ΣΥΝΤΑΓΕΣ
[adsense]
Ένα πολύ πετυχημένο και αγαπημένο “πάντρεμα” για όλα σχεδόν τα γούστα είναι αυτό της σοκολάτας με το παραδοσιακό τσουρέκι. Θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους και δε θα μείνει ούτε ψίχουλο!
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Αντωνία Κατή
Υλικά
- Για τη ζύμη
- 900γρ. αλεύρι σκληρό
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
- 210γρ. ζάχαρη
- 180γρ. βούτυρο 82%
- 280ml γάλα
- 180ml νερό
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 6 κρόκους αβγών
- 1 κουτ. γλυκού γεμάτο μαχλέπι
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- Για τη γέμιση
- 500γρ. πραλίνα
- 200γρ. σοκολάτα, ψιλοκομμένη
- 100γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
- 100γρ. σταφίδες
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε το αλεύρι και τη μαγιά στον κάδο του μίξερ. Στη συνέχεια, ζυγίζετε τα υπόλοιπα υλικά, τα ζεσταίνετε στους 30°C, βάζοντάς τα στο φούρνο για καμιά ώρα αφού τον προθερμάνετε από πριν στη συγκεκριμένη θερμοκρασία. Ύστερα τα ρίχνετε στο μίγμα με το αλεύρι και τη μαγιά. Δουλεύετε τα υλικά στη 2η ταχύτητα μέχρι η ζύμη να γυαλίσει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.
Βήμα 2
Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με ένα πανί και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα. Αν θέλετε τη βάζετε στο φούρνο που έχετε ρυθμισμένο στους 30°C.
Βήμα 3
Παίρνετε τη ζύμη, τη χωρίζετε στη μέση και πλάθετε τα δύο κομμάτια σε σχήμα μπάλας. Τα αφήνετε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα για άλλα 20 λεπτά.
Βήμα 4
Ανοίγετε την πρώτη ζύμη με τον πλάστη μέχρι να πάρει ένα οβάλ, μακρόστενο σχήμα. Στη συνέχεια, απλώνετε πάνω του μια λεπτή στρώση πραλίνας.
Βήμα 5
Ρίχνετε διάσπαρτα την μισή ψιλοκομμένη σοκολάτα, τα μισά αμύγδαλα και σταφίδες και πασπαλίζετε με κανέλα όλη την επιφάνεια.
Βήμα 6
Διπλώνετε σε ρολό τη ζύμη με τη γέμιση και ενώνετε τις δύο άκρες μεταξύ τους.
Βήμα 7
Τοποθετείτε το τσουρέκι σε βουτυρωμένο τσέρκι ή ταψί, διαμέτρου 28cm. Κόβετε με το ψαλίδι λίγο τη ζύμη από πάνω σε μερικά σημεία (2-3) και τοποθετείτε σε ζεστό φούρνο στους 35°C. Το αφήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Φτιάχνετε με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο τσουρέκι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140°C, αλείφετε τα τσουρέκια με αβγό και τα ψήνετε για 45-50 λεπτά.
Tips
-Προσέχετε να μην φουσκώσει υπερβολικά το τσουρέκι όταν το βάλετε στους 35°C, επειδή αν φουσκώσει παραπάνω από όσο πρέπει υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο ψήσιμο (πρέπει περίπου να φουσκώσει μισή φορά από τον όγκο του).
-Μπορείτε να γαρνίρετε το τσουρέκι, αφού κρυώσει, με λιωμένη σοκολάτα και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Πηγή: olivemagazine.gr
Ροή Ειδήσεων
28/03/2024 | 22:46
Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα
28/03/2024 | 22:26
Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή
28/03/2024 | 22:20
MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»
28/03/2024 | 22:05
Νίκος Ανδρουλάκης: Εδραιωμένη η πεποίθηση στον λαό πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανή διαφθοράς
28/03/2024 | 21:47
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι μέλημά μου ήταν να αλλάξω τους διαλόγους;» – Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων
28/03/2024 | 21:34
Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: Επαναφέρω την πρόταση για αξιοπρεπή αποχώρηση προτού το παρακράτος καταρρεύσει πάνω σας
28/03/2024 | 21:23
ΚΚΕ για παραιτήσεις υπουργών: Αδιαμφισβήτητες οι σχέσεις της κυβέρνησης με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα
28/03/2024 | 20:57
Καιρός αύριο Παρασευή: Ανοιξιάτικος σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες μέχρι και 26 βαθμούς Κελσίου
28/03/2024 | 08:25
Μαριάνθη Κάσδαγλη: «Μετά το Survivor έπεσα θύμα χάκερ και έχασα όλα μου τα χρήματα»
28/03/2024 | 09:27
Διονύσης Ατζαράκης για Χαρούλα Αλεξίου: «Η χιουμοριστική μας συνεργασία ήταν ιδέα του γιου της»
28/03/2024 | 11:30