Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

4 νηστίσιμα φαγητά και 2 νηστίσιμα γλυκά για όσους νηστεύουν εν όψει Χριστουγέννων!

Έξι νηστίσιμες συνταγές (4 φαγητά και 2 γλυκά) για όσους επέλεξαν να νηστέψουν από τις 15 Νοεμβρίου και όχι μόνο εν όψει Χριστουγέννων.

Ειδικότερα:

Πρασόρυζο

Υλικά συνταγής

1 ½ κιλό πράσα κομμένα σε ροδέλες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 ντομάτες ψιλοκομμένες

½ φλιτζ. ρύζι γλασσέ ή καρολίνα

1 φλιτζ. νερό

¾ φλιτζ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

Ζεματίζουμε τα πράσα για να γίνουν πιο ελαφριά. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και έπειτα προσθέτουμε τα πράσα. Τα ανακατεύουμε να πάρουν λάδι όλα και προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το νερό.

Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα. Πλένουμε καλά το ρύζι και το στραγγίζουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι στα πράσα κι ανακατεύουμε τακτικά να μην κολλήσει.

Μόλις γίνει το ρύζι αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Φακές σούπα με κάρυ και λιαστές ντομάτες

Υλικά συνταγής

250γρ. φακές

1 κρεμμύδι μεγάλο

1 σκελίδα σκόρδο

1 καρότο

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. κοφτή κόκκινη πάπρικα, γλυκιά

1 κ.σ. κοφτή κάρυ

8-10 λιαστές ντομάτες

ρίγανη

πιπέρι

αλάτι

Διαδικασία συνταγής

Βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό τις φακές να βράσουν. Από την ώρα που παίρνουν βράση αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε τις φακές και πετάμε το νερό. Διαλύουμε σε μούλτι το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο.

Γεμίζουμε τη κατσαρόλα μας με ζεστό νερό, να είναι το νερό περίπου 2 δάχτυλα πάνω από τις φακές.

Βάζουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις λιαστές ντομάτες.

Αφήνουμε να πάρει βράση και κατεβάζουμε το μάτι στο μισό.

Δοκιμάζουμε σε περίπου μισή ώρα, όταν οι φακές έχουν μαλακώσει αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις προσθέτουμε στο πιάτο όταν σερβίρουμε.

 Λεμονάτα ζυμαρικά

Υλικά συνταγής

500γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας

⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο

½ φλιτζ. χυμό λεμονιού (περίπου από 2 λεμόνια)

2 λεμόνια (το ξύσμα τους)

⅓ φλιτζ. φρέσκος βασιλικός ή δυόσμος

αλάτι

πιπέρι

⅔ φλιτζ. τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας (προαιρετικά)

Διαδικασία συνταγής

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα ζυμαρικά. Μπορούμε να έχουμε έτοιμη τη σάλτσα μέχρι και 8 ώρες πριν βράσουμε τα ζυμαρικά.

Σε κοχλάζων αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά (εμείς χρησιμοποιήσαμε κοφτό μακαρονάκι). Στραγγίζουμε ενώ είναι αλ ντέντε τα ζυμαρικά μας και κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό που τα βράσαμε.

Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα λεμονιού μαζί με το νερό που κρατήσαμε και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρονται σκέτα, αλλά και σαν συνοδευτικό για ψητά κρέατα ή ψάρια.

Βελουτέ πατάτας και καρότου με κάρυ

Υλικά συνταγής

600γρ.πατάτες κομμένες σε κύβους

400γρ. καρότα

½ φλιτζ. ελαιόλαδο ή βούτυρο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ πράσο ψιλοκομμένο

2 κοφτές κ.σ. αλεύρι

1½ λίτρο νερό ή ζωμός λαχανικών

1 κ.γ. κάρυ

αλάτι

πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα.

Σοτάρουμε για 3 λεπτά, ρίχνουμε το αλεύρι και τα ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό, το κάρυ και αλατοπιπερώνουμε. Αφού βράσουν τα υλικά τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή τα περνάμε από σήτα ή μπλέντερ.

Βάζουμε ξανά τη σούπα στην κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρει μια βράση για 2-3 λεπτά και σερβίρουμε.

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε στο σερβίρισμα φρέσκο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο ψιλοκομμένο.

Γλυκό κυδώνι

Υλικά συνταγής

½ κιλό κυδώνια (αφού καθαριστούν από κουκούτσια & φλούδα)

½ κιλό ζάχαρη

200γρ. αμυγδαλόψιχα

1 ποτήρι νερό

2-3 φύλλα αρμπαρόριζας

½ λεμόνι (ο χυμός του)

Διαδικασία συνταγής

Κόβουμε τα κυδώνια σε μπαστουνάκια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά.

Προσθέτουμε την ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό για περίπου 40 λεπτά.

Τέλος, προσθέτουμε τα φύλλα αρμπαρόριζας και το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια βράση το γλυκό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα ζεστό το γλυκό, τα σφραγίζουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.

Έπειτα, διατηρούμε σε δροσερό μέρος και μετά το άνοιγμα του βάζου, στο ψυγείο.

Ισλί της γιαγιάς

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

2 ποτήρια λιωμένη φυτίνη

1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο

1½ποτήρι νερό

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ φλιτζ. ζάχαρη

1 κιλό (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για τη γέμιση

½ κιλό καρύδια

2 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γ. κανέλα

για το σιρόπι

4 ποτήρια ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

1 λεμόνι

Διαδικασία συνταγής

Βάζουμε σε λεκάνη τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το αλεύρι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά.

Ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση σε μπολ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 70-80 μικρά ζυμαράκια και ανοίγουμε το καθένα με το χέρι στην παλάμη μας. Θέλουμε να ανοίξει όσο η παλάμη μας και λίγο παραπάνω. Βάζουμε ένα κουταλάκι κοφτό από τη γέμιση και κλείνουμε σε τρίγωνο.

Η πλευρά που κάνουμε την ένωση μπαίνει κάτω στο ταψί. Από την άλλη πλευρά κεντάμε το ισλί με το ειδικό τσιμπίδι. Αν δεν έχουμε τσιμπίδι κεντάμε με πιρουνάκι, οδοντογλυφίδα ότι βολεύει την κάθε νοικοκυρά.

Βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή βουτυρωμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40-45 λεπτά. Αφήνουμε τα ισλί να κρυώσουν. Μπορούμε αν θέλουμε να τα σιροπιάζουμε λίγα-λίγα για να είναι φρέσκα. Κάνουμε 2-3 τρύπες στην κάτω πλευρά από τα ισλί για να ρουφήξουν καλύτερα σιρόπι.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε τα υλικά μαζί και βράζουμε για 10 λεπτά. Σιροπιάζουμε. Σερβίρουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με καρύδια.

Περισσότερες συνταγές για γλυκά και φαγητά στο Cooklos

Send this to a friend