• Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου
  • 15:20

Αθήνα

9 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

(ΕΙΚΟΝΕΣ)

Συνέδριο Κινήματος Αλλαγής: Συνταγματική αναθεώρηση, Ισότητα & όλα όσα συζητήθηκαν στις θεματικές συνεδριάσεις

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται στο ΣΕΦ οι εργασίες του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής

Γράφουν Ευδοκία Λελεδάκη και Τόνια Ζαραβέλα

Η ημέρα ξεκίνησε με θεματικές συνεδριάσεις, οπού μεταξύ άλλων συζητήθηκαν ζητήματα για τις Προοδευτικές Αλλαγές και Μεταρρυθμίσεις, το καταστατικό και η διακήρυξη του Κινήματος Αλλαγής, η Ισότητα στην πράξη, η Ηλεκτρονική Δημοκρατία, αλλά και η Συνταγματική αναθεώρηση.

Πιο συγκεκριμένα, στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" συζητήθηκε υπό τον συντονισμό του πρώην πρωθυπουργού και πρόεδρο του ΚΙΝΗΜΑτος, Γιώργου Παπανδρέου, η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον Κόσμο, με πλήθος συνέδρων και παρατηρητών δίνουν το "παρών" αλλά και να παίρνουν το λόγο και να εκφράζουν την άποψή τους επί του θέματος.  

Μεταξύ άλλων ομιλητής στο πάνελ ήταν ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ο οποίος και τόνισε ότι θέλουμε την "Ευρωπαϊκή Άμυνα" ως πρώτο αίτημα της χώρας. Θέλουμε μία γνήσια μεταναστευτική πολιτική τόνισε στη συνέχεια, ενώ έκανε αναφορά στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης, την οποία ανέδειξαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου. Ο καθηγητής που δραστηριοποιείται στο χώρο της κεντροαριστεράς υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ίσως από τις πλέον ενδιαφέρουσες υπήρξε η θεματική συνεδρίαση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση υπό τον συντονισμό του Δημήτρη Τσιόρδα. 

Σε αυτήν ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής δεοντολογίας που οργάνωσε τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, τόνισε ότι οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση "πρέπει να δίνουν το στίγμα όσων θέλουμε να πετύχουμε", ενώ συμπλήρωσε ότι στο ισχύον Σύνταγμα λείπουν κάποια φιλελεύθερα στοιχεία. "Πρέπει να επανοριοθετηθούν οι στόχοι, να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι της Εκκλησίας και της Πολιτείας."

Ο κ. Αλιβιζάτος, μάλιστα, επισήμανε πέντε άρθρα του Συντάγματος, όπου η ανάγκη αναθεώρησης είναι επιβεβλημένη. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο αξιόποινο των Ελλήνων βουλευτών και τον καθορισμό μιας επιτροπής, που θα αναλάμβανε το ρόλο της δίωξής τους.

Επίσης, εξέφρασε την αναγκαιότητα αναθεώρησης του τρόπου εκλογής του ΠτΔ, επισημαίνοντας ότι εάν δεν καταστεί δυνατή η εκλογή προέδρου μετά και την 3η ψηφοφορία, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα μπορούσαν να είναι οι εν δυνάμει εκλογείς του. Τέλος σημείωσε, ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα έπρεπε να εκλαϊκευτεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της κοινωνίας.

Στην ίδια συνεδρίαση ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας, Ξενοφών Κοντιάδης, εξέθεσε έξι ερωτήματα και έξι πιθανές τους απαντήσεις αναφορικά με το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τόνισε ότι θα πρέπει να ορίσουμε μακροπρόθεσμα το όραμα για το κράτος, λαμβάνοντας υπόψιν τους πολιτικούς συσχετισμούς που σήμερα συναντάμε. Τα ερωτήματα του ακαδημαϊκού ήταν τα εξής: -Υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, - Μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης η πρόταση Μητσοτάκη για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή που θα σχηματιστεί;, -Η προαναγγελία Τσίπρα τον Ιούλιο του 2016 για αναθεώρηση έχει ουσιαστική βάση;, -Είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Συντάγματος;, - Τι θα κάναμε στην παρούσα συγκυρία;.

Όπως είπε ο κ. Κοντιάδης, η χώρα βιώνει μία περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει θεσμική εμπιστοσύνη, συνεπώς, όποια προσπάθεια αναθεώρησης γινόταν θα ήταν επικίνδυνη για το Σύνταγμα, ενώ εκτίμησε ότι η θέληση του κ. Μητσοτάκη η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική προκύπτει από την πεποίθηση του πορέδρου της ΝΔ, ότι αυτός θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Ξεχώρισε δε, ότι οι κίνδυνοι που μπορούν να προκύψουν από κάποια συνταγματική αναθεώρηση στις μέρες μας θα ήταν αφενός η αποσπασματικότητα, ο εκφυλισμός του συνταγματικού διαβήματος και αφετέρου ο κίνδυνος συνταγματικού λαϊκισμού.

Τέλος, ομιλητής υπήρξε και ο κ. Καννελόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η Δικαιοσύνη βρίσκεται σε σημείο μηδέν, ενώ δε δίστασε να παρουσιάσει τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης, εκθέτοντας τη σαθρότητα και τη διαφθορά που το διέπει.

Στην συνεδρίαση για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, την συζήτηση συντόνιζε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με την εισαγωγή της Διαύγειας στον δημόσιο βίο.

"Όλη αυτήν την περίοδο είχα διπλή χαρά. Να συνεργαστώ, για πρώτη φορά με αξιόλογες νέες κι αξιόλογους νέους, καθώς και για πολλοστή με φίλες και φίλους που μαζί είχαμε δουλέψει στην Κυβέρνηση και στη Βουλή για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως η Δι@ύγεια και ο ιδρυτικός νόμος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη χώρα μας, ο Ν.3979" υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Ραγκούσης.


Μεταξύ άλλων, στο πάνελ βρέθηκε και ο Χρήστος Λόλας, ο οποίος αναφερόμενος στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, επισήμανε πως είναι υπέρ, αλλά τάχθηκε κατά στις εκλογές για την ανάδειξη επικεφαλής στο Κίνημα Αλλαγής και αυτό, γιατί όπως είπε, δεν υπήρχε η απαραίτητη αξιοπιστία και φοβήθηκε ενδεχόμενο φιάσκο, όπως στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

Όπως επισήμανε, δεν μπορεί να ψηφίσουμε ηλεκτρονικά, προτού βρεθούμε. "Ο σκοπός, είναι πρώτα να βρισκόμαστε, μετά να συζητάμε και έπειτα να ψηφίζουμε" .

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέγνωρε στους συνέδρους τη διακήρυξη του Κινήματος Αλλαγής, ενώ προέβη στη διόρθωση σημείων του.


Ένταση υπήρξε όταν o Νίκος Γκιώνης επέμενε για την αναγραφή της έννοιας του σοσιαλισμού στη Διακήρυξη. Εκείνη τη στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στη διάκριση σοσιαλισμού και δημοκρατικού σοσιαλισμού που είχε απήχηση στη δεκαετία του 1970. Τελικά, συμφωνήθηκε να χρησιμοποιηθεί ο όρος σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία σε συνδυασμό με τον πολιτικό φιλελευθερισμό.


Στην θεματική συνεδρίαση για την Ισότητα στην πράξη, χαιρετισμό απεύθυναν τόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.


Την συζήτηση συντόνιζε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοδουλοπούλου, η οποία έκανε αναφορά στις ανισότητες που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα οι γυναίκες στην πολιτική.

Τον λόγο πήραν μεταξύ άλλων οι πρέσβεις της Σουηδίας Σαρλότ Σάμελιν και της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ.Τη θεματική συνεδρίαση χαιρέτισε τόσο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, όσο και ο επικεφαλής του "Ποταμιού", Σταύρος Θεοδωράκης.

Μέσα στα όσα ειπώθηκαν, αξιοσημείωτα υπήρξαν τα στοιχεία για τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και το επιχειρείν, αλλά και τα στοιχεία για τη συμμετοχή των γυναικών στη διακυβέρνηση της χώρας μας, τα οποία και εξέθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.


Τέλος, στη συνεδρίαση για το καταστατικό και τη διακήρυξη του κόμματος την οποία συντόνιζε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπολος, έγιναν αναφορές στις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, και θα οδηγήσουν το Κίνημα Αλλαγής στη νέα εποχή.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, κάνοντας αναφορές στο καταστατικό, τόνισε ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των στελεχών, αλλά και ότι πρέπει να "επιδιώξουμε να γίνει το Κίνημα Αλλαγής ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα"Κόσμος που έδωσε το "παρών" στην συζήτηση, έκανε λόγο για ανάγκη συγκρότησης δικτύου γυναικών αλλά και νεολαίας.

(Πηγή φωτογραφιών: Ευδοκία Λελεδάκη)

Send this to a friend