Αθήνα

 

17 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

0c85c345 ec9f 4a5d 8e5b 532911e95186
Τα ζώδια της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

12 μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για το καλύτερο σπιτικό ψωμί

Αυτά είναι τα 12 μυστικά για το καλύτερο σπιτικό ψωμί που έχετε φανταστεί. Όσοι δεν έχετε τολμήσει μέχρι τώρα να φτιάξετε το δικό σας ψωμί, ένα θα σας πω… Δεν ξέρετε τι χάνετε! Είναι μαγεία όλη η ιεροτελεστία του. Ζύμωμα, πλάσιμο, φούσκωμα, ψήσιμο και τέλος τα αρώματα του φρεσκοψημένου ψωμιού που ξεμυαλίζουν.

Καλά ζυμώματα λοιπόν, με σίγουρη επιτυχία αν ακολουθήσετε τον δωδεκάλογό μου!

  1. Ξεκούραση, ξεκούραση, ξεκούραση, είναι το Α και το Ω για τέλειο ψωμί.
  2. Αφήστε τη ζύμη σας να ωριμάσει και να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης σωστά, ώστε να γίνει ελαστική.
    Γι’ αυτό, χρειάζεται μόνο υπομονή. Θα σας αποζημιώσει το αποτέλεσμα.
  3. Όλα τα υλικά είναι καλύτερα να βρίσκονται σε θερμοκρασία χώρου. Ιδανικά στους 24-25 βαθμούς C. Μη βιάζετε τη ζύμη να γίνει με τεχνάσματα ζεστής ατμόσφαιρας. Θα γίνει κι έτσι, αλλά είπαμε ότι θέλουμε το τέλειο αποτέλεσμα κι αυτό θα το έχουμε μόνο αν κάνουμε υπομονή.
  4. Όταν η συνταγή απαιτεί ζεστό νερό αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30-35 βαθμούς C. Οι πιο δυνατές θερμοκρασίες καίνε τη μαγιά.
  5. Ταΐστε τη μαγιά σας με βύνη, χαρουπάλευρο, ζάχαρη, μελάσα ή μέλι. Η μαγιά για να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει θέλει γλύκα. Επίσης, όλες αυτές οι προσθήκες, βοηθούν στο σωστό χρώμα, γεύση και άρωμα του ψωμιού.

Ψωμί (μπαγκέτα τραγανή)

6.Όσο περισσότερο ζυμώνω τη ζύμη, τόσο πιο γρήγορα η ζύμη θα φουσκώσει και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής. Αν απλά ανακατέψετε τα υλικά του ψωμιού, τότε ο χρόνος αναμονής φουσκώματος και ωρίμανσης της ζύμης είναι σχεδόν ο διπλάσιος, γύρω στις 3,5 ώρες.

7.Για να σιγουρευτείτε ότι η ζύμη έγινε-φούσκωσε-ωρίμασε σωστά, κάντε βαθούλωμα σε ένα σημείο με το δάχτυλο. Αν επανέλθει στο σχήμα σημαίνει ότι η ζύμη θέλει κι άλλο χρόνο ωρίμανσης. Αν μείνει το βαθούλωμα,  είναι έτοιμη για πλάσιμο.

8.Για να σιγουρευτείτε ότι έχετε ζυμώσει σωστά τη ζύμη στο χρόνο που απαιτείται, τραβήξτε ένα κομματάκι ζύμης. Αν αυτό είναι ελαστικό και τραβιέται τότε η ζύμη είναι έτοιμη. Αν κόβεται απότομα και ξεφτίζει ή κόβεται, σημαίνει ότι η ζύμη θέλει κι άλλο ζύμωμα.

9.Για να σιγουρευτείτε ότι τα ψωμιά είναι έτοιμα και σωστά διογκωμένα για ψήσιμο, αγγίξτε το πλάι της φρατζόλας πιέζοντας ελαφρά. Αν το σημάδι-βαθούλωμα μένει χωρίς να επανέρχεται σημαίνει ότι έχει φουσκώσει σωστά στο χρόνο που απαιτείται κι είναι έτοιμα για ψήσιμο.

10. Με το να χαράζουμε τα ψωμιά στην επιφάνεια τους με ξυράφι ή κοφτερό μαχαίρι προσφέρουμε βοήθεια στο σωστό φούσκωμα του ψωμιού κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Προστατεύει επίσης από ανόμοιο φούσκωμα του κάθε ψωμιού από τον εγκλωβισμένο αέρα στη ζύμη.

Εύκολο ψωμί φρατζόλα σαν προζύμι

11.Καλά προθερμασμένος δυνατός φούρνος με αρκετή υγρασία, ψέκασμα ή παγάκια σε καυτό σκεύος μέσα στο φούρνο, δημιουργούν τραγανή κόρα και σωστά ψημένο σπιτικό ψωμί.  Επίσης, μια πυρωμένη πέτρα για να ακουμπήσουμε και να ψήσουμε τα ψωμιά είναι ο ιδανικός τρόπος.

Για να σιγουρευτείτε πότε είναι σωστά ψημένο το ψωμί, μετά τον αναγραφόμενο χρόνο ψησίματος, χτυπήστε τη βάση του ψωμιού. Αν ο ήχος ακούγεται κούφιος τότε το ψωμί είναι ψημένο και αν ακούγεται βαρύς σημαίνει ότι χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.

Αφήστε το ψωμί να σταθεί σε σχάρα ή σε πανί για 15′ μετά το ψήσιμο, για να στεγνώσει σωστά το εσωτερικό του.

12. Μια ζύμη που ωριμάζει και φουσκώνει σε ζεστό χώρο, φουσκώνει γρηγορότερα απ’ ότι σε πιο κρύο χώρο. Ένα γρήγορα φουσκωμένο σπιτικό ψωμί κατ’αυτόν τον τρόπο όμως, δε θα έχει το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα και το σωστό άρωμα, που έχει ένα ψωμί που ωριμάζει πιο αργά. Επίσης μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη, να την σκεπάσετε και να την αφήσετε μια νύχτα στο ψυγείο.

Έτσι θα έχει όλο το χρόνο να ωριμάσει πιο σωστά. Την επόμενη ημέρα αφήστε την στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και πλάστε την σε ό,τι σχήμα θέλετε.

Χωριάτικο ταβόψωμο με προζύμι

Μόλις βγάζετε καυτό το ψωμί από το φούρνο μπορείτε με ψεκαστήρι να ψεκάσετε λίγο νερό στην κόρα ώστε να γίνει ακόμα πιο τραγανή.

Αν σε ένα ψωμί με προζύμι θέλετε να προσθέσετε μαγιά για να επιταχύνετε τη διαδικασία φουσκώματος και να μειώσετε το χρόνο αναμονής, ενεργοποιήσετε πρώτα τη μαγιά διαλύοντας τη μέσα σε λίγο νερό κι αλεύρι μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια της, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε.

Πριν βάλουμε το ψωμί στο φούρνο χαράζουμε 2-3 χαρακιές βάθους 1 εκ στην επιφάνεια του.

Καλό είναι στα μισά του ψησίματος να χαμηλώνουμε ελαφρά το φούρνο ώστε να προλάβει να ψηθεί και να στεγνώσει το κέντρο του ψωμιού.

Σας έχω πολλές προτάσεις, και συνταγές για όλα τα γούστα, για όλες τις περιστάσεις και όλες τις ώρες, που μπορείτε να διαλέξετε και να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό ψωμί. Δεν έχετε παρά να μπείτε στην κατηγορία “ψωμί” και να επιλέξετε μία ή περισσότερες συνταγές που θα σας κλείσουν το μάτι!

Θέλω στην κουζίνα σας να έχετε μόνο επιτυχίες, γι’ αυτό και μοιράζομαι μαζί σας όλα τα μυστικά μου!

Καλά ζυμώματα!

Πηγή: argiro.gr

Ροή Ειδήσεων

09/12/2022 | 09:34

Σοκ στο Βόλο: Σε σπίτι «σκουπιδότοπο» ζούσε 13χρονη με τον αδελφό της – Την χτυπούσε ο πατέρας της

09/12/2022 | 09:26

Εξομολόγηση Ρούλας Κορoμηλά: «Από το 2007 δίνω μάχη με ένα θηρίο που ζει μέσα στο σώμα μου»

09/12/2022 | 09:16

ΗΠΑ: Στα γαλανόλευκα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής»
screenshot 3

09/12/2022 | 09:13

«Καμπάνες» 4,7 εκατ. και 2,3 εκατ. ετησίως στο ξενοδοχείο της Coco-Mat στου Μακρυγιάννη

09/12/2022 | 09:05

Μέγαρα: Συνελήφθη ο Ρομά που σκότωσε ομόφυλο του σε καταυλισμό

09/12/2022 | 09:00

Τεράστια πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο σε προάστιο της Μόσχας – Δείτε το βίντεο

09/12/2022 | 08:45

Γιάννης Οικονόμου: «Το σκηνικό βίας και ανομίας στα όργανα της τάξης δεν θα γίνει ανεκτό»

09/12/2022 | 08:44

Μονομαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα: Πώς αποτιμά το Μαξίμου την παρουσία του πρωθυπουργού – Στην Ισπανία για τη σύνοδο κορυφής EUMED-9

09/12/2022 | 08:24

Μίμης Ανδρουλάκης: Στην Χούντα αισθάνθηκα απελευθέρωση ενώ σήμερα φυλακισμένος και εγκλωβισμένος

09/12/2022 | 08:05

Καμπανάκι από Ματίνα Παγώνη: «Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αναμένεται έξαρση της γρίπης»

09/12/2022 | 08:02

Ασπρόπυργος: Φωτιά σε εργοστάσιο πολυεστερικών – Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους – «Καταφύγετε σε κλειστό κτήριο τώρα»

09/12/2022 | 07:51

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Από μικρό παιδί μου το έλεγε η μάνα μου και δεν έμαθα ποτέ το γιατί, φοβόταν»

09/12/2022 | 07:45

Πόλεμος στην Ουκρανία: 300.000 Ουκρανοί έχουν πλέον διαβατήρια Ρωσίας

09/12/2022 | 07:41

Μητέρα και κόρη γλίτωσαν από θαύμα από τα πυρά Ρομά – «Άκουσα τα τζάμια να σπάνε, ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και ήταν πυροβολισμός»

09/12/2022 | 07:27

Γιώργος Μπένος: «Μετά το γκέι φιλί στο Maestro ήταν λίγο ανησυχητικά τα σχόλια»  
kourampiedes
Παραδοσιακοί κουραμπιέδες της γιαγιάς: Η καλύτερη συνταγή που θα βρείτε
Νηστίσιμοι κουραμπιέδες με λάδι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
221130130030
Τι λάδι βάζουμε στα μελομακάρονα;
screenshot 2022 11 28 131953
Χριστουγεννιάτικη κιμαδόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Η πίτα που θα απογειώσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας
screenshot 2022 11 26 215032
Νόστιμη χωριάτικη μακαρονόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
screenshot 2022 11 21 145050
Εύκολη συνταγή για φανταστικά μελομακάρονα από την Αργυρώ Μπαρπαρίγου