Αθήνα

27 oC

αίθριος καιρός

Η ώρα της τόλμης για τη δημοκρατική παράταξη

Πριν από ένα χρόνο, φάνταζε αδιανόητο. Σήμερα όμως είναι γεγονός. 

Την Παρασκευή ξεκινάει το Συνέδριο του Ενιαίου Χώρου της Κεντροαριστεράς. Το Κίνημα Αλλαγής, στεγάζει πλέον το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τη ΔΗΜΑΡ, την ΕΔΕΜ, τις Κινήσεις Πολιτών.

Γράφει ο Παντελής Καμάς

Πάνω από όλα  στεγάζει τις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών,  που συμμετείχαν στις διαδικασίες για την ανάδειξη της ηγεσίας μας, και πρέπει να φιλοδοξεί να εκφράσει τις εκατοντάδες χιλιάδων  Ελλήνων που μας παρακολουθούν, βλέπουν το λόγο που εκφράζουμε και προβληματίζονται.

Εξάλλου σήμερα η χώρα είναι σε ένα προφανές και καταφανές αδιέξοδο. Ο μικρός δικομματισμός, αποδεικνύεται μικρός όχι μόνο αριθμητικά αλλά και ποιοτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός απομυθοποιούνται. Είναι τα καλύτερα μνημονιακά παιδιά, ενώ η κυβέρνηση ομοιάζει με τσίρκο, στην καθημερινή διαχείριση. Δεν θα διαχειρίζονται τίποτα με επιτυχία. Η ΝΔ, μετά την αρχική ευφορία από την εκλογή ηγεσίας,  κάνει βήμα σημειωτόν, χωρίς να μπορεί να πείσει. Βλέπετε ο αντι- Αλέξης, δεν έχει τα ηγετικά χαρακτηριστικά άλλων αντι- ηγετών που ζήσαμε στο παρελθόν. Η επένδυση εξάλλου στην κοινωνική πόλωση των δύο μονομάχων αργά ή γρήγορα θα αναδείξει την ανυπαρξία πολιτικών και των δύο για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Ας επανέλθουμε όμως στα καθ ημάς. Είναι ευχής έργο, ότι πάμε σε ένα συνέδριο, με το θέμα της ηγεσίας του χώρου λυμένο. Η Φώφη Γεννηματά το Νοέμβριο του 2017, επιβεβαίωσε την ηγετική της κυριαρχία. Είναι μία ηγέτης μακράς πνοής. Ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, στα πρόθυρα της διάλυσης, το χώρο διασπασμένο και διαιρεμένο, με τα πάθη και τα μίση να κυριαρχούν στις ανθρώπινες και πολιτικές σχέσεις και πέτυχε να τον ενώσει. Η πορεία της μέχρι σήμερα, εγγυάται και την πορεία της στη συνέχεια. Εξάλλου αυτό που πέτυχε σε πολιτικό επίπεδο, σε τόσο μα τόσο συμπυκνωμένο χρόνο, αποδεικνύει πολιτικές αρετές, που δεν υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα.

Προφανώς στο συνέδριο θα υπάρξουν (είναι λογικό) αρκετές και διαφορετικές απόψεις. Όλες είναι σεβαστές. Θα υπάρξουν συγκλήσεις αλλά και διαφωνίες. Σίγουρα θα επιδιωχθούν συνθέσεις.

Προσωπικά, είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι ο ιστορικός πολιτικός και κοινωνικός χώρος της Δημοκρατικής Παράταξης είναι και σήμερα ο χώρος που ιδεολογικά, πολιτικά, αξιακά πρέπει χωρίς ταλαντεύσεις να απευθυνθεί το Κίνημα Αλλαγής.

Τρία είναι τα διαχρονικά χαρακτηριστικά του χώρου. Ο πατριωτικός του χαρακτήρας ( στοιχείο που τον οριοθετούσε από την παραδοσιακή αριστερά). Η επιμονή και η προσήλωση στα κοινωνικά δικαιώματα και στην ποιότητα της Δημοκρατίας ( που τον οριοθετούν  από τη Δεξιά).  Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ελληνική Κοινωνία, έχει ανάγκη από αυτή την παράταξη. Η χώρα είναι σε υποχώρηση, οι πολίτες σε απόγνωση. Το ιδιωτικό χρέος πνίγει τους πολίτες σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση που πλήττει τα εισοδήματα της Μεσαίας Τάξης και των Λαϊκών Στρωμάτων. Τα μεγάλα Εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ορίζουν την πολιτική ατζέντα. Μία ατζέντα που απαιτεί από τη μία ρεαλισμό αλλά και από την άλλη  όραμα. Όραμα χωρίς σχέδιο, εξάλλου αποτελεί αυταπάτη. Ρεαλισμός χωρίς προοπτική συνιστά κακότεχνη διαχείριση.  Στην ώρα της Εθνικής Ανάτασης που πρέπει να οργανώσουμε ας αποκτήσουμε ως πρότυπό μας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οργάνωσε την επίτευξη των Εθνικών Στόχων με απαράμιλλή μεθοδικότητα. Δημιούργησε με εμβληματικές ενέργειες, όρους κοινωνικής συνοχής. Να αναφέρω μόνο τον αναδασμό στη Θεσσαλία ( κάποιοι εκσυγχρονιστές σήμερα θα τον αποκαλούσαν λαϊκιστή και επικίνδυνο για αυτή την ενέργεια).   Έθεσε σύγχρονους θεσμούς με μία τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση . Και πρόταξε την Εθνική Συμφιλίωση και τον κατευνασμό.

Έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ότι σκλάβοι δεν μπορούν να απελευθερώσουν σκλάβους, όταν έκανε τον αναδασμό στη Θεσσαλία. Και εύλογα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί σήμερα, αν κατεστραμμένοι πολίτες μπορούν να δομήσουν μία ευημερούσα πολιτεία.

Ακούμε πολλές φορές έναν λόγο περί της ευθύνης. Για τους Δείκτες, τους αριθμούς, τα μακροοικονομικά μεγέθη, τις Τράπεζες που πρέπει να σωθούν και άλλα  τέτοια σοφά λόγια, από καθ έδρας. Και ο πολίτης; Που είναι ο Πολιτης; Ο άνθρωπος; Που είναι ο άνθρωπος; Αναρωτιέται κανείς, ως πότε οι δείκτες, οι αριθμοί και οι λογαριασμοί θα  ορίζουν τη ζωή και την τύχη μας.

Είναι πιστεύω η ώρα της Δική μας προσπάθειας για Εθνική Ανάταση. Ηγέτη έχουμε. Ιδέες σαφώς και έχουμε. Χρειάζεται η κατάλληλη και τολμηρή σύνθεση, το όραμα και το σχέδιο. Η πορεία προφανώς θα είναι επίπονη.

Μπορεί να είναι όμως και συναρπαστική και δημιουργική για το Έθνος, τον Λαό και την Πατρίδα, που αυτή η Παράταξη γεννήθηκε για να υπηρετεί. Είναι η ώρα της τόλμης για τη Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη.