Αθήνα

21 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Σασμός»: Ο Κώστας Νικούλι αποκαλύπτει πως θα ακολουθήσουν πολλά φονικά ακόμη (vid)

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Άκης Πετρετζίκης: Η απίθανη συνταγή του για μουσακά

Ο Άκης Πετρετζίκης μας έχει μία εύκολη συνταγή για πεντανόστιμο μουσακά.

Συστατικά
3 πατάτες, μεγάλες, βρασμένες και ξεφλουδισμένες
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 κολοκυθάκια, μεσαία
2 μελιτζάνες
θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
Για τον κιμά

1 κρεμμύδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
1 σκ. σκόρδο
3 πρέζες ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. κοφτό κανέλα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
αλάτι
πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
750 ml γάλα, 3,5%
πιπέρι, τριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
3 κρόκους

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Για τα λαχανικά

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες 1 εκ. και τις ψήνουμε στο τηγάνι μαζί με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και από τις δύο πλευρές (και να σπάσουν δεν πειράζει).
Σε ένα ταψί (25×30) με ελάχιστο ελαιόλαδο στρώνουμε τις πατάτες (1η στρώση), ρίχνουμε θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει και το βάζουμε στο ταψί πάνω από τις πατάτες.
Κόβουμε τα κολοκύθακια σε ροδέλες και τα ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Περιμένουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και τα στρώνουμε πάνω στις πατάτες (2η στρώση), ρίχνουμε θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Περιμένουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και τις στρώνουμε πάνω από τα κολοκύθια (3η στρώση), ρίχνουμε θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.
Για τον κιμά

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήσαμε για τα λαχανικά μαζί με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τον πελτέ και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Σε αυτό το σημείο ξύνουμε με την κουτάλα τον πάτο του τηγανιού για να ανακατευτεί καλά ο πελτές, να πάρει χρώμα και να φύγει η πικρή του γεύση.
Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καραμελώσει και να πάρει ωραίο χρώμα.
Σβήνουμε με την τομάτα κονκασέ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να δέσει σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Λίγο πριν αφαιρέσουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε.
Για τη μπεσαμέλ

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε το γάλα, σταδιακά σε δόσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ρίχνουμε το γάλα σε μικρές δόσεις. Μόλις απορροφηθεί η πρώτη (να μην έχει γρομπαλάκια), τότε ρίχνουμε την επόμενη δόση. Ανακατεύουμε συνεχώς έτσι ώστε να μη μας σβολιάσει το μείγμα. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να απορροφηθεί τελείως το γάλα.
Μόλις η μπεσαμέλ αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη. Θα πρέπει να είναι κρεμώδης και λεία.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τριμμένο πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγη παρμεζάνα, τους κρόκους από τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Για τη συναρμολόγηση

Ρίχνουμε 200 γρ. από τη μπεσαμέλ μέσα στον κιμά. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατηθούν όλα τα υλικά του μουσακά μας ενωμένα.
Προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι.
Στρώνουμε τον κιμά στο ταψί με τα λαχανικά (4η στρώση).
Τέλος, προσθέτουμε τη μπεσαμέλ (προσέχουμε να τη στρώσουμε καλά σε όλο το ταψί) και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.
Ψήνουμε στον φούρνο 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά για 1 ώρα.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!!!

Πηγή: akispetretzikis.gr

Ροή Ειδήσεων

23/09/2021 | 01:05

Audi grandsphere – Το ηλεκτρικό πρωτότυπο της Audi

22/09/2021 | 23:57

ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνουν δωρεάν rapid test την Πέμπτη 23/9

22/09/2021 | 23:45

The Bachelor: H Σία Βοσκανίδου επέστρψε στο ριάλιτι αγάπης και τραγούδησε για τον Αλέξη Παππά

22/09/2021 | 23:28

«Πόλεμος» Τζολί – Πιτ για έναν αμπελώνα αξίας 140 εκ. στη Γαλλία

22/09/2021 | 23:07

Κομάντα και δράκοι: «Χαμός» στο twitter για το ελληνικό «Stranger Things»

22/09/2021 | 22:49

«Για πάντα αρχηγός»: Αποθέωση οπαδών του Ολυμπιακού στον Βασίλη Σπανούλη έξω από το σπίτι του

22/09/2021 | 22:38

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το τραγούδι του Σωκράτη Μάλαμα σε μουσική Μίνωα Μάτσα, η εγκυμοσύνη και η τρυφερή ανάρτηση

22/09/2021 | 22:33

Κορονοϊός: Υψηλότερη στα παιδιά η μετάδοσή του, σύμφωνα με τον αρχίατρο της Αγγλίας

22/09/2021 | 22:28

Γλυκά Νερά: Εικόνες – σοκ από την ψεύτικη ληστεία που έστησε ο συζυγοκτόνος στη μεζονέτα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

22/09/2021 | 22:27

Μητσοτάκης: Kαθήκον της Πολιτείας να διασφαλίσει πως οι συμπολίτες μας με αναπηρία έχουν ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα δημόσια κτίρια

22/09/2021 | 22:24

Καιρός: Φθινοπωρινό το σκηνικό αύριο- Η πρόβλεψη του Κιαλλιάνου (ΒΙΝΤΕΟ)

22/09/2021 | 22:17

Ούτε μία συγγνώμη για το κοριτσάκι που ξέχασαν στο λεωφορείο στη Βάρκιζα! Οργισμένοι οι γονείς (ΒΙΝΤΕΟ)

22/09/2021 | 22:11

Οργή Ανθής Βούλγαρη: Τσαντίζομαι με τις κοπέλες στο Bachelor (BINTEO)

22/09/2021 | 22:05

Η Μαρία Κωνσταντάκη «αδειάζει» την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου: Νιώθω αμήχανα με όσα λέγονται κι όσα είπε

22/09/2021 | 21:58

Φλοίσβος: Αναγνωρίστηκε το πτώμα γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στη θάλασσα
Σπαγγέτι φούρνου ολικής άλεσης με σάλτσα ντομάτας μέσα σε μισή ώρα!
Manhattan: Η καλύτερη συνταγή για το αγαπημένο σας κοκτέιλ
Άκης Πετρετζίκης – Συνταγή: Ψητό στήθος κοτόπουλου με ρύζι και λαχανικά
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Συνταγή: Μελωμένοι γίγαντες στο φούρνο (ΒΙΝΤΕΟ)
DOM Bénédictine: Η μοναστηριακή συνταγή και η ιστορία ενός υπέροχου λικέρ
Ψωμί κανέλας από τον Άκη Πετρετζίκη! Ό, τι πρέπει για το πρωινό του Σαββατοκύριακου