκτυπο στις μελλοντικές σεξουαλικές εμπειρίες και συμπεριφορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ, το 2018 ένα στα 5 κορίτσια (20,5%) και ένα στα 13 αγόρια (7,9%) απαντούν, σχετικά με την πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή που είχαν, είτε ότι δεν ήθελαν πραγματικά να συμβεί είτε ότι θα προτιμούσαν να έχει συμβεί αργότερα. Επιπλέον, ένας στους 7 έφηβους (14,1%) που αναφέρουν ότι είχαν ήδη τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή απαντούν ότι πριν την πρώτη επαφή τους είχαν καταναλώσει αλκοόλ ή κάποια άλλη ουσία.
Σύμφωνα με την Άννα Κοκκέβη, Ομοτ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστ. Υπεύθυνη του Τομέα Επιδημιολογικών και Ψυχοκοινωνικών Ερευνών του ΕΠΙΨΥ, «Βλέποντας ότι μια σημαντική μερίδα εφήβων είναι σεξουαλικά ενεργοί στην ηλικία των 15 ετών, τα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ υπογραμμίζουν την ανάγκη για εντατικοποίηση, ήδη από το Δημοτικό, των προγραμμάτων και παρεμβάσεων αγωγής υγείας που αφορούν συγκεκριμένα στη σεξουαλική συμπεριφορά και υγεία».
Όμως, ξεκαθαρίζει ότι: «Οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να βασίζονται σε σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές που σχετίζονται όχι αποκλειστικά και μόνο με τη σεξουαλική συμπεριφορά αυτή καθαυτή αλλά με το σύνολο των παραμέτρων που την επηρεάζουν όπως, για παράδειγμα, το φύλο, οι αλλαγές στο σώμα του εφήβου, η ποιότητα της επικοινωνίας με τους γονείς, το σχολικό περιβάλλον και η διαρκώς αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Ροή Ειδήσεων
04/10/2023 | 00:07
Sputnik 1: Όταν η Σοβιετική Ένωση έθεσε τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη

03/10/2023 | 23:54
«Του έστειλα μήνυμα, σήμερα έγινε η κηδεία του»: Ο θρήνος του Αντώνη Κανάκη για τον χαμό συνεργάτη του
03/10/2023 | 23:38
Σε «στιγμιαία έλλειψη συγκέντρωσης» οφείλεται η «γκάφα» του VAR στο Τότεναμ-Λίβερπουλ!
03/10/2023 | 22:58
Τραγωδία στην Ιταλία: 21 νεκροί από πτώση λεωφορείου από οδογέφυρα έξω από την Βενετία
03/10/2023 | 22:50
Ξεκάθαρο μήνυμα Γ. Σγουρού: Δεν επιτρέπουμε σε κανεναν να αμφισβητεί τη δημοκρατική μας διαδρομή
03/10/2023 | 00:27
«Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά»: 30 χρόνια χωρίς την κοφτερή πένα της Κατερίνας Γώγου
04/10/2023 | 00:07
Sputnik 1: Όταν η Σοβιετική Ένωση έθεσε τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη
02/10/2023 | 17:29
13χρονη γέννησε στην τουαλέτα του νοσοκομείου χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος! «Το τρίτο περιστατικό» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

02/10/2023 | 18:41